Ziua Logo
  Nr. 4039 de joi, 20 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Ministrul de Externe, Bernard Kouchner, revine asupra declaratiilor de la inceputul acestei saptamani
Franta e deschisa dialogului cu Teheranul
 20 septembrie, 12:32 
Bernard Kouchner (foto: EPA)
Seful Diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, s-a declarat "in favoarea unui dialog permanent" cu Iranul si si-a exprimat disponibilitatea de a se deplasa personal la Teheran. In opinia sa, Franta trebuie sa joace un rol de intermediar intre Occident si Iran. 'Am fost prost inteles si este timpul de a restabili onestitatea si transparenta demersului meu. Noi nu suntem ostili dialogului cu iranienii, ci dimpotriva', a afirmat Kouchner intr-un interviu publicat astazi de cotidianul "Le Figaro", tinand sa clarifice astfel modul in care a fost receptata declaratia sa din urma cu trei zile. Kouchner a avertizat, luni, statele din Occident asupra perspectivei unui razboi cu Iranul, pentru ca, in cursul zilei urmatoare, sa-si nuanteze interventia, precizand in ca remarcile sale nu au reprezentat nimic altceva decat un 'mesaj de pace'. In cadrul interviului acordat publicatiei amintite, diplomatul francez a reiterat ideea unor sanctiuni aplicabile in cazul in care Iranul nu isi sisteaza programul nuclear. "Intre timp, sa ne gandim la sanctiuni clare pentru a convinge iranienii ca suntem seriosi", a afirmat Kouchner.
Intr-un interviu aparut astazi in cotidianul francez "Le Figaro", ministrul francez de Externe s-a declarat pregatit sa mearga la Teheran si s-a pronuntat pentru un "dialog permanent cu iranienii". Mai mult, Kouchner crede ca Franta trebuie sa joace un rol de intermediar intre Occident si Iran. "Am am fost prost inteles si este timpul de a restabili onestitatea si transparenta demersului meu. Noi nu suntem ostili dialogului cu iranienii, ci dimpotriva", a mai spus seful Diplomatiei de la Paris.
Se impun sanctiuni precise
Comunitatea internationala trebuie sa stabileasca sanctiuni pentru a forta autoritatile de la Teheran sa sisteze programul nuclear. " 'Da' dialogului permament cu Iranul. 'Da' eforturilor derulate de AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica-n.r). In acest timp, lasati-ne sa imaginam sanctiuni precise pentru a-i convinge pe iranieni de seriozitatea noastra. Eu sunt un sustinator inversunat al multilateralismului. Dorinta mea este ca aceste sanctiuni sa treaca prin Consiliul de Securitate, dar acest lucru nu ne impiedica sa pregatim sanctiuni precise cu partenerii nostri europeni', a precizat Kouchner.
Ministrul francez de Externe avertiza, luni, ca lumea trebuie sa se pregateasca "de ce e mai rau", adica de posibilitatea unui razboi cu Iranul. La doar o zi dupa aceasta declaratie, ministrul si-a nuantat pozitia, precizand ca remarcile sale nu au reprezentat nimic altceva decat un 'mesaj de pace'. Reactiile la afirmatiile lui Kouchner nu au intarziat sa apara. Moscova si Beijing-ul au sanctionat dur declaratiile ministrului francez. 'Suntem ingrijorati de rapoartele internationale conform carora eventualitatea declansarii unor operatiuni militare in Iran este luata serios in calcul', a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, in timp ce adjunctul sau, Aleksandr Losiukov, a sustinut ca o eventuala interventie militara in Iran ar fi 'o eroare politica' cu consecinte 'catastrofale'.
Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA:
"Kouchner drege busuiocul": http://www.ziua.net/display.php?data=2007-09-19&id=226849
"Plan de atac iminent asupra Iranului": http://www.ziua.net/display.php?data=2007-09-18&id=226781
C.S.  
 Afisari: 101  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-20
 16:41 
Gheorghe Hagi a demisionat de la Steaua
 16:20 
4 luni, 3 saptamani si 2 zile
 15:37 
Consilierii PSD pleaca de la Primaria Capitalei
 15:36 
ULTIMA ORA: Explozie intr-un bloc din Miami
 13:20 
Renate Weber si Daniel Daianu deschid lista candidatilor liberali la europarlamentare
 11:23 
Peste Bucuresti se lasa noaptea alba
 Top afisari / comentarii 
 Rusia cu ochii pe Romania (5150 afisari)
 Planuri de razboi Iran - Israel - Gaza (3622 afisari)
 Student american arestat pentru ca a pus intrebari (3349 afisari)
 Secretele canibalului din Rotenburg (2179 afisari)
 Cazimir Ionescu conspira Securitatea. Pana cand? (2155 afisari)
 Gheorghe Hagi a demisionat de la Steaua (921 afisari)
 Peste Bucuresti se lasa noaptea alba (530 afisari)
 Renate Weber si Daniel Daianu deschid lista candidatilor liberali la europarlamentare (339 afisari)
 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (300 afisari)
 ULTIMA ORA: Explozie intr-un bloc din Miami (221 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00720 sec.