Ziua Logo
  Nr. 4048 de luni, 1 octombrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Presedintele, la deschiderea noului an universitar:
In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna
-- ULTIMA ORA: Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, a recunoscut ca, in mediul universitar romanesc, exista cazuri de mita de plagiat . 'Am inaintat cazurile gasite celor de la parchet si politie. La capitolul diplome cumparate, unde avem un exemplu concret, cel al Universitatii Oradea, toate aceste cazuri sunt in atentia si cercetarea DNA. Asa vor fi toate cele care vor fi semnalate ca fiind fraude. Daca vorbim despre mica coruptie si anume ceea ce ar putea sa dea studentii - unele produse sau bani - pentru a trece examenele, sper ca aceasta practica sa nu existe. Aici, in schimb, vorbim de cazuri punctuale si nu de o regula in sistem', a declarat Adomnitei, la incheierea festivitatii de inaugurare a anului universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.
 1 octombrie, 13:51 
foto: ZIUA foto
Un nou inceput de an universitar, o noua ocazie pentru politicieni de a iesi in fata si de a evidentia, o data in plus, hibele invatamantului romanesc. Prezent la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, presedintele Traian Basescu a criticat dur invatamantul superior. El a vorbit despre coruptie, furt, minciuna din sistemul de invatamant superior. Plagiatul practicat de unii studenti ca si de unii profesori, cumpararea lucrarilor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizeaza din nefericire o parte a invatamantului universitar romanesc Presedintele le-a cerut studentilor sa ia atitudine in fata faptelor de corputie din univeristati. De la tribuna Universitatii Politehnice din Bucuresti, premierul Tariceanu s-a declarat dezamagit ca un numar tot mai mare de tineri aleg sa plece in strainatate dupa terminarea facultatii. "De multe ori, acolo, nu isi pot pune calitatile in valoare. Este in interesul vostru sa va realizati in tara", le-a transmis primul ministru studentilor politehnisti. Tot astazi, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a avertizat ca sistemul de repartizare in camine este ''invechit si deficitar''.
Un economist care culege fructe nu justifica investitia in invatamant
Aflat la deschiderea noului an universitar la Universitatea ieseana "Alexandru Ioan Cuza", Basescu a afirmat, in discursul pe care l-a rostit in fata studentilor, ca scoala romaneasca sufera in continuare de "tare mai vechi" cum ar fi mita la promovarea examenelor si plagiatul practicat deopotriva de studenti si profesori."Elevii invata ca plata, si nu invatatura reprezinta solutia pentru a obtine o diploma", a spus Basescu.Seful statului a spus ca universitatea ar trebui sa fie nu doar un mediu de informare, ci sa cultive valorile universale cum ar fi verticalitatea si onestitatea. "Cine refuza frauda si coruptia la 18 ani, o va refuza si la 38, si la 58 de ani. Viitorii juristi si oamenii de afaceri vor avea curajul de a spune "Nu" imposturii si furtului", a afirmat Basescu.
De asemenea, presedintele a afirmat ca tinerii trebuie sa beneficieze in continuare de accesul gratuit la educatie neintrerupta timp de 13 ani. Potrivit lui Basescu, universitatile ar trebui finantate de la bugetul de stat, nu ca pana acum, ci pe baza de proiecte pe cicluri de studii.
Seful statului a mai afirmat ca in ziua de astazi sa detii o diploma universitara este un lucru obisnuit si ca in multe cazuri diploma ramane un petic de hartie care nu are nici o legatura cu ceea ce fac studentii dupa absolvire, nu are nici o legatura cu profesia lor. "Un filolog care vinde telefoane sau un economist care culege fructe nu justifica investitia pe care o facem in invatamant", a spus Basescu.
Traian Basescu, ZIUA foto
Gandirea ancorata in trecut, lipsa fondurilor si a resurselor moderne de predare sunt doar cateva dintre motivele care explica absenta unor rezultate notabile ale invatamantului universitar din anii de dupa Revolutie. Basescu le-a pus in vedere tinerilor prezenti in sala ca au sansa de a se forma intr-o societate europeana, sansa de care predecesorii lor in ale studentiei nu au avut parte. "Dumneavoastra, tinerii studenti, aveti o sansa pe care generatia mea nu a avut-o. Aveti sansa de a va trai intreaga maturitate intr-o societate europeana, intr-o lume deschisa si corecta. Asta e Europa. Nu e o idee abstracta. Europa sunteti dumneavoastra, iar schimbarea trebuie sa vina de la generatia europeana, a conchis seful statului.
Dupa discurs, Traian Basescu a primit cadou de la rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Dumitru Oprea, un rucsac plin cu rechizite. Oprea i-a spus sefului statului ca este un premiu din partea universitatii pentru ca a absolvit cursurile de comandant de nava.
O pregatire solida, cel mai bun pasaport pentru viitor
Primul-ministru a deschis anul universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti. Sfatul sau pentru studenti la inceput de an a fost sa invete in facultate pentru ca o pregatire solida in aceasta perioada este "cel mai bun pasaport pentru viata viitoar". Seful Executivului si-a manifestat insa dezamagirea pentru faptul ca multi tineri aleg, inca, sa plece in strainatate si nu sa munceasca in Romania. "Sunt dezamagit cand vad multi tineri plecand in strainatate. De multe ori, acolo, nu isi pot pune calitatile in valoare. Este in interesul vostru sa va realizati in tara", le-a transmis Tariceanu studentilor politehnisti.
Premierul Tariceanu a asigurat studentii ca incepand cu 2005, Guvernul a alocat din ce in ce mai multi bani educatiei. Invatamantul romanesc trebuie sa tina pasul cu provocarile secolului in care ne aflam.La ceremonia de deschidere a anului universitar de la Politehnica Bucuresti au fost prezenti, de asemenea, fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu si fostul premier Petre Roman, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Paul Henri, si presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea
Alte ceremonii, alti politicieni
Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, este la Iasi. Programul ministrului Educatiei include vizitarea Campusului Universitar "Tudor Vladimirescu", participarea la deschiderea oficiala a anului universitar la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", intalnirea cu studentii si profesorii Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" si ai Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", precum si intalnirea cu reprezentantii Universitatii "Al.I.Cuza".
Presedintele PD, Emil Boc a mers la Facultatea de Stiinte Politice din Cluj-Napoca, Teodor Stolojan s-a aflat alaturi de studentii din Brasov, iar Gheorghe Flutur, printre cei din Baia Mare. La randul sau, liderul PSD Mircea Geoana a luat parte la festivitatea de deschidere a anului universitar, la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu".
Sistemul de repartizare in camine este invechit si deficitar
Intr-un comunicat dat publicitatii astazi, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) denunta faptul ca, si la acest inceput de an universitar, numarul de locuri de cazare din camine este insuficient, iar sistemul de repartizare al acestora este ''invechit si deficitar'', conform Rompres.
Presedintele ANOSR, Irina Tudor, sustine ca, in acest an, au fost depuse peste 140.000 de cereri de locuri in camine, numarul locurilor normate fiind de 106.075. In acest context, cel mai ridicat procent de solutionare a cererilor de cazare la nivel national l-au inregistrat Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi si Politehnica Timisoara - 90%, fiind urmate de Politehnica Bucuresti - 80%, Universitatea de Vest Timisoara - 70%, Universitatea Babes-Bolyai Cluj - 60% si Academia de Studii Economice Bucuresti - 25%.
In ceea ce priveste starea caminelor, se observa faptul ca dintr-un total de 357 de camine, doar 189 au fost reabilitate, in multe locuri nefiind finalizate lucrarile de renovare (camine din Cluj si Iasi).
Camin din Bucuresti (foto: Mircea PAUN)
In invatamantul de stat sunt inscrisi 487.000 de studenti. 287.000 dintre acestia sunt la locuri suportate de buget, iar 200.000 la locuri cu taxa. La universitatile particulare sunt inscrisi aproximativ 300.000 de studenti. In aceste conditii, nici in acest an universitar, Ministerul Educatiei nu va putea onora cererea de cazare in caminele studentesti. In Bucuresti, jumatate dintre studentii Universitatii Bucuresti nu vor avea locuri in camine. Situatia nu sta bine nici in centrele universitare Iasi, Cluj, Timisoara.
In proprietatea universitatilor de stat din Romania exista 339 camine, cu 105.518 locuri. Alte 29 de camine sunt inchiriate sau concesionate, ceea ce inseamna inca 4.241 de locuri, adica un total de 109.759 locuri - capacitate normata de cazare - pentru studentii eligibili.
Universitatile romanesti au ratat topul celor mai bune 500 din lume
Niciuna dintre universitatile din Romania nu se numara printre cele mai bune 500 de institutii de invatamant superior din lume, dupa cum arata un clasament Institutul pentru invatamat Superior din Shanghai, preluat de RealitateaTV.
Potrivit datelor Institutului din Shanghai, cele mai bune universitati din lume sunt cele din SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania, Canada, Franta si Suedia.
Cat priveste un top al universitatilor autohtone, o serie de profesori si cercetatori din Romania, reuniti sub egida Asociatiei Ad-Astra au intocmit in acest an un top al unitatilor de invatamant superior din Romania. Conform acestora, pe primul loc se afla Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, urmata de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si de Universitatea Bucuresti.
REACTII LA CALD
Magda SEVERIN, redactor Departament Social:
"Dupa 17 ani de dezinteres fata de sistemul de invatamant romanesc, cei mai importanti oameni politici ai zilei au profitat de deschiderea anului universitar pentru a lansa promisiuni pe care le-am mai auzit. Fiecare si-a spus "poezia": Basescu a denuntat coruptia din invatamant, Adomnitei a pledat pentru noi legi in educatie, iar Tariceanu, cu Iliescu, Roman, Constantinescu si Andronescu au facut masa rotunda la Politehnica, pentru un elogiu adus inginerului. In acest timp, 50.000 de studenti nu au un loc in camine, iar cei care au reusit sa-l obtina s-au apucat de zugravit camerele, intrucat caminele au fost reparate doar in exterior".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 403  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-10-01
 18:41 
Vladimir Putin, premier
2 comentarii
 16:55 
Liderul PSD vede Executiv de stanga, de dreapta sau de respiratie mai larga
 16:13 
Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete
 14:20 
Americanii se pregatesc sa atace Iranul
2 comentarii
 12:49 
Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un mincinos la Cotroceni (4234 afisari)
 In cine dam cu piatra? Pacepa si/sau Daianu (I) (2618 afisari)
 Instigatorul (2564 afisari)
 Paunescu mai important ca Liiceanu (2049 afisari)
 Scaraotchi II sau "Taina faradelegii care lucreaza" (2, Tesaloniceni 2,7) (1999 afisari)
 Americanii se pregatesc sa atace Iranul (597 afisari)
 In scoala romaneasca inca se practica furtul si minciuna (403 afisari)
 Vladimir Putin, premier (323 afisari)
 Ticu Dumitrescu: Preotii se ascund in spatele Bisericii pentru pacatul lor (212 afisari)
 Ciuvica: PNL si PSD, spionate de serviciile secrete (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00967 sec.