Ziua Logo
  Nr. 4050 de miercuri, 3 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politic
Motiunea a picat
Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu
-- ULTIMA ORA: "Cel mai mare esec al Guvernului este legat de absorbtia fondurilor europene, necesare pentru modernizarea accelerata a tarii si pentru reducerea decalajelor care ne separa de statele membre ale Uniunii Europene, a declarat liderul PSD, Mircea Geoana. El a sustinut ca, de fapt, Romania a devenit contributor net din punct de vedere al fondurilor europene, finantand state si economii mai dezvoltate din UE.
 3 octombrie, 11:06 
Tariceanu: Am indoieli cu privire la motivul real din spatele acestei motiuni
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, in plenul Camerelor, ca are indoieli in ceea ce priveste motivul real care se afla in spatele motiunii de cenzura impotriva guvenului pe care il conduce. Parlamentul are sansa, prin votul asupra motiunii de cenzura, sa renunte la politica interesului personal, la politica intrigilor marunte si sa aleaga in favoarea politicii pentru binele Romaniei si al romanilor, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu. ''Trebuie sa lucram impreuna, ca o natiune, nu unul impotriva altuia'', a spus primul-ministru, adaugand ca se prezinta in fata Parlamentului mandru de activitatea Guvernului pe care il conduce si de activitatea fiecarui membru al Cabinetului.
Vacaroiu: PSD si PD s-au inteles sa formeze un guvern de larga respiratie
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a confirmat, inainte de sedinta din plenul Camerelor, existenta unei intelegeri intre PSD si PD pentru formarea unui "guvern de larga respiratie". Social-democratul a precizat insa ca nu stie daca exista un protocol scris intre cele doua partide. "Nu stiu daca este semnat sau nu (protocolul, n.r.), dar a fost o negociere, o intelegere", a afirmat acesta, citat de RealitateaTV. Mai mult, intrebat la ce concluzie s-a ajuns in cadrul acestor discutii,Vacaroiu a spus ca intelegerea se indreapta catre un guvern de uniune nationala. "Concluzia este legata de formarea unui guvern, cum spune Geoana, de larga respiratie", a declarat Vacaroiu.
Dezbaterea motiunii de cenzura a inceput cu o intarziere de circa patruzeci de minute. Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a citit un rezumat al textului motiunii "1000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta".
Ion Solcanu, PSD: Am dreptul sa gandesc cu neuronul meu. Nu voi vota motiunea
Senatorul PSD Ion Solcanu a declarat astazi ca nu va vota motiunea. Motivul invocat de Solcanu pentru decizia sa este discursul lui Traian Basescu din seara precedenta.
"Nu stiu ce au negociat sefii partidului, insa eu am dreptul sa gandesc cu neuronul meu. Nu voi vota motiunea, am ajuns la aceasta decizie dupa ce am vazut modul cum Traian Basescu a prezentat situatia. Actuala guvernare este mai buna decat ce a propus domnul Basescu. Daca motiunea trece, singura guvernare pe care o vad eu, si care este si guvernarea gandita de Basescu, este PD-PLD-UDMR si eventual PSD /.../ nu vad eu cum 146 de parlamentari (ai PSD, n.r.) vor sta drepti in fata lui Basescu si a unui premier PD, iar PSD sa fie cenusareasa guvernarii PD", a declarat Solcanu.
---
Parlamentarii reuniti in plen au inceput dezbaterea motiunii de cenzura initiate de PSD. In document, social-democratii critica toate cabinetele care au fost la putere de la alegerile din 2004.
Mircea Geoana (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
In aceasta dimineata, social-democratii s-au reunit pentru ultimele consultari inaintea votului propriu-zis. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca, de la vot, nu vor lipsi decat 2-3 parlamentari PSD si ca, in mod sigur, de maine, vor incepe negocierile pentru formarea unui nou Guvern. Un alt lider social-democrat, Miron Mitrea, a recunoscut, inaintea consultarilor din aceasta dimineata, ca vor fi si cateva voturi impotriva motiunii, lucru pe care il considera normal. Intrebat cum va vota, fostul premier, Adrian Nastase a evitat un raspuns clar, afirmand, in fata jurnalistilor, ca "voi vota, in sensul ca voi fi prezent".
Cu cateva ore inaintea dezbaterii efective, jocurile politice par inca deschise, in ultimele zile fiind vehiculate informatii atat despre tatonari la nivel de conducere de partid, cat si despre negocierea voturilor pro sau contra motiune.
Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare 232 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total de parlamentari. Daca motiunea trece de Parlament, Guvernul Tariceanu va fi demis. Inainte de votarea propriu-zisa, senatorii si deputatii se intalnesc pentru a pune la punct strategia procedurii.
Motiunea de cenzura "1000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta" este motiunea cu cea mai ridicata miza dintre cele cinci care au fost depuse in aceasta legislatura. Miza pare cu atat mai mare cu cat, motiunea de cenzura a parcurs un traseu extrem de dificil pana sa ajunga in procedura parlamentara, demersul fiind contestat chiar din interiorul social-democratilor, tensiunile din PSD ridicand semne de intrebare asupra autroritatii presedintelui Mircea Geoana. Teoretic, PSD, PD �i PLD aduna majoritatea necesara pentru adoptarea motiunii de cenzura daca cele trei partide si-ar mobiliza astazi toti alesii si tinand cont ca, pentru adoptarea documentului, este nevoie de majoritatea numarului total al deputatilor si senatorilor, respectiv 232. Astfel, PSD are 146 de parlamentari, PD, 77 si PLD 26, ceea ce ar echivala cu un vot majoritar in favoarea demiterii Guvernului de 249 de voturi. In schimb, PNL are 78 de parlamentari, UDMR, 32, iar PC, 25. Independentii sunt in numar de 49, iar minoritatile au 18, insa acestia din urma au anuntat ca se pronunta pentru mentinerea actualului Guvern.
Situatia de pe hartie arata ca PSD, PD si PLD ar avea cu 17 voturi peste numarul necesar adoptarii motiunii. Totusi, sunt deja semnale ca nici PSD, nici PD nu pot miza pe votul propriilor deputati si senatori. Geoana a dat semnalul mobilizarii maxime, dar misiunea sa ar putea fi pusa sub semnul intrebarii tocmai de cei care i-au contestat demersul antiguvernamental: liderii de grup de la Senat si Camera Deputatilor, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. De altfel, liberalii au negociat cu aceasta parte a PSD, in incercarea de a obtine cat mai multe voturi de partea lor. Nici la PD situatia nu este mai buna: doi deputati democrati - Liviu Nistoran si Radu Tarle au iesit public, cu o zi inaintea votului, si au anuntat deschis ca nu vor vota motiunea, pe motiv ca PD trebuie sa ramana in opozitie, ei fiind amenintati cu excluderea din partid.
Pentru a avea control asupra votului parlamentarilor, democratii au cerut vot deschis, desi regulamentul Parlamentului spune ca motiunea se adopta prin vot secret, cu bile. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a avertizat ca va suspenda sedinta daca nu se respecta votul secret, liberal-democratii amenintandu-l si ei ca vor depune plangere penala pentru abuz in serviciu, daca acest lucru se va intampla.
Cu o zi inainte de transarea situatiei, presedintele Basescu le-a transmis din nou parlamentarilor care ar fi planul post-motiune. Presedintele le-a sugerat alesilor ca pot vota caderea Guvernului fara sa aiba teama unei crize politice care sa duca la anticipate, intrucat acestea, cel mai probabil, nu pot fi declansate. Seful statului le-a mai transmis ca dupa "1000 de zile de haos ale guvernarii de dreapta" ar incerca din nou un premier democrat cu un guvern PD-PNL-PLD, oferta refuzat� categoric de liberali, a doua varianta fiind in continuare cea a unui guvern de uniune nationala. Acest din urma scenariu a fost pe buzele pesedistilor si ale democratilor. Geoana a enuntat trei variante - un guvern de stanga, adica PSD, un guvern de dreapta si "un guvern de larga respiratie". In ultimele zile, presedintele PD Emil Boc afirma ca lucurile se indreapta catre o astfel de solutie, sugerand ca partidele ar fi pe punctul de a ajunge la o intelegere in acest sens. Mesajul democratilor este acela ca un Executiv cu o sustinere de 25% trebuie demis, intrucat el nu mai poate functiona, legile sale fiind blocate in Parlament.
De partea cealalta, PNL, care a exclus negocierea oricarei formule de guvern, a ironizat ideea unui guvern de uniune nationala, calificand-o drept o "mascarada" si sustinand ca o astfel de solutie este aplicata doar in situatii de grava criza politica, ceea ce nu este cazul Romaniei. Si udemeristii au vorbit despre o "diversiune", respingand o astfel de formula, iar conservatorii au declarat si ei ca nu vor vota decat, cel mult, un guvern de tehnocrati. Peremistii au fost singurii interesati de ipoteza unui guvern de uniune nationala, dar au cerut protocol scris inainte de votul motiunii.
Daca motiunea este adoptata, potrivit Constitutiei, presedintele va nominaliza un premier, care isi va desemna noii ministri. Daca Parlamentul nu acorda votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura, atunci presedintele Romaniei, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, poate sa dizolve Parlamentul.
Cristina STEFAN/Dana CONERTH  
Alte articole
  Parlamentul se reuneste in plen pe 11 ianuarie, pentru adoptarea bugetului de stat    (2009-12-29 12:44)
  Bugetul de stat ºi cel al asigurãrilor sociale, dezbatute de Parlament    (2009-02-17 08:33)
  Conducerea Parlamentului a decis ca raportul la uninominal sa fie facut de comisiile juridice    (2008-01-28 15:24)
 Afisari: 450  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Deci iata ce am hotarat :   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-03
 17:59 
Motiunea a cazut
2 comentarii
 17:52 
Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani
 17:40 
Gazprom: Guvernul ucrainean va solutiona conflictul cu Rusia pe tema gazelor
 16:59 
Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata
 16:16 
Chirurgii care l-au operat pe Patriarhul Teoctist vor fi audiati
 15:22 
Analiza raportului activitatii DNA, amanata pentru 8 octombrie
2 comentarii
 14:52 
Kremlinul reabiliteaza stalinismul
 Top afisari / comentarii 
 Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu (3613 afisari)
 Tiganii Europei (3236 afisari)
 Marea Tiganiada (2672 afisari)
 Marea epurare penala (1926 afisari)
 Videanu, prim-ministru (1897 afisari)
 Motiunea a cazut (736 afisari)
 Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata (517 afisari)
 Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu (450 afisari)
 Kremlinul reabiliteaza stalinismul (269 afisari)
 Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani (239 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01355 sec.