Ziua Logo
  Nr. 4060 de luni, 15 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Scandalul refuzarii delegatiilor romanesti de catre granicerii moldoveni ajunge la Comisia Europeana
Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania
 15 octombrie, 14:36 
Franco Frattini, comisarul European pentru Justitie (Foto EPA)
Scandalul refuzarii la granita romano-moldoveana a delegatiilor oficiale romanesti de catre granicerii moldoveni se extinde in Europa. Comisarul European pentru Justitie, Franco Frattini, prezent ieri la Chisinau, a cerut explicatii autoritatilor si a promis ca va analiza incidentul. Desi a anuntat ca va investiga acest caz, Ministrul moldovean de Externe s-a aratat foarte stanjenit de situatie. Reactiile vin ca urmare a incidentului de saptamana trecuta, cand granicerii moldoveni au refuzat intrarea pe teritoriul Republicii a trei delegatii din Romania. Alesii locali erau asteptati la sarbatorile Chisinaului. Gestul vamesilor moldoveni este comentat si de presa internationala, care aminteste, in aceste context, de relatiile tensionate dintre Bucuresti si Chisinau, din ultima perioada. "International Herald Tribune" scrie ca delegatiile romanesti fusesera invitate de primarul din Chisinau, un politician din opozitie, ceea ce ar explica gestul granicerilor moldoveni. Acest incident este insa doar cel mai recent dintr-o serie inceputa in 2000, cand autoritatile moldovene au refuzat, timp de mai multi ani, sa aprobe bursele oferite de Ministerul roman al Educatiei, mai scrie sursa citata.
Comisarul European pentru Justitie, Franco Frattini, s-a aflat ieri la Chisinau, unde i-a inmanat presedintelui Vladimir Voronin acordurile de facilitare a regimului de vize si readmisie dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, semnate recent la Bruxelles. Intrebat de jurnalisti cu privire la recentul incident de la punctul de frontiera Leuseni, in ceea ce priveste vizita unor delegatii din Romania la sarbatorirea hramului orasului Chisinau, Frattini a aratat ca deocamdata nu este bine informat in legatura cu acest caz, insa a precizat ca a fost vorba de un incident izolat. "Ministrul de Externe mi-a promis ca ma va informa in legatura cu ce s-a intamplat", a adaugat oficialul european. Andrei Stratan, seful diplomatiei moldovene, a confirmat ca institutiile responsabile examineaza situatia si ca vor informa Ministerul de Externe, insa a tinut totodata sa sublinieze ca la Chisinau se afla 14 delegatii straine, care nu au intampinat nici un obstacol la trecerea frontierei Republicii Moldova. "Institutiile respective responsabile cu aceste probleme examineaza situatia care s-a creat la acest punct de trecere si, evident, vor informa in ordinea stabilita si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene. 14 delegatii care au fost si sunt prezente in Republica Moldova, la Chisinau, nu au avut nici un obstacol si nu au avut nici o problema de retinere la punctele de trecere. In acest caz particular o sa ne clarificam si sa gasim raspunsul la intrebarea care a aparut", a declarat Stratan, citat de agentia Rador.
Vineri, aminteste BBC, trei delegatii oficiale din Romania aflate in drum spre Chisinau, la invitatia primarului capitalei moldovene, Dorin Chirtoaca, pentru a participa la hramul municipiului, au fost intoarse din drum de vamesii punctului de granita Albita-Leuseni. Desi, in urma acordurilor bilaterale, trecerea in Republica Moldova se face doar pe baza de pasaport, vamesii le-au cerut membrilor delegatiilor romane sa prezinte invitatiile. Acestea fusesera insa trimise prin fax, astfel incat oficialii romani s-au aflat in imposibilitatea de a demonstra ca au fost invitati la sarbatoarea Chisinaului.
Revoltat de situatia creata, Dorin Chirtoaca a declarat ca oricare ar fi fost motivele invocate "ele sunt ilegale, pentru ca oricare cetatean al Uniunii Europene are dreptul sa treaca nestingherit si fara nici o invitatie frontiera Republicii Moldova si, cu atat mai mult, cand este vorba de un eveniment organizat de oricare autoritate publica, indiferent daca dintr-o zona rurala sau urbana, in cazul dat Primaria municipiului Chisinau, cu atat mai mult n-ar trebui sa se puna nici un fel de piedica. Dimpotriva, ar trebui sa fie ajutati." La randul sau, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a calificat incidentul de vineri drept un "act inamical" la adresa Romaniei, un gest "in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat" al unor oficialitati moldovene, care ar fi urmarit, printre altele, subminarea autoritatii primarului Chisinaului. "Acest tip de comportament", a adaugat Cioroianu intr-o declaratie de presa, "este cu totul contrar spiritului si literei intelegerilor dintre statele noastre, precum si relatiilor privilegiate dintre cetatenii nostri. In acelasi timp, acest act contravine in mod clar si valorilor europene pe care, declarativ, autoritatile Republicii Moldova si le asuma".
La randul sau, premierul Calin PopescuTariceanu a declarat ca "este o dovada regretabila ca Moldova, tara cu radacini comune, si fratii nostri de peste Prut, in loc sa faca pasii pe care cel putin la nivel declarativ ii arata - si anume ca ar vrea sa se indrepte spre Europa - ne demonstreaza in acest fel ca se indeparteaza de valorile si principiile care au creat Uniunea Europeana de astazi, spatiu in care granitele efective au disparut".
Presa internationala critica gestul vamesilor moldoveni
Gestul vamesilor moldoveni de a intoarce de la granita mai multe delegatii romanesti care vroiau sa ajunga la Chisinau este comantat si de presa internationala, care aminteste in aceste context de relatiile tensionate dintre Bucuresti si Chisinau, din ultimela perioada.
Reuters prezinta reactia Ministerului roman de Externe, care a acuzat Republica Moldova ca incalca "valorile europene", dupa ce autoritatile vamale au interzis intrarea in tara a catorva oficiali locali romani.
Sursa citata mai mentioneaza ca, Moldova, fost stat sovietic si una dintre cele mai sarace tari din Europa, a incercat sa construiasca relatii apropiate cu Occidentul si in special cu Romania, un stat membru al Uniunii Europene cu care impartaseste legaturi lingvistice si culturale. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, insa, relatiile s-au deteriorat, Republica Moldova devenind ingrijorata de numarul tot mai mare de persoane care solicita cetatenie romana, ceea ce le ofera posibilitatea de a trai in Europa occidentala, comenteaza Reuters.
Aceeasi stire a fost preluata si de AFP, care precizeaza ca Romania a criticat refuzul autoritatilor moldovene de a permite intrarea in tara a unor delegatii romane.
Publicatia "Le Journal du Dimanche" relateaza, in editia sa electronica, citandu-l pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu: "Este vorba clar despre un act contrar valorilor europene, care sunt de asemenea asumate de (Republica) Moldova". Dupa prabusirea blocului sovietic, Republica Moldova si-a indreptat atentia catre Occident si in special catre Romania, aminteste publicatia.
La randul sau, BBC Romania apreciaza ca, incidentul survine relatiilor tot mai tensionate din ultimele luni, intre autoritatile comuniste de la Chisinau si cele de la Bucuresti si, totodata, pe fondul unei ameliorari a raporturilor cu Rusia.
"International Herald Tribune" scrie ca delegatiile romanesti care vroiau sa ajunga la Chisinau fusesera invitate de primarul acestui oras, un politician din opozitie, ceea ce ar explica gestul granicerilor moldoveni. Acest incident este insa, doar cel mai recent dintr-o serie inceputa in 2000, cand autoritatile moldovene au refuzat sa aprobe bursele oferite de Ministerul roman al Educatiei si au solicitat micsorarea numarului acestora, mai scrie sursa citata. Un punct dificil al relatilor romano-moldovene a fost anul acesta, cand s-a adus in discutie deschiderea unor birouri consulare temporare la Cahul si Balti, mentioneaza "International Herald Tribune", care precizeaza ca, propunerea, acceptata initial de Chisinau, dar refuzata ulterior, a dus la un schimb dur de declaratii intre presedintii Traian Basescu si Vladimir Voronin.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 269  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-15
 17:28 
Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca"
3 comentarii
 17:00 
Sassu: Am aflat de difuzarea filmului cu Remes de pe site-ul Hotnews
 16:54 
Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum
 15:51 
Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric
 15:07 
Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala
1 comentariu
 14:54 
Colegiul pentru Combaterea Discriminarii: Basescu nu a discriminat armenii
 13:34 
Paul McCartney: Lennon nu a fost homosexual
 Top afisari / comentarii 
 Gavarisi transnistreana, Orbane? (4312 afisari)
 DNA omoara dosarele lui Basescu (2932 afisari)
 Romania inghite "limba moldoveneasca" (2409 afisari)
 Ce castiga PNL din "scandalul Remes" (2299 afisari)
 Dragul mamii, sa stai departe de golani! (1958 afisari)
 Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca" (313 afisari)
 Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania (269 afisari)
 Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric (248 afisari)
 Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala (232 afisari)
 Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01053 sec.