Ziua Logo
  Nr. 4038 de miercuri, 19 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
"Sky News": Aviatia israeliana a bombardat instalatii nucleare din desertul sirian
Noi speculatii referitoare la atacul Israelului asupra Siriei
 19 septembrie, 15:41 
Aparitia misterioasa in spatiul aerian al Siriei, la 6 septembrie, a unor bombardiere israeliene este din nou in centrul atentiei presei internationale.
Cu toate ca nu au fost date publicitatii imagini din satelit cu instalatiile nucleare care ar fi fost distruse de aparatele israeliene pe teritoriul sirian, presa americana s-a facut ecoul unor scurgeri de informatii de la Pentagon referitoare la raidul israelian in spatiul aerian sirian. "Sky News" anunta astazi ca, desi detaliile raidului sunt pastrate secrete, exista informatii potrivit carora, la numai o zi dupa ce s-ar fi aflat de existenta unui transport nuclear nord-corean in cadrul unui complex din nord-estul Siriei, aviatia israeliana a bombardat si a distrus stabilimentul. Pe de alta parte, secretarul de stat american, Condolleeza Rice, aflat in drum spre Orientul Mijlociu, a refuzat astazi sa comenteze informatiile aparute in presa despre prezenta unor experti nucleari nord-coreeni in Siria.
Presa internationala dezbate astazi pe larg prezenta in spatiul aerian al Siriei, la 6 septembrie, a unor bombardiere israeliene, care ar fi vizat instalatiile secrete nucleare, pe care Siria le construieste cu ajutorul Coreii de Nord. Pe fondul vehicularii acestor informatii, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a avertizat, intr-un interviu acordat Fox News, in legatura cu aparitia unei "mari probleme", referindu-se la o posibila cooperare nucleara intre Damasc si autoritatile de la Phenian. Phenianul a negat, o data in plus, orice implicare in programul nuclear sirian. Pe de alta parte, autoritatile de la Damasc au confirmat faptul ca Israelul a patruns in spatiul sau aerian, insa au negat categoric ca vreun obiectiv ar fi fost bombardat.
Presa americana pune pe tapet mai multe ipoteze
Presa americana pune pe tapet mai multe ipoteze. Prima ar fi aceea ca atacul ar fi vizat un convoi cu arme iraniene destinate gruparii siite Hezbollah si ca aparatele israeliene ar fi bombardat depozite subterane cu armament pentru gruparea libaneza. De asemenea, s-a avut in vedere posibilitatea existentei unui punct de dirijare a rachetelor din nord-estul Siriei, a carui constructie ar fi finantata de Iran care se pregateste de o riposta in eventualitatea unui atac americano-israelian.
Alta versiune posibila a incidentului indica faptul ca avioanele israeliene au atacat o instalatie secreta nucleara, pe care Siria ar construi-o cu ajutorul Coreii de Nord.
Pe fondul acestor informatii, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a avertizat intr-un interviu acordat Fox News in legatura cu aparitia unei "mari probleme", sugerand o posibila cooperare nucleara intre Damasc si autoritatile de la Phenian. Coreea de Nord a negat, insa, orice implicare in programul nuclear sirian.
In Marea Britanie, saptamanalul "The Observer" scrie ca in operatiunea nocturna cu numele de cod "Livada cu visini", de la inceputul lunii in curs, au fost implicate opt aeronave supersonice F-15 si F-16, cu rachete Maverick la bord si cu bombe de 226 de kg. Revista britanica noteaza ca operatiunea ar putea fi o repetitie inaintea atacului asupra instalatiilor nucleare iraniene, semnaland si reactia "bizara" a cabinetului israelian, care a refuzat orice comentariu legat de incident.
Siria neaga un posibil bombardament
Oficialii de la Damasc au negat informatia, conform carora avioanele israeliene ar fi bombardat obiective siriene, limitandu-se la a comunica faptul ca avioane israeliene au patruns in spatiul aerian al tarii lor. "Antiaeriana noastra a depistat bombardierele israeliene si a deschis focul, ceea ce i-a determinat pe pilotii inamici sa-si arunce munitia de la bord pe unde au nimerit pentru a scapa de urmarire", a subliniat reprezentantul Siriei la ONU, preluat de Rompres.
REACTII LA CALD
Tesu SOLOMOVICI, Redactor Departament Politica Externa:
"Ca cele opt avioane israeliene au patruns in spatiul aerian sirian si au bombardat niste obiective in nordul Siriei, nimeni nu se mai indoieste. Mass-media internationala ofera mereu noi detalii, dar guvernul israelian continua sa pastreze tacerea. Mesajul Ierusalimului e de inteles si fara a fi rostit: Israelul nu va permite niciodata o prezenta nucleara in Orientul Mijlociu".
Cristina STEFAN  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
lasati d'le prostiile   de Tudor190
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-19
 18:21 
Mircea Geoana: Motiunea de cenzura va fi depusa pe 24 septembrie
2 comentarii
 16:26 
Chiuariu: DNA deschide dosare pe care le foloseste "in scop de santaj"
 15:40 
''Tratat'' cu electrosocuri pentru ca a intrerupt discursul senatorului Kerry
 14:25 
Razboiul cibernetic
 13:19 
Steaua in fata unui nou debut in Liga Campionilor
 12:24 
Emil Boc: Guvernul Tariceanu trebuia sa-si dea demisia de ieri
 11:10 
Senatorul Marius Marinescu a fost exclus din PD
 Top afisari / comentarii 
 Razboi rece nevazut intre China, Rusia si SUA (3668 afisari)
 Iata testamentul lui Pavarotti (3439 afisari)
 Presa germana: Romania, cea mai corupta tara UE (3224 afisari)
 Basescu vrea sa fie prim-ministru (2214 afisari)
 Dinte pentru dinte (2070 afisari)
 Noi speculatii referitoare la atacul Israelului asupra Siriei (370 afisari)
 Senatorul Marius Marinescu a fost exclus din PD (281 afisari)
 Mircea Geoana: Motiunea de cenzura va fi depusa pe 24 septembrie (193 afisari)
 Emil Boc: Guvernul Tariceanu trebuia sa-si dea demisia de ieri (175 afisari)
 Razboiul cibernetic (173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01102 sec.