Ziua Logo
  Nr. 4044 de miercuri, 26 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Raport Transparency International
Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene
 26 septembrie, 17:49 
Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene. Cel putin asa indica cel mai recent raport al Transparency International, dat publicitatii astazi. Documentul arata ca statele bogate ale lumii, dar si companiile multinationale si institutiile financiare, sunt adeseori responsabile de raspandirea coruptiei in tarile sarace. Studiul, care a cuprins 180 de tari, releva totodata ca Romania este pe locul 69 din 180 de tari din toata lumea, la capitolul indicelui de perceptie a coruptiei, obtinand un scor egal cu Ghana. Studiul a fost realizat cu ajutorul mai multor sondaje de opinie facute in 2006 si 2007 de 14 institutii de cercetare diferite.
Romania a urcat cateva pozitii in acest clasament fata de anul trecut in privinta modului de perceptie a fenomenului coruptiei. Cu toate astea, potrivit raportului Transparency International, tara noastra este codasa Uniunii Europene. Vecinii din Bulgaria stau mult mai bine la acest capitol, fiind cu un punct valoric peste situatia Romaniei. Transparency International atrage atentia asupra modului defectuos in care Romania s-a pregatit pentru aderare, indeplinindu-si doar formal angajamentele din sfera luptei impotriva coruptiei. Mai grav, evolutiile interne recente pun sub semnul intrebarii credibilitatea reformelor anticoruptie". In privinta DNA, in raport se arata ca, desi institutia a trimis in instanta cateva dosare de mare coruptie, "pana la pronuntarea unor decizii definitive este prematura aprecierea calitativa a politicilor de represiune penala a coruptiei". In plus, Transparency International constata cu ingrijorare si reactia politica privind o aparenta implicare a DNA in lupta politica, avand ca efect o deteriorare a imaginii sale publice de institutie profesionista, echidistanta si putand contribui la slabirea capacitatii reale de sanctionare a actelor si faptelor de coruptie". "Desi rapoartele de monitorizare a Romaniei in temeiul prevederilor Tratatului de Aderare la UE constata ca se fac progrese in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, modalitatea de numire si revocare a conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie reprezinta in continuare un instrument discretionar, aflat la indemana puterii executive, de a interfera cu puterea judecatoreasca", se mai arata in raport.
Raportul privind perceptia coruptiei arata ca, in timp ce tarile sarace sunt indemnate sa anihileze acest fenomen, statele bogate ale lumii sunt deseori partial responsabile de raspandirea lui in aceste tari. "Oferirea de bani ca mita in companiile multinationale a ajuns o metoda intens folosita", atrage atentia Transparency International, adaugand ca "este inacceptabil pentru aceste companii sa mai priveasca mita ca pe o strategie de a patrunde pe pietele unde vor sa investeasca". Transparency International le recomanda statelor bogate "sa procedeze la reglementarea mai stricta a propriilor centre financiare", sa acorde o mai mare atentie rolului trusturilor, sa cunoasca beneficiarii reali si sa inaspreasca prevederile referitoare la spalarea banilor.
Cifrele raportului publicat astazi de Transparensy International arata ca statele percepute drept cele mai corupte sunt Afganistanul, Irakul, Myanmarul, Somalia si Sudanul. Potrivit Transparency International, "in continuare este evidenta o corelatie stransa intre coruptie si saracie". Astfel, 40% din tarile cu scoruri sub trei, "sunt clasificate de Banca Mondiala ca fiind tari cu venituri mici". Totusi, arata studiul, "un numar de tari relativ sarace reusesc sa controleze in oarecare masura coruptia, demonstrand ca este posibila iesirea din cercul vicios saracie - coruptie".
In fruntea clasamentului celor mai "curate" tari se afla Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda.
Studiul a fost realizat cu ajutorul mai multor sondaje de opinie facute in 2006 si 2007 de 14 institutii de cercetare diferite.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Presa germana: Romania, cea mai corupta tara UE    (Externe, 2007-09-19)
  Transparency International: Institutiile statului, sufocate de coruptie    (2009-09-23 14:20)
  Comisia Europeana va lua in considerare indexul de coruptie al Transparency International in redactarea raportului pe justitie    (2008-09-23 16:32)
  Romania si Bulgaria vor coopera pentru combaterea coruptiei in politie    (2008-07-26 16:37)
  Romania va primi un avertisment in raportul pe justiŝie din iulie    (2008-05-23 17:08)
  Partidele politice si Parlamentul, cele mai corupte entitati romanesti    (2007-12-06 13:04)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-26
 18:53 
Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara
 17:48 
Ciuvica a schimbat documentele
2 comentarii
 17:11 
O cursa Tarom a ratat de doua ori decolarea
 17:10 
DNA l-a chemat pe Cristi Borcea la audieri
 16:49 
Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru consultari privind situatia din Myanmar
 15:57 
Mittal Steel, anchetata de Comisia Europeana
 15:44 
Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea
1 comentariu
 15:29 
Deputatii nu vor referendum si alegeri europarlamentare in acelasi timp
 15:14 
Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine
 14:06 
Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania
 12:01 
Podul mortii
 Top afisari / comentarii 
 Derbedeul Mircea Mihaies (5087 afisari)
 Filosoful André Gorz si sotia sa s-au sinucis (3461 afisari)
 Facatura (3049 afisari)
 PD ii da cu flit lui Stolojan (2320 afisari)
 Romania, in menghina SUA pentru Kosovo (2265 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (493 afisari)
 Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania (306 afisari)
 Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine (292 afisari)
 Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara (267 afisari)
 Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea (254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01425 sec.