Ziua Logo
  Nr. 4038 de miercuri, 19 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Premierul nu intentioneaza sa-i ceara demisia ministrului Justitiei
Chiuariu: DNA deschide dosare pe care le foloseste "in scop de santaj"
 19 septembrie, 16:26 
Tudor Chiuariu (foto: Ioana CARLIG)
ULTIMA ORA
Dupa Adrian Nastase, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy, procurorul-sef al DNA l-a sesizat pe presedintele Romaniei pentru ca acesta sa ceara urmarirea penala fata de Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Babiuc este pus sub acuzare in dosarul schimburilor de terenuri dintre Gigi Becali si Armata.
---
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat astazi, dupa ce DNA a cerut aviz pentru umarirea sa penala, ca Directia Anticoruptie a deschis dosare unor politicieni pentru a fi folosite "in scop de santaj" si a inchis dosarele altor oameni politici pentru a-i proteja. "DNA a devenit un instrument in lupta politica. Aceasta implicare in lupta politica are loc in doua moduri, pe de o parte, prin faptul ca DNA deschide dosare penale in privinta unor oameni politici fara sa existe elementele unor fapte penale, dupa aceea nu mai face nici un fel de cercetare in acele dosare penale perioade lungi de timp pentru a se putea spune despre acei politicieni ca au dosar si poate pentru ca aceste dosare sa fie folosite in scop de santaj, pe de alta parte prin faptul ca incheie dosare in care exista elementele unor fapte penale pentru a proteja anumiti oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora", a declarat Chiuariu. Premierul, Calin Popescu Tariceanu, a atras atentia ca nu este prima oara cand un ministru este pus sub acuzare, pentru ca apoi sa se dovedeasca complet nevinovat si a declarat ca nu are nici cea mai mica intentie sa-i ceara demisia lui Chiuariu.
Dovezile ministrului
"Am afirmat ieri ca solicitarea DNA pentru cercetarea mea este o razbunare prosteasca si o reactie la cererea de excludere din magistratura pe care am formulat-o luni, in privinta procurorului Tulus, in baza constatarilor Raportului de inspectie. Pot sa va prezint acum o dovada concreta in acest sens. Aceasta este o adresa a DNA prin care se solicita de la Ministerul Justitiei documentatia ce ne-a fost inaintata de la Ministerul Comunicatiilor in scopul avizarii proicetului de Hotarare de Guvern numarul 377. Cererea DNA a ajuns la Minister in 18 septembrie, (ziua in care procurorii au cerut avizul Presedintiei pentru inceperea urmaririi penale in cazul meu. Este evident ca DNA a cerut cercetarea mea, nu ca urmare a unei investigatii temeinice sau macar finalizate, pentru ca, altfel, de ce ar mai fi cerut documente?", s-a intrebat ministrul Chiuariu.
Documentul prezentat de oficial este emis de la cabinetul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, fiind semnat personal de acesta. Cererea poarta numarul 1518/C/2007 si este datata "14 septembrie 2007". Alaturi de documentul DNA, Chiuariu a prezentat si un borderou al Secretariatului Ministerului Justitiei care atesta faptul ca cererea procurorilor anticoruptie a fost inregistrata in ziua de 18 septembrie 2007. Mai mult, potrivit Departamentului de Comunicare al MJ, cererea DNA a ajuns la minister in jurul orei 16.00, "la cateva ore de la emiterea comunicatului DNA".
Calin Popescu Tariceanu (foto: Mircea PAUN)
Criticile la adresa DNA si a procurorului Tulus sunt justificate, sustine ministrul Justitiei. El a exemplificat printr-o situatie in care DNA a cercetat un dosar judecat deja de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: "DNA trebuie sa explice de ce redeschide dosare terminate", a adaugat Chiuariu. In ceea ce il priveste pe procurorul Doru Tulus, in cazul a 9 din cele din cele 25 de dosare instrumentate de acesta, CSM a constat intarzieri nejustificate.
Tariceanu: Nu am nici cea mai mica intentie sa-i cer demisia lui Chiuariu
''Ceea ce intampla, insa, astazi, seamana mai degraba cu o problema de ordin politic, in care s-a implicat, din pacate, o institutie care ar trebui sa stea in afara jocului politic si ma refer la Parchet. Prin urmare, nu am nici cea mai mica intentie sa-i cer ministrului Justitiei sa demisioneze, insa vreau sa trag un semnal de alarma ca nu este prima oara cand un ministru este pus sub acuzare, pentru ca apoi sa se dovedeasca complet nevinovat, si aici fac referire la cazul fostului ministru al Apararii, la ministrul Codrut Seres si la Zsolt Nagy'', a afirmat premierul, intr-o conferinta de presa.
Potrivit premierului, este necesara precautie in lansarea unor acuzatii la adresa membrilor Guvernului: "Cred ca ar trebui sa fim un pic mai precauti in a lansa acuzatii care sunt nefondate la adresa unor membri ai Cabinetului care, datorita prevederilor legislative, trebuie sa-si dea demisia pentru ca apoi sa constatam ca sunt nevinovati", a spus Calin Popescu-Tariceanu.
Daniel Morar, procurorul-Sef al DNA, i-a cerut presedintelui Traian BAsescu aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy si ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. Atat Tudor Chiuariu, cat si Zsolt Nagy s-au aratat surprinsi de acuzatii.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-19
 18:21 
Mircea Geoana: Motiunea de cenzura va fi depusa pe 24 septembrie
2 comentarii
 15:41 
Noi speculatii referitoare la atacul Israelului asupra Siriei
1 comentariu
 15:40 
''Tratat'' cu electrosocuri pentru ca a intrerupt discursul senatorului Kerry
 14:25 
Razboiul cibernetic
 13:19 
Steaua in fata unui nou debut in Liga Campionilor
 12:24 
Emil Boc: Guvernul Tariceanu trebuia sa-si dea demisia de ieri
 11:10 
Senatorul Marius Marinescu a fost exclus din PD
 Top afisari / comentarii 
 Razboi rece nevazut intre China, Rusia si SUA (3668 afisari)
 Iata testamentul lui Pavarotti (3439 afisari)
 Presa germana: Romania, cea mai corupta tara UE (3224 afisari)
 Basescu vrea sa fie prim-ministru (2214 afisari)
 Dinte pentru dinte (2070 afisari)
 Noi speculatii referitoare la atacul Israelului asupra Siriei (370 afisari)
 Senatorul Marius Marinescu a fost exclus din PD (281 afisari)
 Mircea Geoana: Motiunea de cenzura va fi depusa pe 24 septembrie (193 afisari)
 Emil Boc: Guvernul Tariceanu trebuia sa-si dea demisia de ieri (175 afisari)
 Razboiul cibernetic (173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01119 sec.