Ziua Logo
  Nr. 4044 de miercuri, 26 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Ministrul sustine ca vizele pentru SUA reprezinta singura "problema" in relatiile bilaterale
Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania
 26 septembrie, 14:06 
Adrian Cioroianu, ministru de Externe (Mircea Paun, ZIUA foto)
Prezent la New York pentru cea de-a 62-a reuniune a Adunarii Generale a ONU, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a discutat despre problema statutului provinciei Kosovo, explicandu-le oficialilor americani ca Romania nu a simtit nici un fel de presiuni in aceasta chestiune. Ministrul a aratat ca singurele temeri ale tarii noastre legate de Kosovo se refera la un precedent care s-ar crea pentru regiuni precum Transnistria, dar care nu privesc Transilvania, asa cum sugera un articol publicat recent in cotidianul "International Herald Tribune". Totodata, Adrian Cioroianu a tinut sa sublinieze ca vizele pentru SUA reprezinta, din punct de vedere bilateral, singura problema in relatia cu Statele Unite. Ministrul a explicat totodata ca Romania doreste sa-i convinga pe congresmenii americani sa ia in considerare si alte criterii pentru includerea in programul Visa Waiver, in condi�iile in care, in prezent, singurul criteriu de care se tine seama este rata de refuz a solicitantilor de vize.
Ministrul roman de Externe a avut intrevederi cu ambasadorul Frank Wisner, reprezentantul Statelor Unite in troica Grupului de Contact pentru Kosovo, si cu Daniel Fried, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice. Principalele teme abordate au fost pozitia Romaniei in privinta statutului provinciei Kosovo si vizele pentru SUA, considerata de Adrian Ciroianu drept singura problema cu Statele Unite. Adrian Cioroianu a respins informatiile aparute luni in cotidianul "International Herald Tribune", potrivit carora "este de asteptat ca Romania si Slovacia, care se tem ca etnicii maghiari din tarile lor vor dori o autonomie mai mare in cazul unui Kosovo independent, sa fie supuse unor presiuni puternice din partea Washingtonului pentru a accepta pozitia UE". Ministrul de Externe a declarat ca nu este vorba de presiuni. "Eu am vazut articolul, pana la urma este vorba de faptul ca, sigur, americanii inteleg ratiunile pozitiei pe care o are Romania", a aratat Cioroianu. "E mult spus presiuni, e vorba pur si simplu de o preocupare comuna privind ceea ce se va intampla si, evident, am cazut de acord asupra faptului ca singurul lucru cert in acest moment este ca dialogul este inca in curs". Ministrul a mai aratat ca "nu-i nici un secret nici pozitia Statelor Unite. Condoleezza Rice a avut o declaratie destul de transanta in aceste zile", ea sustinand ca doar un Kosovo independent poate aduce stabilitate in Balcani. "Nici pozitia Romaniei nu e nici un secret, americanii au inteles foarte bine si inteleg si ratiunile acestei pozitii", a explicat ministrul.
In acest context, Adrian Cioroianu a tinut sa le arate oficialilor americani ca temerile Romaniei nu sunt legate de Transilvania, ci de zone ca Transnistria sau Bosnia-Hertegovina. "Am insistat in mod apasat asupra faptului ca noi, cand vorbim despre necesitatea de a nu transforma Kosovo intr-un precedent, nu ne gandim la Transilvania, nu aceasta e ideea. Principala noastra preocupare o reprezinta felul in care o eventuala declarare unilaterala a independentei in Kosovo este cert ca ar avea-o in alte zone, precum Transnistria, care ne intereseaz� direct, sau Bosnia-Hertegovina.
Pe de alta parte, intrebat daca Romania va recunoaste independenta Kosovo, in cazul in care ea ar fi declarata unilateral si recunoscuta de SUA si state membre ale UE, ministrul a spus: "Vom vorbi la momentul respectiv. In momentul in care va exista o pozitie a UE, Romania nu va bloca un consens european. Dar trebuie sa lasam timp celor doua parti sa negocieze, sa nu venim cu sugestii, pentru a nu da impresia ca lucrurile sunt deja hotarate si negocierile nu mai au rost".
Romania doreste o solutie acceptata de ambele parti in dosarul Kosovo si este pentru pastrarea integritatii Serbiei, dar nu va bloca un consens european, a declarat seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, la inceputul acestei luni.Tarile din UE au pareri impartite pe tema independentei Kosovo, cateva state fiind ezitante in a recunoaste independenta fara o rezolutie ONU. Printre ele figureaza Slovacia, Romania, Cipru, Grecia si intr-o mai mica masura Spania.
SUA ar putea lua in considerare si alte criterii pentru includerea Romaniei in programul de vize
O alta chestiune abordata ieri la New York de ministru roman de Externe a fost cea a vizelor pentru SUA, considerate de oficialul roman ca reprezentand singura "problema" din relatia bilaterala. "Vizele pentru SUA reprezinta, intr-un fel, din punct de vedere bilateral, singura problema pe care realmente cu o avem in relatia noastra cu Statele Unite. Daca o putem numi problema. Cert e ca este un detaliu de natura sa ne invite la o consecventa mai mare in a le aduce aminte partenerilor americani de dorinta noastra de a vedea situatia Romaniei, din mai multe puncte de vedere, similara cu cea a altor tari din Uniunea Europeana", a declarat Adrian Cioroianu. Ministrul a explicat totodata ca Romania doreste sa-i convinga pe congresmenii americani sa ia in considerare si alte criterii pentru includerea in programul Visa Waiver, in conditiile in care, in prezent, singurul criteriu de care se tine seama este rata de refuz a solicitantilor de vize. "Noi dorim sa le sugeram si un alt posibil criteriu si anume sa verifice si felul in care cei care obtin viza depasesc sau nu termenul legal, adica daca raman in Statele Unite in momentul in care viza expira, pentru ca noi, din acest punct de vedere, avem un bilant pozitiv. Romanii pleaca din Statele Unite in momentul in care le expira viza. N-avem probleme cu romani care sa depaseasca termenul, sa puna probleme de alta natura si poate ca ar fi un criteriu, pe langa participarea noastra in teatre de lupta comune", a aratat Cioroianu. El a precizat ca Romania nu intampina probleme la nivelul administratiei americane, dat fiind ca atat secretarul de stat Condoleezza Rice, cat si presedintele George W. Bush sunt in favoarea extinderii programului Visa Waiver. "Problema este la nivelul senatorilor si congresmenilor din Statele Unite. Ei analizeaza aceasta problema si convingerea mea este ca raspunsul va fi pozitiv, nu stiu cat de curand, dar convingerea mea este ca va fi unul pozitiv in cele din urma. Vor intelege ca singularizarea Romaniei si Bulgariei nu are rost", a declarat seful diplomatiei romane.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Cioroianu despre Kosovo: Pozitia Romaniei ramane neschimbata    (2008-02-16 17:33)
  UE doreste gasirea unei solutii rapide si viabile pentru Kosovo    (2008-01-23 11:33)
  Adrian Cioroianu: "Nu exista baza juridica" pentru independenta Kosovo    (2008-01-11 17:45)
  Cioroianu: Nu exista nici o conditionare a integrarii Serbiei in UE de rezolvarea problemei Kosovo    (2007-12-15 18:20)
  Cioroianu, invitat la o sesiune de audiere privind Kosovo    (2007-12-11 17:50)
 Afisari: 306  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-26
 18:53 
Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara
 17:49 
Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene
 17:48 
Ciuvica a schimbat documentele
2 comentarii
 17:11 
O cursa Tarom a ratat de doua ori decolarea
 17:10 
DNA l-a chemat pe Cristi Borcea la audieri
 16:49 
Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta pentru consultari privind situatia din Myanmar
 15:57 
Mittal Steel, anchetata de Comisia Europeana
 15:44 
Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea
1 comentariu
 15:29 
Deputatii nu vor referendum si alegeri europarlamentare in acelasi timp
 15:14 
Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine
 12:01 
Podul mortii
 Top afisari / comentarii 
 Derbedeul Mircea Mihaies (5087 afisari)
 Filosoful André Gorz si sotia sa s-au sinucis (3461 afisari)
 Facatura (3049 afisari)
 PD ii da cu flit lui Stolojan (2320 afisari)
 Romania, in menghina SUA pentru Kosovo (2265 afisari)
 Ciuvica a schimbat documentele (493 afisari)
 Cioroianu: Romania se teme pentru Transnistria, nu pentru Transilvania (306 afisari)
 Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine (292 afisari)
 Incendiu la sediul Romtelecom din Timisoara (267 afisari)
 Uniunea Europeana incearca, din nou, abolirea pedepsei cu moartea (254 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01499 sec.