Ziua Logo
  Nr. 4060 de luni, 15 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala
 15 octombrie, 15:07 
Calin Popescu Tariceanu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
ULTIMA ORA
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, in urma cu putin timp, dupa sedinta Biroului Permanent National al PNL, ca liderii partidului au decis, prin vot, ca, in momentul de fata, nu este nevoie de o remaniere guvernamentala. Propunerea de remaniere a fost respinsa cu 16 voturi "impotriva", doua voturi "pentru" si trei "abtineri". In opinia premierului, acest demers este justificat cand ministrii au grave probleme de performanta sau de imagine. Primul-ministru a criticat dur institutiile statului, care asigura munitia in disputele politice. "Nu mai putem vorbi de o justitie credibila" atat timp cat anchetele, deciziile se iau la televizor sau in adunari populare, spune Tariceanu amintind ca, in acest fel, s-au consolidat dictaturile politice in Europa. Calin Popescu Tariceanu a aratat ca nu asa functioneaza o societate democratica si o tara europeana si ca, pentru prima data, asistam in Romania la un linsaj public si la o interventie a institutiilor statului in lupta politica.
Conducerea PNL i-a cerut astazi lui Calin Popescu Tariceanu sa remanieze Guvernul. Ideea a fost sustinuta, inca de saptamana trecuta, de vicepresedintii Crin Antonescu si Norica Nicolai, motivul invocat de acestia fiind deficitul de imagine pe care l-ar genera mentinerea la conducerea unor ministere a unor persoane aflate in vizorul DNA. Pentru premierul Calin Popescu Tariceanu, insa, remanierea Guvernului s-a incheiat odata cu demisia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes. Intr-un interviu acordat, in aceasta dimineata, postului Radio France International (RFI) Romania, premierul a declarat ca nu va schimba alti ministri deoarece acestia au demonstrat ca sunt "competenti" si "dedicati".
Conducerea liberala a discutat in sedinta Biroului Politic Central, propunerea de remaniere a Cabinetului Tariceanu, mai multi vicepresedinti ai formatiunii, in frunte cu Crin Antonescu si Norica Nicolai, exprimandu-se in favoarea unui asemenea demers. "Actualul Cabinet trebuie remaniat si modul sau de functionare trebuie regandit", a declarat recent Norica Nicolai. Mai multi membri ai Biroului Politic Central si-au exprimat optiunea in favoarea unei remanieri guvermanentale, motivul principal fiind cel al deficitului de imagine pe care l-ar genera mentinerea la conducerea unor ministere a unor persoane aflate in vizorul DNA.
Potrivit presei centrale de astazi, Paul Pacuraru, Tudor Chiuariu, Eugen Nicolaescu, Cristian Adomnitei, Cristian David si Mihai Voicu ar fi fost pe "lista neagra". "Primii doi ar trebui remaniati pentru ca dosarele DNA le atarna ca niste pietre de moara, Nicolaescu si Adomnitei pentru ca domeniile lor sunt desfiintate de presa, David pentru ca nu s-a impus si ministerul este condus practic tot de Blaga si Voicu pentru lipsa de vizibilitate".
In ceea ce priveste atitudinea din teritoriu, aceasta este impartita, majoritatea insa fiind de parere ca remanierea este un atribut al premierului Calin Popescu Tariceanu.
De asemenea, cei mai multi dintre liderii PNL sustin ca un moment propice pentru remaniere ar fi dupa alegerile europarlamentare din 25 noiembrie, in functie insa si de rezultatul PNL la acest scrutin.
Pe langa problemele ministrilor PNL aflati in vizorul DNA, sustinatorii remanierii guvernamentale tin seama si de tot mai slaba sustinere politica pe care Executivul o are in Palament.
Totusi, este putin probabil ca Tariceanu sa procedeze la schimbari de ministri, el declarand ca nu considera necesar un astfel de demers.
"Remanierea am facut-o, l-am schimbat pe ministrul Agriculturii. Opozitia va avea doua subiecte, doua teme pe care le foloseste ori de cate ori crede ca nu are alt subiect mai bun: demisia Guvernului sau remanierea Guvernului. Vreau sa va spun ca ii dezamagesc, n-am in plan nici un fel de remaniere guvernamentala", a declarat Tariceanu pentru RFI.
Primul-ministru a subliniat ca ar fi preferat ca judecarea situatiei in care este implicat fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes sa se faca in justitie, si nu "in piata publica". "Vreau sa fiu bine inteles, nu tolerez fapte de coruptie. Este si motivul pentru care am luat decizia demiterii ministrului, dar nu pentru ca l-as considera vinovat, ci pentru ca un ministru implicat intr-un astfel de scandal este evident ca nu isi mai poate exercita functia cu responsabilitate si cu autoritate", a precizat premierul.
Cat despre modul in care postul public de televiziune a reflectat scandalul politic, premierul a considerat ca "modul in care s-a facut prezentarea jurnalistica (n.r. - in cazul Remes) denota carente grave in ceea ce priveste deontologia celor care lucreaza la televiziunea publica. Mie mi se pare regretabil.(...) Inteleg ceea ce este goana dupa senzational si dupa o bomba jurnalistica, dar in acelasi timp cred ca meseria de jurnalist trebuie sa insemne si responsabilitate si corectitudine", a mai spus seful Guvernului.
TVR a difuzat, miercurea trecuta, in jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o intalnire a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, cu fostul ministru Ioan Avram Muresan, in care acesta din urma ii da un plic lui Remes, precum si inregistrari audio referitoare la licitatii. O zi mai tarziu, Remes i-a inmanat personal premierului demisia sa din functie.
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
fara remaniere   de sandel79
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-15
 17:28 
Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca"
3 comentarii
 17:00 
Sassu: Am aflat de difuzarea filmului cu Remes de pe site-ul Hotnews
 16:54 
Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum
 15:51 
Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric
 14:54 
Colegiul pentru Combaterea Discriminarii: Basescu nu a discriminat armenii
 14:36 
Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania
 13:34 
Paul McCartney: Lennon nu a fost homosexual
 Top afisari / comentarii 
 Gavarisi transnistreana, Orbane? (4312 afisari)
 DNA omoara dosarele lui Basescu (2932 afisari)
 Romania inghite "limba moldoveneasca" (2409 afisari)
 Ce castiga PNL din "scandalul Remes" (2299 afisari)
 Dragul mamii, sa stai departe de golani! (1958 afisari)
 Romania a semnat acordul, dar nu recunoaste "limba moldoveneasca" (313 afisari)
 Frattini va analiza incidentul dintre Republica Moldova si Romania (269 afisari)
 Pretul aurului negru a atins un nou maxim istoric (248 afisari)
 Tariceanu: PNL a decis sa nu faca nici o remaniere guvernamentala (232 afisari)
 Basescu: Daca nu primesc legea uninominalului pana la 22 octombrie, declansez referendum (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00678 sec.