Ziua Logo
  Nr. 4050 de miercuri, 3 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Un nou manual de istorie a URSS provoaca tensiuni
Kremlinul reabiliteaza stalinismul
 3 octombrie, 14:52 
Vladimir Putin, Iosif Vissarionovici Stalin
In anul 1938, elevii din fosta URSS trebuiau sa stearga cu o linie neagra numele ''dusmanilor poporului'' care apareau in manualele lor. In prezent, profesorii rusi se tem ca istoria s-ar putea repeta prin aparitia unui nou manual de istorie, realizat la comanda Kremlinului, relateaza Rompres. Tiparita in 10.000 de exemplare, ''Cartea de istorie contemporana a Rusiei (1945-2006)'', justifica represiunile staliniste, sublininiaza ca "URSS a iesit din al Doilea Razboi Mondial ca o adevarata superputere", acopera cu laude era Putin si prezinta cazul Hodorkovski ca pe un avertisment al statului pentru oamenii de afaceri necinstiti. ''Este o lucrare de propaganda, ce nu are nimic de-a face cu istoria noastra'', a apreciat Nikita Sokolov, expert in manuale de istorie.
Lucrarea i-a revoltat pe profesorii rusi care considera ca manualul incearca sa ''justifice represiunile staliniste'' si sa laude pana la cer era Putin. ''Cercetatorii contemporani au tendinta de a explica epurarile staliniste prin dorinta (lui Stalin) de a mobiliza societatea in vederea atingerii unor obiective aparent imposibile'', scrie, de pilda, in controversatul manual de istorie.
Opera, care il prezinta pe Iosif Stalin drept ''unul dintre conducatorii cei mai eficienti ai Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste'', explica, printre altele, si ca ''in urma epurarilor, s-a format o noua patura administrativa, adaptata la obiectivele de modernizare'' a tarii. ''Cu alte cuvinte, epurarile au fost indispensabile?'', s-a intrebat retoric profesorul rus Leonid Katsva, la randul sau autor al unui manual de istorie, care considera ca lucrarea nu reprezinta altceva decat o ''reabilitare a stalinismului''.
Vorbind despre perioada mai recenta, manualul prezinta actiunile penale impotriva patronului Iukos Mihail Hodorkovski drept "un mesaj al statului pentru oamenii de afaceri: respectati legea, platiti impozitele si nu va puneti mai presus decat statul".
Ca urmare a scandalului provocat de aceasta carte, presedintele Vladimir Putin a primit in audienta, in luna iunie, un grup format din istorici si profesori pentru a explica punctul sau de vedere. ''Dup� manualele din anii '90, care le impuneau rusilor un sentiment de vinovatie, noile manuale trebuie sa le imprime elevilor un sentiment de mandrie'', a explicat liderul de la Kremlin. ''A doua zi dupa destramarea URSS, mai multi autori de manuale s-au reorientat catre banii veniti din strainatate, erau platiti si dansau polka la comanda'', a adaugat Putin.
Istoricul Anatoli Utkin, autorul capitolului de politica externa din manualul contestat, sustine ca si el a fost unul dintre ''bursierii'' la care a facut referire Vladimir Putin dar ca acum ''a venit timpul sa schimbam aceste manuale invechite care prezinta istoria sovietica drept o succesiune de defecte si de represiuni''.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Scandalul are parte de o relansare, mai degraba, dupa ce presa din Marea Britanie observa relativ socata, in urma cu aproape doua luni, ca Stalin si Putin au fost literalmente <<albiti>> in noile manuale de istorie si stiinte sociale, care, de dragul mandriei nationale, omiteau grozaviile anilor sumbri ai represaliilor staliniste in favoarea unei propagande fatise la adresa vizinilor actualului lider de la Kremlin''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-03
 17:59 
Motiunea a cazut
2 comentarii
 17:52 
Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani
 17:40 
Gazprom: Guvernul ucrainean va solutiona conflictul cu Rusia pe tema gazelor
 16:59 
Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata
 16:16 
Chirurgii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist vor fi audiati
 15:22 
Analiza raportului activitatii DNA, amanata pentru 8 octombrie
2 comentarii
 11:06 
Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu (3613 afisari)
 Tiganii Europei (3236 afisari)
 Marea Tiganiada (2672 afisari)
 Marea epurare penala (1926 afisari)
 Videanu, prim-ministru (1897 afisari)
 Motiunea a cazut (736 afisari)
 Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata (517 afisari)
 Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu (450 afisari)
 Kremlinul reabiliteaza stalinismul (269 afisari)
 Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani (239 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00782 sec.