Ziua Logo
  Nr. 4045 de joi, 27 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Motiunea de cenzura a fost prezentata in Parlament
 27 septembrie, 16:56 
Mircea Geoana (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
Cu mai bine de patruzeci de minute intarziere fata de ora programata, parlamentarii s-au reunit dimineata in sedinta comuna pentru a lua la cunostinta textul motiunii de cenzura la adresa actualului Executiv. Documentul a fost citit de senatorul social-democrat Cristian Diaconescu. In sala a fost prezent atat Calin Popescu Tariceanu, cat si o mare parte din membrii Cabinetului sau. Premierul a parasit sala de sedinta la scurt timp dupa incheierea lecturii, precizand ca nu comenteaza in nici un fel textul acesteia. "Este dreptul opozitiei de a depune o motiune de cenzura, este instrumentul cel mai puternic pe care opozitia il poate folosi in cadrul unei democratii parlamentare pentru a ataca pozitiile Guvernului", a declarat seful Executivului. In replica, Mircea Geoana a afirmat: "Domnul Tariceanu vede motiunea ca pe un santaj al PSD-ului pentru a accede la guvernare. E fals. Imi pare rau ca premierul nu intelege sensul motiunii"
Motiunea de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu II, intitulata "1.000 de zile de haos, sfarsitul guvernarii de dreapta", a fost citita in plenul Parlamentului, dupa ce conducatorul de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca s-a intrunit majoritatea parlamentara necesara, respectiv din cei 462 de senatori si deputati, erau prezenti 306.
Senatorul PRM, Gheorghe Funar, a contestat insa modul in care a fost inregistrata prezenta, sustinand ca nu s-ar fi intrunit cvorumul. El a solicitat o verificare prin apel nominal, insa cererea nu i-a fost luata in considerare. "Domnul presedinte Vacaroiu n-a vrut sa poata astazi, era motiunea PSD-ului, si, prin urmare, motiunea s-a citit fara apel nominal", a spus Funar.
Geoana: Tariceanu vede motiunea ca pe un santaj al PSD-ului pentru a accede la guvernare
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, la finalul lecturii textului motiunii, ca toti membrii PSD vor fi prezenti in ziua votului. "Suntem pregatiti sa votam motiunea. Toti ai nostri vor fi aici si vor vota motiunea", a sustinut Geoana. El a mai precizat ca demersul reprezinta o "realitate trista pe care PSD a fost nevoit sa o prezinte" si ca actiunea intreprinsa de formatiunea intruneste vointa a patru milioane de oameni.
Liderul PSD s-a aratat surprins de reactia premierului Calin Popescu Tariceanu. "Domnul Tariceanu vede motiunea ca pe un santaj al PSD-ului pentru a accede la guvernare. E fals. Imi pare rau ca premierul nu intelege sensul motiunii", a sustinut Geoana, care a subliniat ca scopul motiunii este aceala de a majora pensiile, de a acorda subventii pentru agricultura, de a mari alocatiile pentru tinerele mame sau de a acorda burse mai mari pentru studenti.
Tariceanu: Astazi nu fac nici un fel de comentariu in legatura cu textul motiunii
Calin Popescu Tariceanu (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
La iesirea din sala de sedinte, primul-ministru a declarat ca isi rezerva dreptul de a-si exprima opinia, in momentul dezbaterilor motiunii la adresa Cabinetului condus de el. "Este dreptul opozitiei de a depune o motiune de cenzura, este instrumentul cel mai puternic pe care opozitia il poate folosi in cadrul unei democratii parlamentare pentru a ataca pozitiile Guvernului. Astazi, conform procedurilor am ascultat textul motiunii si comentariile imi rezerv dreptul sa le facem la momentul dezbaterii. Astazi nu fac nici un fel de comentariu in legatura cu textul motiunii", a spus Tariceanu.
Reprosurile social-democratilor
In textul inaintat Parlamentului, social-democratii sustin ca guvernarea de dreapta a fost "incompetenta" si a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltarii Romaniei. "Criza politica profunda in care ne gasim astazi este rezultatul incompetentei guvernarii de dreapta din ultimii trei ani de zile. /.../Vrem sa punem capat confuziei, bajbaielii, improvizatiei si senzatiei de neputinta pe care statul nostru le da cetatenilor sai si mediului international", sustin reprezentantii PSD.
Motiunea critica sistemul de invatamant care "deviaza puternic de la proiectia modelului european", dar si Ministerul Sanatatii, vazut ca "cel mai bolnav organism public din Romania". De asemenea, s-a avut in vedere si demersul privind marirea pensiilor: "doar insistenta parlamentarilor PSD a facut ca actuala crestere a pensiilor sa fie votata in Parlament. Pentru a reusi acest lucru, PSD a trebuit sa infranga atat rezistenta premierului Tariceanu, cat si pe cea a presedintelui Traian Basescu". Social-democratii au subliniat si aspectele negative legate de situatia din agricultura, restituirea proprietatilor, starea drumurilor, justitia si politica externa. "Relatiile cu toti vecinii sunt proaste sau, in cel mai bun caz reci, ceea ce marcheaza esecul diplomatiei guvernamentale romanesti din aceasta perioada si deopotriva esecul diplomatiei personalizate a lui Traian Basescu", se mai sustine in demersul respectiv.
Motiunea va fi votata saptamana viitoare
Dezbaterea si votul efectiv asupra motiunii au fost programate pentru miercuri, 3 octombrie, conducerea forului legislativ stabilind ca votul va fi secret cu bile. Numarul de semnaturi necesare pentru sustinerea motiunii este 116, iar numarul de voturi pentru adoptarea documentului este de 232. PSD alaturi de PD si PLD, care au anuntat ca vor sustine motiunea, numara 248 de parlamentari. PC , PNL si UDMR se vor opune demersului, in vreme ce, peremistii au declarat ca nu vor participa la vot.
Cristina STEFAN  
Alte articole
  UPDATE Motiunea de cenzura a PNL impotriva guvernului Boc 2 va fi votata marti, 13 octombrie, in Parlament    (2009-10-07 12:10)
  PSD pregateste ofensiva: Motiune de cenzura pentru guvernul interimar si comisii de ancheta pentru PDL-isti    (2009-10-01 15:09)
  Ministrul Victor Ponta, prezent in Parlament la motiunea de cenzura, ca sa salveze imaginea Guvernului chiulangiu    (2009-09-21 19:36)
  Motiunea PSD a fost depusa in Parlament    (2007-09-24 15:37)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-27
 16:58 
Un roman a fost ucis si alti doi raniti intr-o confruntare in centrul Romei
 16:57 
Oficial UE: Afirmatiile lui Basescu privind cetatenia romana pentru moldoveni "nu sunt intelepte"
1 comentariu
 16:42 
Protestatarii, alungati cu focuri de arma
 16:41 
Directorul CIA s-a intalnit cu Traian Basescu
 16:40 
Verdict CNSAS: Daniel Daianu nu a facut politie politica
 16:39 
Presedintele Georgiei acuza Rusia de "atacuri teroriste"
 16:38 
Iorgulescu: Verdictul parlamentarilor, un punct de vedere deformat si politizat
 16:38 
Rolling Stones si Madonna intra in Guinness Book
 15:40 
I Really Hate My Job (Am o slujba naspa rau)
 Top afisari / comentarii 
 La risc total (3823 afisari)
 Pornografie infantila in colectia lui Elton John (2711 afisari)
 Lege pentru fals (2544 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (2064 afisari)
 Episcopi, preoti, CNSAS... (1871 afisari)
 Un roman a fost ucis si alti doi raniti intr-o confruntare in centrul Romei (577 afisari)
 Oficial UE: Afirmatiile lui Basescu privind cetatenia romana pentru moldoveni "nu sunt intelepte" (295 afisari)
 Motiunea de cenzura a fost prezentata in Parlament (235 afisari)
 Directorul CIA s-a intalnit cu Traian Basescu (217 afisari)
 Protestatarii, alungati cu focuri de arma (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01130 sec.