Ziua Logo
  Nr. 4056 de miercuri, 10 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Comisia Europeana anunta ca ne acorda o luna pentru remedierea problemelor din agricultura
Autoritatile romane cred ca pot remedia deficientele semnalate de CE
 10 octombrie, 14:19 
Comisia Europeana a acordat Romaniei o luna pentru a rezolva problemele avute la sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca din subventii, informeaza Reuters.
"Comisia Europeana i-a scris Romaniei pentru a o informa ca risca reducerea a 25 de procente din platile pentru agricultura, daca nu poate rezolva o serie de neajusuri grave in sistemul sau de administrare si control financiar", a anuntat Comisia Europeana, intr-un comunicat citat de Reuters.
Comisia a anuntat ca Romania trebuie sa-si puna la punct, in decurs de 30 de zile, baza de date computerizata referitoare la animale si sa adune mai multe informatii exacte despre marimea terenurilor detinute de fermieri individuali, intrucat sistemul de identificare nu a functionat.
Scrisoare catre Remes
Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel, i-a transmis o scrisoare ministrului roman al Agriculturii, Decebal Traian Remes, asteptand un raspuns pana la data de 9 noiembrie.
'Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste sistemele administrative si de control, insa nu si-a respectat toate obligatiile necesare pentru a asigura functionarea corecta a sistemului,' a afirmat oficialul european.
'Romania are inca timp sa corecteze aceste lipsuri, insa fiind vorba de o situatie de urgenta, sunt necesare o serie de masuri rapide. Din acest motiv, insist ca autoritatile romane sa depuna toate eforturile necesare punerii in aplicare a sistemelor necesare inainte sa inceapa efectuarea platilor. Avem datoria sa ne asiguram ca bugetul agricol este cheltuit intr-un mod corespunzator si ca nu se vor produce nereguli'.
Potrivit oficialilor europeni, in cazul Bulgariei nu vor fi aplicate reduceri de subventii, deoarece vecinii nostri de la Sud de Dunare si-au pus la punct un sistem de plati operational.
Pentru plati directe la hectar, Romania ar trebui sa primeasca 440 de milioane de euro, iar institutia care gestioneaza aceste fonduri este Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Comisia poate decide diminuarea cu 25 % a fondurilor, respectiv peste 100 de milioane de euro, in cazul in care se considera ca Agentia nu este pe deplin functionala si pot aparea erori in administrarea banilor europeni. In ultima perioada, surse comunitare au declarat ca raportul privind APIA este putin favorabil Romaniei, astfel incat exista riscul de a fi aplicata o corectie financiara de 25 %.
Chiar si autoritatile romane au recunoscut ca ultimul audit european la APIA a constatat o serie de probleme in functionarea Agentiei. Astfel, principalele deficiente sesizate de expertii europeni dupa auditul din septembrie sunt legate de controlul in teren si de softul pentru plati.
Reactiile la avertismentul CE
Fosti ministri ai Agriculturii
Gheorghe Flutur, ministru al Agriculturii in perioada 2004-2006, nu se considera vinovat de situatia creata prin ultimatumul dat de Comisia Europeana. "Eu anul trecut am eliminat toate steguletele de pe agricultura, cum sa fiu vinovat? Auditul din primavara a fost bun, iar ceea ce au gasit prost a fost la auditul din toamna. Am avut trei comisii europene care m-au verificat inainte de a da OK pentru aderare. Nu exista nici un punct in care puteam face mai mult decat am facut. Mi se pare o politizare a chestiunii, sa spui acum ca eu sunt vinovat, asa si Angelo Miculescu (fost ministru comunist - n.red.) e vinovat pentru situatia din agricultura. Vad ca de Motreanu nu mai spune nimeni nimic, a stat cinci luni acolo si cind a vazut ca nu face fata a plecat. Comisia ne-a mai dat o luna si daca pun osul la treaba, daca lucreaza in trei schimburi, este posibil ca in acest interval sa remedieze situatia", a declarat Flutur. Reactia lui Flutur survine acuzatiilor ce i-au fost aduse ieri de catre seful Executivului in aceasta privinta.
"Situatia este una dezastruoasa si rezulta din lipsa de masuri legate de specializarea agentiilor de plati. Cea mai grava problema este lipsa unui plan national de dezvoltare rurala. Vina este a guvernului si in special a primului ministru, care nu s-a implicat in aceste probleme, care se stiau de mai bine de doi ani. Este un mare vot de blam si o pata pe obrazul Guvernului. Intr-o luna de zile trebuie luate masuri eficiente. Ragazul e scurt, dar se poate evita clauza de salvgardare. Nu cred ca Romania va fi sanctionata in acest sens, dar trebuie sa demonstreze ca incearca sa rezolve problemele. Acum, Romania este si problema Europei", s-a pronuntat in chestiune Valeriu Tabara, ministru de resort in perioada 1994-1996.
Agentia de Plati in Agricultura: Deficientele pot fi remediate pana la 30 noiembrie
Directorul general al Agentiei de Plati in Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, a declarat, pentru Hotnews, ca deficientele pot fi remediate pana la sfarsitul lunii urmatoare. "Termenul dat de Comisia Europeana este realizabil daca vor fi indeplinite alte conditii din interiorul sistemului si din afara sistemului. Pana la data de 30 noiembrie speram sa avem IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) complet functional. Este vorba de remedierea anumitor deficiente, ceea ce nu este foarte greu de rezolvat", a afirmat Gherghelas.
In opinia sefului APIA, este vorba, in principal, de doua categorii de probleme: aplicatiile informatice care fac parte din IACS si efectuarea controalelor pe teren. Gherghelas a spus ca toate companiile implicate in contracte cu APIA, in aceste domenii, vor fi solicitate sa "cupleze la obiectiv" si sa isi mobilizeze resursele pentru a indeplini conditiile pana la termenul impus de Comisia Europeana.
"Incepand cu 10 noiembrie, Agentia va avea inca 300 de echipamente GPS (echipamente specializate pentru controlul in teren, n.r.) astfel incat ritmul controalelor se va accelera", a explicat Gherghelas.
Geoana: O lovitura umilitoare la adresa Romaniei
La randul sau, Mircea Geoana, presedintele PSD, a comentat: "E o premiera in istoria UE cand un stat membru primeste o asemenea scrisoare. Este o lovitura umilitoare si costisitoare la adresa Romaniei. Daca putem sa ajutam in orice fel o vom face fara nicio ezitare sau alta conditie".
C.S.  
Alte articole
  Porcul romanesc rama la baza UE    (Eveniment, 2008-01-08)
  Ultimul avertisment    (Eveniment, 2007-10-11)
  Mihai Dumitru, expert in cadrul Comisiei Europene, posibil ministru desemnat pentru Agricultura in locul lui Orest Onofrei    (2009-12-19 12:58)
  Surse: Basescu si PDL au un acord pentru numele comisarului roman pentru Comisia Europeana - Dacian Ciolos    (2009-06-09 20:25)
  Comisia Europeana avertizeaza Romania ca politicile fiscale lejere dauneaza economiei    (2008-06-13 14:34)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu se va face nimic!   de ml
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-10
 19:56 
TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan
2 comentarii
 18:34 
Fostul consilier al lui Iliescu, Adrian Costea, judecat de un tribunal francez
 17:45 
Bugetul pe 2008 a fost aprobat de Guvern
 17:12 
Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor
 16:43 
Viteze mai mari pe drumurile patriei
 16:30 
Iliescu: Altii vor fi obligati sa paraseasca partidul
 16:12 
Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale
1 comentariu
 14:18 
Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere
 Top afisari / comentarii 
 Asasinarea lui JFK - varianta Pacepa (5129 afisari)
 Basescu, alt esec (3831 afisari)
 Spioni de ultima generatie (3493 afisari)
 Jos vaginele, sus nebunii! (3073 afisari)
 Reteaua Bordei (2240 afisari)
 TVR a difuzat inregistrarea video cu Remes si Muresan (469 afisari)
 Razboiul vizelor dintre Moldova si Romania, in atentia organizatiilor internationale (424 afisari)
 Ucraina baga si electricitate pe Insula Serpilor (400 afisari)
 Viteze mai mari pe drumurile patriei (262 afisari)
 Intalnirea dintre Sarkozy si Putin, intre subiecte sensibile si destindere (242 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01131 sec.