Ziua Logo
  Nr. 4050 de miercuri, 3 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Guvern PNL-PD-PLD, un guvern de uniune nationala sau alegerile anticipate
Viziunea lui Basescu post-motiunea PSD
 2 octombrie, 18:56 
Traian Basescu (foto: Lucian CURELARIU)
Cu numai cateva ore inainte de dezbaterea motiunii de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu II, presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa pentru ''a aduce la cunostinta opiniei publice pozitia oficiala a Presedintiei''. Potrivit sefului statului, Guvernul este o institutie mult prea importanta ''pentru a fi discutata prin cotloanele politicii romanescu", intre Hrebenciuc si Olteanu. In opinia lui Basescu, in cazul adoptarii motiunii PSD, exista trei solutii: premier democrat care va avea sarcina de a constitui un guvern in jurul nucleului PNL-PD-PLD, guvern de uniune nationala sau alegeri anticipate. "Fundamentul actiunii mele, daca motiunea va fi adoptata, va fi gasirea unei majoritati de 50%A1", a subliniat presedintele. In cazul in care motiunea nu va trece de Parlament, Basescu someaza Executivul Tariceanu II sa gaseasca o majoritate transparenta: ''Ce se intampla acum, nu are nici o legatura cu democratia. O minoritate conduce o majoritate".
"Nu m-am intalnit cu reprezentantii PSD. Probabil ca in urmatoarele zile vor aparea foarte multe informatii pe surse. De aceea, in numele transparentei, vreau sa fac publica pozitia oficiala a Presedintiei legata de motiune. Plecand de la responsabilitatile constitutinale si de la obligatiile pe care le am fata de tara, trebuie sa ma gandesc ce va urma dup� ziua de maine. Vreau sa precizez care sunt solutiile, in viziunea mea, ca sa nu fie inechitati", a declarat presedintele.
Seful statului a precizat ca, daca motiunea va fi adoptata, prima sa optiune va fi sa desemneze un premier de la PD, care va avea ca sarcina constituirea unei echipe, a unui program de guvernare si identificarea unei sustineri de 50% plus unu in Parlament, in jurul nucleului PNL-PD-PLD. Basescu a precizat ca va face si el eforturile necesare pentru a sprijini premierul desemnat sa identifice o astfel de formula de majoritate parlamentara. In cazul in care acest demers va esua, presedintele a declarat ca va trece 'la pasul doi', respectiv va propune solutia unui guvern de uniune nationala, care sa gestioneze tara pana la urmatoarele alegeri.
Daca si acest demers va esua, solutia lui Basescu sunt alegerile anticipate. 'Dar stim totii ca nu va fi cazul si ca al doilea guvern va trece, pentru ca partidele parlamentare nu doresc alegeri anticipate, cu exceptia PD', a subliniat seful statului.
Pe de alta parte, daca documentul PSD cade la vot, Basescu vrea ca actualul Executiv sa-si asume responsabilitatea si sa gaseasca o majoritate stabila si transparenta: "Nu trece nimic de Parlament in ultima perioada. Acest lucru se intampla pentru ca actualul guvern nu respecta regula de aur a oricarei democratii: sa aiba o majoritate (...) Un guvern responsabil si democratic nu poate functiona in acest fel. Ce se intampla acum, nu are nici o legatura cu democratia. O minoritate conduce o majoritate", a spus seful statului, care a subliniat ca din acest blocaj trebuie iesit, indiferent de soarta motiunii.
Adrian ENCULESCU  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
ce sa intelegem   de cosor ion
Ipocritul...   de Cititor
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-03
 17:00 
Pimen si Calinic ar putea primi verdicte de politie politica  2007-10-02
 16:16 
O ancheta de stat va face lumina in cazul mortii Printesei Diana  2007-10-02
1 comentariu
 15:41 
Raportul Severin - Lamassoure, aprobat de PE  2007-10-02
 15:27 
Britney a pierdut custodia copiilor  2007-10-02
 15:15 
Viktor Ianukovici, aproape castigator in alegerile din Ucraina  2007-10-02
 14:21 
30.000 de euro ca sa bata pe Arsenal  2007-10-02
 12:51 
Emil Boc: PD va vota pentru motiunea de cenzura  2007-10-02
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu l-a pus la zid pe Liiceanu (3613 afisari)
 Tiganii Europei (3236 afisari)
 Marea Tiganiada (2672 afisari)
 Marea epurare penala (1926 afisari)
 Videanu, prim-ministru (1897 afisari)
 Motiunea a cazut (736 afisari)
 Regina urma sa abdice, iar Lady Di trebuia eliminata (517 afisari)
 Parlamentarii decid astazi soarta Cabinetului Tariceanu (450 afisari)
 Kremlinul reabiliteaza stalinismul (269 afisari)
 Popularii europeni nu vor restrictii pentru imigrantii romani (239 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00908 sec.