Ziua Logo
  Nr. 4061 de marti, 16 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
"Forbes" estimeaza valoarea domeniului la 140 de milioane de dolari
Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume
 16 octombrie, 12:29 
Castelul Bran, una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania, ocupa locul doi intr-un clasament al celor mai scumpe proprietati din lume, realizat de cunoscuta revista "Forbes". Cu o valoare estimata la 140 de milioane de dolari, Castelul Bran este surclasat doar de o proprietate din Beverly Hills, construita in 1926 si evaluata la impresionanta suma de 165 de milioane de dolari. Topul cuprinde cladirile istorice, care in ultimii ani au fost fie cumparate de la stat, fie inapoiate fostilor proprietari, si care si-au schimbat destinatia initiala intr-una rezidentiala. Cotarea Castelui printre cele mai scumpe proprietati din lume vine la scurt timp dupa ce, in Romania, retrocedarea lui a fost declarata ilegala de catre Camera Deputatilor.
Revista americana "Forbes" situeaza Castelul Bran, cunoscut de catre turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula, pe pozitia a doua in randul celor mai scumpe proprietati din lume, cu o valoare estimata la 140 de milioane de dolari. Pe primul loc se plaseaza un complex de 165 de milioane de dolari din Beverly Hills, California. Construita in 1926, in stil mediteranean, proprietatea cuprinde sase cladiri, trei piscine si un cinema. Locul trei este ocupat de un imobil situat in tinutul englez Surrey, evaluat la 138 de milioane de dolari.
Urmatoarele pozitii ale listei sunt ocupate de o ferma din Aspen, Colorado, evaluata la 135 de milioane de dolari, apoi de "Maison de l'Amitie", din Palm Beach, care poate fi achizitionata pentru 125 de milioane de dolari.
Topul cuprinde cladirile istorice, care in ultimii ani au fost fie cumparate de la stat, fie inapoiate fostilor proprietari, si care si-au schimbat destinatia initiala intr-una rezidentiala.
Soarta castelului este incerta
Castelul Bran este in aceste zile disputat in justitie, dupa ce retrocedarea domeniului catre Casa de Habsburg a fost declarata ilegala de catre Camera Deputatilor. Deputatii au decis, pe 25 septembrie, ca retrocedarea Castelului Bran este ilegala, adoptand raportul subcomisiei de ancheta ce stabileste ca restituirea edificiului nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar retrocedarea s-a facut din domeniul public al statului, fara a se face trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat al statului, asa cum prevede Constitutia Romaniei. In acest sens, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca va analiza legalitatea retrocedarii Branului, desi considera ca acesta a fost restituit in mod corect, cu respectarea legilor in vigoare. In replica, avocatul Casei de Habsburg, Corin Trandafir, a acuzat o decizie politica si a declarat ca va da in judecata statul roman si va cere despagubiri in valoare de 150 de milioane de euro.
Castelul Bran a fost retrocedat, in mai 2006, proprietarului de drept, Dominic Habsburg, fiul principesei Ileana, cu mentiunea de a pastra destinatia de muzeu a castelului Bran in urmatorii trei ani.
Pentru mai multe informatii, accesati:
Dispute in privinta retrocedarii Branului http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-15&id=222355
ANRP: "Retrocedarea Branului este legala" http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-14&id=222284
Subcomisia privind Castelul Bran:"Actul de retrocedare e lovit de nulitate" http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-06-13&id=222223
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-16
 18:46 
Remes, suspendat din partid
2 comentarii
 18:13 
Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE
 17:50 
Fostul papa Ioan Paul al II-lea, in mijlocul credinciosilor
2 comentarii
 17:30 
Legea votului uninominal, adoptata de Comisia de cod electoral
 16:52 
Jurnalistii TVR nu au incalcat Codul Deontologic, dar s-au comis erori profesionale
 16:06 
Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear
3 comentarii
 14:52 
Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat
 13:55 
Patriarhul Daniel nu a colaborat cu Securitatea
1 comentariu
 13:28 
Romania isi va rezolva problemele din agricultura fara interventii la Bruxelles
 Top afisari / comentarii 
 Sarea iodata favorizeaza cancerul (6443 afisari)
 Jurnalist cu de-a sila (3487 afisari)
 PF Teoctist avea un nodul la plamani (3481 afisari)
 Scutul lui Stolojan (2710 afisari)
 Lucratura de la Cotroceni si prostia care nu doare (2636 afisari)
 Interdictia de intrare in Moldova a romanilor, data de prima sau a doua persoana in stat (454 afisari)
 Putin ii da unda verde Iranului pentru dezvoltarea programului nuclear (415 afisari)
 Remes, suspendat din partid (327 afisari)
 Castelul Bran, locul doi in topul celor mai scumpe proprietati din lume (250 afisari)
 Seful diplomatiei de peste Prut: Romania ingradeste posibilitatea cetatenilor Moldovei de a calatori in UE (243 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01351 sec.