Ziua Logo
  Nr. 4048 de luni, 1 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Guvernele lui Geoana
Liderul PSD vede Executiv de stanga, de dreapta sau de respiratie mai larga
 1 octombrie, 16:55 
Mircea Geoana, presedinte PSD (Mircea Paun, ZIUA foto)
Social-democratii isi pregatesc variantele de guvernare in cazul in care motiunea trece de Parlament. Liderul PSD, Mircea Geoana, vede trei posibile variante: un Guvern de stanga, in jurul PSD, unul de dreapta, cu un nucleu PD-PNL sau un Guvern de "respiratie mai larga", pana la alegerile viitoare. Mircea Geoana nu exclude nici varianta unui Guvern PSD-PD, daca o asemenea formula s-ar bucura de un larg sprijin parlamentar, insa a negat zvonurile aparute in presa despre o intelegere cu democratii. Geoana nu a exclus posibilitatea ca intr-un viitor Guvern premier sa fie tot Calin Popescu Tariceanu, dar a afirmat ca actualul Executiv nu este o optiune. "Nastrusnica si nerealista". Asa a calificat Ion Iliescu viziunea liderului social-democrat despre viitorul Guvern de uniune nationala.
Liderul PSD a prezentat astazi variantele guvernamentale luate in calcul de formatiunea sa. "Sunt trei variante mari si late: fie un guvern de stanga in jurul PSD, fie unul de dreapta in jurul PNL-PD sau cine se mai poate aduna, fie o formula de mai larga concentrare care sa poata sa asigure guvernarea pana la alegerile viitoare", a spus acesta. Geoana a adaugat ca el ar prefera prima varianta. In acelasi timp, el considera drept "fireasca" sustinerea de catre seful statului a unui Guvern de dreapta, dat fiind ca acesta a fost ales de un electorat de aceasta orientare. "Preferinta mea e in continuare un Guvern de stanga, cu PSD in centru. Preferinta domnului Basescu este un Guvern de dreapta, in mod firesc, pentru ca a fost ales de electoratul de dreapta", a adaugat Geoana.
Presedintele PSD nu a exclus nici posibilitatea ca intr-un viitor Guvern, premier sa fie tot Calin Popescu Tariceanu. "Daca domnul Tariceanu doreste sa vina cu un Guvern Tariceanu III, este problema domniei sale, dar in orice caz varianta ca acest Guvern sa ramana in forma actuala cred ca trebuie exclusa din calcul", a declarat liderul social-democrat.
In opinia lui Geoana, Romania ar avea nevoie de un premier politic. Varianta un premier apolitic ar fi doar o varianta de rezerva. "Eu nu vad un guvern PSD-PD. Daca intr-o formula de respiratie mai larga va exista sprijin parlamentar pentru un astfel de guvern si din partea noastra, si din partea PD, asta e un alt subiect", a spus liderul social-democrat.
Geoana a mai declarat ca nu va discuta cu Traian Basescu inainte de votul la motiune, dar a precizat ca va face acest lucru dupa votarea acesteia, intrucat seful statului va trebui sa isi indeplineasca rolul constitutional obligatoriu, acela de a desemna premierul.
Ion Iliescu: Un Guvern de uniune nationala, o idee nastrusnica si nerealista
Ion Iliescu
Un guvern de uniune nationala este o idee "nastrusnica si nerealista", a sustinut presedintele onorific al social-democratilor, Ion Iliescu. "Este o idee cam nastrusnica si nerealista. Nu are suport" , a comentat senatorul, la insistentele ziaristilor, o astfel de ipoteza. Fostul sef de stat a participat astazi, alaturi de primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, la deschiderea anului universitar, insa a tinut sa precizeze ca nu a discutat cu acesta din urma despre motiunea de cenzura a PSD.
Presedintele Basescu a declarat, joi seara, intr-o emisiune difuzata de postul public de televiziune, ca, daca motiunea de cenzura va fi adoptata de Parlament, va incercarea formarea unui guvern PD-PNL-PLD, cu un premier democrat. Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA:
Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul http://www.ziua.net/display.php?data=2007-09-29&id=227289
Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare http://www.ziua.net/news.php?data=2007-09-28&id=1115
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-01
 18:41 
Vladimir Putin, premier
2 comentarii
 16:13 
Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete
 14:20 
Americanii se pregatesc sa atace Iranul
2 comentarii
 13:51 
In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna
 12:49 
Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un mincinos la Cotroceni (4234 afisari)
 In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I) (2618 afisari)
 Instigatorul (2564 afisari)
 Paunescu mai important ca Liiceanu (2049 afisari)
 Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7) (1999 afisari)
 Americanii se pregatesc sa atace Iranul (597 afisari)
 In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna (403 afisari)
 Vladimir Putin, premier (323 afisari)
 Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor (212 afisari)
 Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00833 sec.