Ziua Logo
  Nr. 4046 de vineri, 28 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
CNSAS cere arhivele fostei Militii
 28 septembrie, 16:36 
Ticu Dumitrescu (Mircea Paun, ZIUA foto)
Arhiva fostei Militii va fi predata Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS). Constantin Ticu Dumitrescu, membru in CNSAS, a declarat astazi ca reprezentantii comisiei au cerut inclusiv dosare din arhivele judetene in care s-ar afla informatii importante, dar si dosare legate de Serviciul de Pasapoarte din perioada comunista. Dupa intalnirea din aceasta dimineata dintre ministrul Internelor, Cristian David si delegatia CNSAS, comisia comuna a decis ca, intr-o prima faza, MIRA sa predea CNSAS o parte din arhiva detinuta de minister.
La iesirea de la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Internelor, Constantin Ticu Dumitrescu a declarat ca CNSAS doreste sa i se predea si arhivele judetene ale fostei Militii, care in perioada comunista indeplinea functiile Securitatii la nivel rural. "La nivel central, arhiva e foarte mica si am ridicat problema arhivelor judetene, care, adunate, ar putea constitui o arhiva mai mare de zece ori decat cea la nivel central". Ticu Dumitrescu a mai declarat ca CNSAS insista pentru predarea dosarelor referitoare la pasapoartele eliberate in perioada comunista, pentru ca "n-au ce sa faca cu ele, sunt de pe vremea lui Pazvante". El a adaugat totodata ca, dupa discutia de astazi, relatiile dintre MIRA si CNSAS "au ramas la nivelul vorbelor". "Sunt ani de zile de cand discutam chestia asta si nu s-a facut nimic. Asteptam fapte", a spus Ticu Dumitrescu.
La randul sau, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a declarat astazi ca a fost identificata arhiva la nivel central, care contine documente din perioada 1947-1950, dar ca acestea sunt doar sectiuni de fond arhivistic. El a precizat ca o prima transa de documente a fost deja pusa la dispozitia CNSAS, aceasta trebuind insa inventariata inainte de predare. "Oferim CNSAS posibilitatea de a consulta arhiva ministerului, de a prelua o parte din documente. Am pus deja la dispozitia membrilor Colegiului CNSAS un inventar de fond arhivistic la nivel central detinut de minister. Aceasta chestiune este in discutie chiar acum", a declarat ministrul.
Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, insotit de o delegatie a Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a plecat, astazi, catre depozitul arhivei Ministerului de Interne pentru a identifica documentele care vor ajunge la CNSAS incepand de saptamana viitoare.
"Se pare ca, de data aceasta, oamenii sunt hotarati sa ne puna la dispozitie documentele proprii. Am plecat deja catre depozitul de arhiva al MIRA, unde, alaturi de cei care ma insotesc, voi selecta documentele cu care vom incepe transferul arhivei fostei Militii la CNSAS", a declarat, astazi dupa pranz, Ladislau Csendes.
Potrivit unui comunicat al MIRA, arhiva contine in special dosare de personal ale fostilor angajati, rapoarte sau sinteze, dar si alte documente care, prin lege, au diferite termene de arhivare.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Dosarele sefilor Securitatii din arhiva MIRA au ajuns la CNSAS    (2008-09-25 19:29)
  MIRA si CNSAS se acuza reciproc de necolaborare in procesul de predare-primire a dosarelor fostei Militii    (2008-07-10 19:54)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-28
 19:54 
Emil Constantinescu: Basescu distruge spiritul Pietei Universitatii
1 comentariu
 16:39 
Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare
2 comentarii
 16:38 
Bucurestiul, somat sa-si asume responsabilitatea pentru romanii din Italia
1 comentariu
 16:37 
Romania este pentru Kazahstan un Drum al Matasii
2 comentarii
 16:35 
Mihai Stoica a fost audiat la DNA
 16:34 
Demnitarii vor avea acces la informatii clasificate
 16:33 
Oprah Winfrey a castigat 260 de milioane de dolari intr-un an
 Top afisari / comentarii 
 Control fulger CIA (3614 afisari)
 Se-ntorc evreii... (3329 afisari)
 Fara presedinte si fara Guvern (3201 afisari)
 Nou-nascut de 7,75 kg (2745 afisari)
 Sa va lafaiti bine! (2357 afisari)
 Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare (313 afisari)
 Romania este pentru Kazahstan un Drum al Matasii (294 afisari)
 Bucurestiul, somat sa-si asume responsabilitatea pentru romanii din Italia (251 afisari)
 Emil Constantinescu: Basescu distruge spiritul Pietei Universitatii (199 afisari)
 CNSAS cere arhivele fostei Militii (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00879 sec.