Ziua Logo
  Nr. 4046 de vineri, 28 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Myanmar: Noua persoane, dintre care un jurnalist japonez, au fost ucise
Protestatarii, alungati cu focuri de arma
 27 septembrie, 16:42 
foto: EPA
Focuri de arma s-au auzit astazi in orasul Rangoon, capitala fostului stat asiatic Birmania, actuala republica Myanmar. Armata a amenintat miile de calugari si studenti protestatari ca vor fi impuscati daca nu renunta la demonstratie. Noua persoane, dintre care un jurnalist japonez, au fost ucise si alte cateva sute au fost arestate. Amenintati de armata, calugarii au parasit strazile, inainte ca ultimatumul dat de armata sa expire. Noaptea trecuta, armata a organizat mai multe raiduri in templele budiste din tara, cel putin patru calugari au fost ucisi, iar cateva sute arestati. Organizatia Amnesty International a avertizat astazi ca exista "un risc major de tortura si rele tratamente in ceea ce priveste aceste persoane si alti detinuti". Pe de alta parte, Parlamentul European a somat astazi Moscova si Beijingul sa renunte la blocarea unei condamnari de catre Consiliul de Securitate al ONU a represiunii violente a manifestatiilor pasnice din Myanmar, transmite AFP.
Actiunile de protest au continuat astazi la Yangon, diferite asociatii ale calugarilor budisti solicitand eliberarea detinutilor politici si inceperea neintarziata a negocierilor pentru transferul puterii catre parlamentul ales pe cale legitima in anul 1989, informeaza Rompres. Miile de persoane care au protestat astazi in Yangon au fost insa dispersate de fortele de securitate, care i-au amenintat pe protestatari ca, daca nu pleaca la casele lor, politia va deschide focul.
Sfidand interdictia de organizare a mitingurilor, miile de manifestanti au stat fata in fata cu politia, intonand imnul si strigand "fie sa fim feriti de pericole, sa fim crutati de saracie, fie ca inimile si spiritul nostru sa fie in pace". O alta manifestatie se desfasura, in paralel, in estul capitalei Yangon. Aici, fortele de securitate au tras focuri de avertisment si, potrivit martorilor oculari, cel putin doua persoane au fost ranite. In cele din urma, fortele de securitate din Myanmar au adresat un ultimatum zecilor de mii de manifestanti stransi la Yangon, carora militarii le-au strigat "Va dam zece minute. Daca nu plecati, vom lua masuri extreme". Protestatarii din apropierea pagodei Sule au luat in serios avertismentul si au inceput sa fuga. O suta dintre ei au fost insa arestati, ingrosand randurile celor aproximativ 300 de persoane retinute marti si miercuri de fortele de ordine. Potrivit postului de televiziune NHK, numarul manifestantilor arestati de regimul militar ar fi mai mare, ridicandu-se la 1000 de persoane.
Amnesty International se teme ca persoanele arestate vor fi torturate
Reactionand la evenimentele din Myanmar, organizatia Amnesty International s-a declarat astazi ingrijorata de riscul ca persoanele arestate de junta sa fie torturate si supuse la rele tratamente, informeaza AFP. Potrivit organizatiei, "un risc major de tortura si rele tratamente exista in ceea ce priveste aceste persoane si alti detinuti". Organizatia a mai aratat ca printre persoanele arestate se numara patru opozanti membri ai Ligii nationale pentru democratie, un om politic independent si doi artisti cunoscuti. Potrivit martorilor oculari, arestarile au continuat la Yangon si in cursul noptii trecute, fortele de securitate efectuand raiduri la cel putin doua manastiri.
Paza in jurul locuintei liderei opozitiei birmane
Temandu-se de influenta pe care aceasta ar putea sa o exercite asupra manifestantilor, regimul militar din Myanmar a intarit masurile de paza la resedinta liderei opozitiei birmane, laureata Premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi. Presedinta Ligii pentru democratie, in varsta de 62 de ani, este arestata la domiciuliu, de aproape 12 ani, informeaza Rompres. Inca de ieri, fortele de securitate au blocat zona in care locuieste Aung San Suu Kyi. Circa 100 de militari i-au incercuit casa, incercand sa o izoleze cat mai mult, astfel incat orice contact intre ea si reprezentantii manifestantilor sa devina imposibil, precizeaza Rompres.
Comunitatea internationala ia atitudine
Presiunile internationale asupra regimului militar din Myanmar s-au intensificat inca de ieri, in urma interventiei juntei impotriva manifestantilor, care s-a soldat cu moartea a patru persoane. Astfel, SUA si UE le-au cerut autoritatilor din Myanmar, printr-un comunicat comun, sa inceteze violentele impotriva manifestantilor. In documentul publicat dupa o reuniune ministeriala, cu ocazia Adunarii Generale a ONU, li se cere autoritatilor "sa opreasca violentele si sa deschida dialogul cu liderii prodemocratici, inclusiv cu Aung San San Suu Kyi si cu reprezentanti ai minoritatilor etnice". In comunicat, i s-a cerut "Consiliului de securitate sa dezbata urgent situatia si sa adopte masurile necesare, inclusiv sanctiuni". Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, le-a cerut tarilor invecinate statului, printre care China si India, "sa nu mai tolereze" regimul militar si sa exercite "presiuni" asupra acestuia pentru a pune capat represiunii. Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat, la randul sau, ca "toata lumea este cu ochii" pe Myanmar si a cerut organizarea unei sesiuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru dezbaterea crizei din aceasta tara. La randul ei, Casa Alba a apreciat drept "foate tulburatoare" informatiile legate de repirmarea violenta a manifestatiilor din Myanmar cerandu-i regimului militar sa se abtina sa recurga la violenta, in asteptarea confirmarii acestor vesti. Singura care a adoptat o atitudine neutra a fost Rusia, care a catalogat manifestatiile din Myanmar drept o "afacere interna" care nu ameninta "securitatea regionala si internationala". "Plecam de la principiul ca situatia va intra in curand in normal", anunta ieri un comunicat al ministerului rus de Externe.
Astazi, insa, Parlamentul European a somat Moscova si Beijingul sa renunte la blocarea unei condamnari de catre Consiliul de Securitate al ONU a represiunii violente a manifestatiilor pasnice din Myanmar, transmite AFP.
Eurodeputatii cer "Chinei si Rusiei sa sustina deplin o declaratie clara a Consiliului de Securitate al ONU care condamna recurgerea la forta" in Myanmar, intr-o rezolutie adoptata cu o majoritate covarsitoare a doua zi dupa reuniunea Consiliului de Securitate al ONU consacrata situatiei din aceasta tara.
Pentru mai multe informatii, accesati si
"Calugari budisti ucisi de junta din Myanmar": http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-09-27&id=227159&kword=myanmar
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-28
 16:58 
Un roman a fost ucis si alti doi raniti intr-o confruntare in centrul Romei  2007-09-27
 16:57 
Oficial UE: Afirmatiile lui Basescu privind cetatenia romana pentru moldoveni "nu sunt intelepte"  2007-09-27
1 comentariu
 16:56 
Motiunea de cenzura a fost prezentata in Parlament  2007-09-27
 16:41 
Directorul CIA s-a intalnit cu Traian Basescu  2007-09-27
 16:40 
Verdict CNSAS: Daniel Daianu nu a facut politie politica  2007-09-27
 16:39 
Presedintele Georgiei acuza Rusia de "atacuri teroriste"  2007-09-27
 16:38 
Iorgulescu: Verdictul parlamentarilor, un punct de vedere deformat si politizat  2007-09-27
 16:38 
Rolling Stones si Madonna intra in Guinness Book  2007-09-27
 15:40 
I Really Hate My Job (Am o slujba naspa rau)  2007-09-27
 Top afisari / comentarii 
 Control fulger CIA (3614 afisari)
 Se-ntorc evreii... (3329 afisari)
 Fara presedinte si fara Guvern (3201 afisari)
 Nou-nascut de 7,75 kg (2745 afisari)
 Sa va lafaiti bine! (2357 afisari)
 Liberalii nu dau capul lui Tariceanu pe o intrare efemera la guvernare (313 afisari)
 Romania este pentru Kazahstan un Drum al Matasii (294 afisari)
 Bucurestiul, somat sa-si asume responsabilitatea pentru romanii din Italia (251 afisari)
 Emil Constantinescu: Basescu distruge spiritul Pietei Universitatii (199 afisari)
 CNSAS cere arhivele fostei Militii (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01111 sec.