Ziua Logo
  Nr. 4058 de vineri, 12 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Sassu: Conducerea SRTv se delimiteaza de orice incercare de a folosi serviciul public in realizarea unor interese proprii
Rodica Culcer: Sassu ne-a spus ieri ca, daca avem asemenea imagini, nu putem sa nu le dam
 11 octombrie, 16:35 
Rodica Culcer, director Departamentul de stiri al TVR
ULTIMA ORA
Rodica Culcer, a declarat in cadrul "Jurnalului TVR" de la ora 19.00, ca isi cere scuze de la telespectatori ca nu difuzeaza imaginile pe care le-a promis cu ministrul Decebal Traian Remes pentru ca "ni se interzice pe cale ierarhica acest lucru".
---
Rodica Culcer, directorul Departamentului de stiri al TVR, a declarat, in urma cu putin timp, ca este stupefiata de reactia de delimitare a presedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu, fata de difuzarea imaginilor despre Traian Remes si Ioan Muresan, precizand ca in uma cu o zi era de parere ca trebuie prezentate public. "Sunt stupefiata de comunicatul presedintelui-director general al TVR, Alexandru Sassu. Ieri, mi-a spus: Daca ai asemenea imagini, nu poti sa nu le dai!. M-as fi asteptat sa ne apere, nu sa ne incrimineze", a declarat, pentru NewsIn, directorul Departamentului de stiri din TVR.
"Impresia mea e ca, din pacate, s-a cedat in fata unor presiuni politice. Ne vedem cenzurati, in imposibilitatea de a mai difuza al doilea episod din materialul pe care l-am promis publicului. Este insa o decizie care ne-a fost impusa si nu ne apartine. Ne asteptam la sanctiuni, pentru ca presedintele-director general ne-a amenintat cu Comisia de Etica", a spus Culcer pentru HotNews.ro. Televiziunea publica urma sa difuzeze, in aceasta seara, o noua secventa video de cateva minute cu momentul in care fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan si omul de afaceri Gheorghe Ciroba descarca pachetele cu palinca, carnati, calatabosi si sarmale la casa din Baia Mare a lui Decebal Traian Remes. In aceasta dupa-amiaza, insa, intr-un comunicat de presa, presedintele-director al SRTv, Alexandru Sassu, a avertizat ca "a continua difuzarea unor materiale similare cu cel contestat, pana la lamurirea tuturor suspiciunilor si chestiunilor de ordin legal si deontologic, nu este corecta, legala si oportuna" si precizeaza ca, in aceste conditii, conducerea SRTv se delimiteaza net de orice incercare a salariatilor de a folosi serviciul public in realizarea unor interese proprii sau ale unor terte persoane sau institutii.
In timp ce Consiliul Superior al Magistraturii ancheteaza modul cum au ajuns imaginile cu Remes si Muresan la TVR, televiziunea publica anunta ca va difuza, in aceasta seara, in jurnalul de la ora 19.00, partea a doua a inregistrarii video, in care fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan si omul de afaceri Gheorghe Ciroba descarca pachetele cu palinca, carnati, calatabosi si sarmale la casa din Baia Mare a lui Decebal Traian Remes. TVR intentiona sa prezinte si o inregistrarea audio a unei convorbiri telefonice dintre Muresan si Steliana Remes, sotia ministrului demisionar. Potrivit unor surse din TVR, citate de HotNews, atat filmul difuzat miercuri seara, care prezinta momentul in care Remes primeste un plic de la Muresan, cat si filmul ce urma sa fie difuzat in aceasta seara erau gata montate si titrate.Televiziunea Romana a difuzat filmul de miercuri asa cum l-a primit, singura interventie fiind comentariul reporterului care descria ce reprezinta imaginile prezentate.
Sassu: Imaginile cu Remes si Muresan nu ar fi trebuit difuzate
In aceasta dupa-amiaza, intr-un comunicat de presa, Alexandru Sassu, presedintele-director general al SRTv, a sustinut ca difuzarea, in cadrul Jurnalului TVR de miercuri, de la ora 19, a unor imagini care elimina prezumtia de nevinovatie a lui Traian Decebal Remes si a lui Ioan Avram Muresan, nu a reprezentat un "demers jurnalistic corect".
"Avand in vedere situatia creata prin difuzarea, in cadrul emisiunilor informative, a unui material filmat si subtitrat de altcineva decat angajatii SRTv, material a carui provenienta este extrem de dubioasa, si care induce ideea ca domnul Traian Decebal Remes si domnul Ioan Avram Muresan sunt vinovati, tinand cont de responsabilitatile legale pe care le am, declar urmatoarele: Inducerea ideii, prin intermediul titlului si a comentariului folosite in emisiunile respective, ca doi cetateni romani sunt vinovati, inainte ca justitia sa se pronunte, reprezinta o incalcare grava a principiului constitutional al prezumtiei de nevinovatie". Sassu spune ca "ziaristul de televiziune publica are datoria de a nu difuza informatii false sau insuficient verificate, iar pentru verificarea informatiilor, se vor folosi mai multe surse independente". "Intrucat exista suspiciuni ca nu s-a realizat o verificare a informatiilor anterioara difuzarii, asa cum era obligatoriu, consider ca imaginile respective nu ar fi trebuit difuzate pana nu se intruneau conditiile legale. Presedintele-director general al SRTv aminteste ca art. 14 din Statutul Ziaristului din SRTv interzice folosirea de materiale filmate cu camera ascunsa si inregistrari ale convorbirilor private, fara acordul prealabil al persoanei in cauza. "Este evident ca acest acord nu a existat si, in consecinta, autorul si realizatorul, precum si cel care a permis difuzarea pe postul public de televiziune, au incalcat statutul Ziaristului din SRTv" , sustine Sassu.
Mai mult, potrivit comunicatului, pe parcursul materialului, prezentatorii afirma ca imaginile pe care postul public le difuzeaza, si nu altele, "probeaza, potrivit procurorilor DNA, ca Decebal Traian Remes ar fi luat mita". "De remarcat faptul ca nu exista o declaratie oficiala a vreunui procuror DNA care sa confirme ca imaginile pe care TVR le-a difuzat probeaza vinovatia lui Decebal Traian Remes, iar pe imagini, autorii materialului au trecut in mod incorect titlul "Flagrant", distorsionand inca o data informatia initiala", precizeaza Sassu. In aceste conditii, este de parere Alexandru Sassu, a continua difuzarea unor materiale similare cu cel contestat, pana la lamurirea tuturor suspiciunilor si chestiunilor de ordin legal si deontologic, nu este corecta, legala si oportuna.
"Conducerea SRTv se delimiteaza net de orice incercare a salariatilor de a folosi serviciul public in realizarea unor interese proprii sau ale unor terte persoane sau institutii", se mai arata in comunicat.
CNA sesizeaza Procurorul General al Romaniei in cazul imaginilor de la TVR
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) va sesiza Procurorul General al Romaniei in cazul imaginilor difuzate, aseara, de postul public de televiziune, de la o intalnire a ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, cu fostul ministru Ioan Avram Muresan.
Gelu Trandafir, membru CNA, a declarat ca masura nu este singulara. " Asa am facut si in celelalte cazuri in care probe din dosare in curs au ajuns in presa, cum a fost cazul Ralph de la OTV. Cind exista scurgeri de informatii, le semnalam Procurorului General".
In sedinta CNA de astazi a fost analizata si emisiunea TVR in care a fost difuzat filmul. " Nu am gasit nici o incalcare a codului audio- vizual si jurnalistii TVR au dreptul sa-si protejeze sursele. Este o chestiune care tine de Parchetul General", a mai precizat Trandafir.
C.S., D.C  
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Guvernul nostru cel de toate zilele   de Romica
DE UNDE E CASETA? DE UNDE O ARE?! De la base e clar! FOLOSESTE TVR!   de basarab
Rodica Culcer= omul presedintelui= Redactor Evenimetul zilei!   de basarab
Dictatura incotro ?   de Agurida
Si totusi   de sandutza
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-12
 19:38 
Basescu: Guvernul vrea sa desfiinteze DNA  2007-10-11
 19:36 
CSM a adoptat regulamentul pentru numirea judecatorilor din Comisia de la Cotroceni  2007-10-11
 15:01 
Raportul Severin-Lamassoure a fost adoptat de Parlamentul European  2007-10-11
 14:57 
Basescu sustine ca nu e implicat in difuzarea filmului cu Remes  2007-10-11
 14:38 
Madonna paraseste Warner Music pentru contract-record de 120 de milioane de dolari  2007-10-11
 14:16 
Vin ninsorile!  2007-10-11
 13:45 
Un baiat de 15 ani din Chisinau a angajat un asasin ca sa-i ucida parintii  2007-10-11
 13:23 
Albastru inchis aproape negru (Azul oscuro casi negro)  2007-10-11
 11:33 
Ministrul Decebal Traian Remes a demisionat  2007-10-11
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sursa si dovada (3877 afisari)
 Suspectul nr. 1 (2676 afisari)
 Impuscat mortal de politistii pe care i-a injunghiat (1915 afisari)
 Si ministri corupti, si politie politica (1865 afisari)
 Von Bismarck, contele cocaina (1625 afisari)
 Presedintele Nicolas Sarkozy, pregatit pentru viata de celibatar (493 afisari)
 Noi inregistrari din dosarul Remes, postate pe Internet (451 afisari)
 Comisia de etica a TVR ii va audia pe Alexandru Sassu si pe Rodica Culcer (192 afisari)
 "Garda Ungara" anti-romaneasca isi ingroasa randurile (185 afisari)
 Putin ameninta cu retragerea Rusiei din Tratatul pentru Fortele Nucleare Intermediare (172 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00795 sec.