Ziua Logo
  Nr. 4044 de miercuri, 26 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Dupa doua incercari sortite esecului
Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea
 26 septembrie, 15:44 
Demersurile privind abolirea universala a pedepsei cu moartea revin pe agenda demnitarilor europeni. Mai precis, seful Executivului italian, Romano Prodi, s-a pronuntat in favoarea introducerii unui moratoriu international in acest sens. Intr-un discurs rostit ieri in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York, Prodi a declarat ca adoptarea initiativei ar garanta o justitie mai corecta si "ar pune capat practicii de razbunare". Pe de alta parte, Portugalia, detinatoarea presedintiei prin rotatie a UE, a anuntat, prin vocea secretarului de stat pentru afaceri europene, Manuel Lobo Antunes, ca va propune, pana la mijlocul lunii viitoare, abolirea pedepsei capitale. Demersul se anunta dificil dupa ce alte doua incercari de acest fel au fost respinse in 1994 si 1997.
Premierul italian, Romano Prodi, a solicitat liderilor mondiali, reuniti la Adunarea Generala a ONU de la New York, introduceriea unui moratoriu international privitor la abolirea totala a pedepsei capitale. In opinia sa, adoptarea unui astfel de demers ar avea ca prime efecte pozitive garantarea unei justitii echitabile in lume si ar pune capat practicii de razbunare, conform Associated Press.
''Daca politica adevarata inseamna viziune, atunci ar trebui sa intreprindem un act de mare politica adoptand aceasta rezolutie.Aceasta va demonstra ca omenirea este capabila de progrese nu numai in domeniul stiintei, ci si pe taramul eticii'', a afirmat seful Executivului de la Roma. Purtatorul de cuvant al Ministerului italian de Externe, Pasquale Ferrara, a precizat ca circa 95 de state si-au exprimat sprijinul fata de initiativa Italiei. Conform procedurii, adoptarea unei rezolutii la ONU necesita doua treimi din voturile celor 192 de tari membre
Portugalia sustine initiativa
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Manuel Lobo Antunes, a anuntat ca Portugalia, tara care detine in prezent sefia Uniunii Europene, va propune, pana la mijlocul lunii viitoare, abolirea universala a pedepsei cu moartea.
Eurodeputatii s-au declarat ingrijorati de pozitiile diferite ale unor guverne fata de abolirea pedepsei capitale. Polonia, de exemplu, a obligat UE in urma cu o saptamana sa renunte la proiectul sau de a declara ziua de 10 octombrie drept "Ziua europeana impotriva pedepsei cu moartea". Polonia a sustinut ca ideea "dreptului la viata" nu poate fi redusa la problema pedepsei cu moartea, deci aceasta nu ar merita o zi europeana pe an.
69 de tari au trecuta in legislatie pedeapsa capitala
Italia a demarat o ofensiva diplomatica impotriva pedepsei capitale in contextul executarii prin spanzurare, pe 30 decembrie 2006, a fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, si a facut lobby luni de zile pentru a obtine sprijin in scopul abolirii pedepsei cu moartea. In trecut, demersurile Italiei pentru o actiune a ONU in vederea interzicerii pedepsei cu moartea nu au avut, insa, succes.
Potrivit statisticilor organizatiei Amnesty International, 69 de tari mai pastreaza inca in legislatie pedeapsa capitala, dar numarul statelor care o si executa este mult mai mic. 88 de state din UE, America Latina, Canada, Turcia si majoritatea tarilor din regiunea Pacificului, au renuntat pana acum la aceasta pedeapsa. Totusi Statele Unite si numeroase tari din Asia si din Africa o aplica inca.
Romania a semnat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, respectiv Articolul 2 privind dreptul la viata, completat cu Protocolul nr. 6, articolul 1, conform "pedeapsa cu moartea este abolita".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
greu   de Sobru
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-26
 18:53 
Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara
 17:49 
Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene
 17:48 
Ciuvica a schimbat documentele
2 comentarii
 17:11 
O cursa Tarom a ratat de doua ori decolarea
 17:10 
DNA l-a chemat pe Cristi Borcea la audieri
 16:49 
Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru consultari privind situatia din Myanmar
 15:57 
Mittal Steel, anchetata de Comisia Europeana
 15:29 
Deputatii nu vor referendum si alegeri europarlamentare in acelasi timp
 15:14 
Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine
 14:06 
Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania
 12:01 
Podul mortii
 Top afisari / comentarii 
 Derbedeul Mircea Mihaies (5087 afisari)
 Filosoful André Gorz si sotia sa s-au sinucis (3461 afisari)
 Facatura (3049 afisari)
 PD ii da cu flit lui Stolojan (2320 afisari)
 Romania, in menghina SUA pentru Kosovo (2265 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (493 afisari)
 Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania (306 afisari)
 Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine (292 afisari)
 Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara (267 afisari)
 Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea (254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00699 sec.