Ziua Logo
  Nr. 4044 de miercuri, 26 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Democratii ameninta cu sesizarea Curtii Constitutionale daca plenul aproba modificarea legii
Deputatii nu vor referendum si alegeri europarlamentare in acelasi timp
 26 septembrie, 15:29 
Deputatii din Comisia Juridica au adoptat un amendament la Legea Referendumului, conform caruia, in cazul in care se stabileste organizarea unui referendum national in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, acestea se amana automat. ''Prin acest amendament are prioritate referendumul propus de presedinte. Banuiesc ca presedintele va avea intelepciunea de a nu pune referendumul intr-o zi care este deja ocupata'', a declarat, multumit, deputatul PSD Eugen Nicolicea, initiatorul proiectului. Amendamentul a fost votat cu majoritate de voturi, doar cei trei deputati PD din Comisia Juridica s-au abtinut. Liderul democratilor, Emil Boc, ameninta cu sesizarea Curtii Constitutionale in cazul in care plenul Camerei Deputatilor va aproba modificarea legii.
''Banuiesc ca presedintele Basescu va avea intelepciunea de a nu pune referendumul intr-o zi care este deja ocupata. Daca il pune, atunci facem referendumul, in schimb alegerile vor trebui sa fie amanate cu o saptamana, sa zicem, care nu este un lucru extraordinar de grav, dar ii asiguram cadrul propice de a nu influenta nici referendumul pe care domnia sa il doreste'', a afirmat Eugen Nicolicea. Potrivit deputatului social-democrat, prin acest amendament ''nu propunem sa nu se organizeze referendum cand sunt alegeri". Deputatul social-democrat a subliniat ca seful statului nu mai poate sa retrimita pentru reexaminare Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului. ''Din punctul meu de vedere, textul este extraordinar de constitutional, respecta toate prevederile si toate criteriile stabilite de Curtea Constitutionala, de a nu pune blocaje presedintelui in a stabili un referendum prin care poporul sa-si exprime vointa'', a aratat Nicolicea.
Modificarea legii contravine Constitutiei
Emil Boc a precizat ca amendamentul votat de Comisia Juridica este neconstitutional, afirmand ca democratii "studiaza" varianta contestarii acestei modificari daca plenul Camerei Deputatilor va sustine prin vot acest amendament. Potrivit liderului PD, modificarea Legii referendumului denota "spaima fata de votul uninominal" a partidelor care au fost de acord cu amendamentul. El a adaugat ca amendamentul arata ca acestor partide le este frica de momentul cand vor fi nevoite sa dea socoteala in fata electoratului, prin vot uninominal.
Hotararea deputatilor juristi vine dupa ce Traian Basescu a avertizat Parlamentul ca, daca nu va adopta Legea privind votul uninominal pana la 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 25 noiembrie.
Curtea Constitutionala a decis ca referendumul poate fi organizat oricand in timpul anului daca Parlamentul a fost consultat si a subliniat ca, potrivit Constitutiei, nu exista nici o alta conditie care sa interzica organizarea referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European.
Adrian ENCULESCU  
Alte articole
  Referendum sau europarlamentare    (Eveniment, 2007-10-10)
  BEC: Referendumul pentru Parlamentul unicameral va avea loc in sectiile de votare pentru alegerile prezidentiale    (2009-10-27 15:18)
  Comisiile juridice ale Parlamentului au respins organizarea referendumului pentru Legislativul unicameral in aceeasi zi cu alegerile    (2009-10-14 15:09)
  Dan Nica: Referendum-ul in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale ar putea insemna costuri suplimentare importante    (2009-09-26 16:40)
  Sesizare la BEM    (2007-11-24 10:27)
  Romania alege    (2007-11-24 08:57)
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-26
 18:53 
Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara
 17:49 
Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene
 17:48 
Ciuvica a schimbat documentele
2 comentarii
 17:11 
O cursa Tarom a ratat de doua ori decolarea
 17:10 
DNA l-a chemat pe Cristi Borcea la audieri
 16:49 
Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru consultari privind situatia din Myanmar
 15:57 
Mittal Steel, anchetata de Comisia Europeana
 15:44 
Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea
1 comentariu
 15:14 
Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine
 14:06 
Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania
 12:01 
Podul mortii
 Top afisari / comentarii 
 Derbedeul Mircea Mihaies (5087 afisari)
 Filosoful André Gorz si sotia sa s-au sinucis (3461 afisari)
 Facatura (3049 afisari)
 PD ii da cu flit lui Stolojan (2320 afisari)
 Romania, in menghina SUA pentru Kosovo (2265 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (493 afisari)
 Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania (306 afisari)
 Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine (292 afisari)
 Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara (267 afisari)
 Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea (254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01043 sec.