Ziua Logo
  Nr. 4038 de miercuri, 19 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Pentagonul pregateste operatiuni in spatiul informatic
Razboiul cibernetic
 19 septembrie, 14:25 
Fortele aeriene americane lupta cu atacurile cibernetice. Astfel, a fost infiintat un comandament special, menit sa impiedice aceste agresiuni. Potrivit AFP, masura vine la scurt timp dupa ce Pentagonul a recunoscut ca a fost tinta unor atacuri informatice. Un responsabil militar american a declarat ca membrii fortelor aeriene vor fi instruiti pentru a derula operatiuni in spatiul cibernetic. Pana acum, hackerii au atacat de mai multe ori retelele informatice ale institutiilor americane. Presa din Statele Unite a relatat ca, in iunie, serviciile secrete din China ar fi piratat sistemul informatic care deserveste cabinetul secretarului american al Apararii.
Comandamentul, infiintat la baza aeriana de la Barksdale din statul Louisiana, va fi inlocuit intr-un an de zile cu un prim comandament permament din cadrul fortelor aeriene americane, a carui activitate va fi dedicata in intregime operatiunilor de piraterie informatica. Aceasta structura "va instrui si va echipa militari din cadrul fortelor aeriene pentru a derula operatiuni in spatiul cibernetic, suplinindu-le pe cele aeriene si spatiale", potrivit generalului Charles Ickes.
Hackerii pot exploata lacunele retelelor informatice pentru a deturna informatii, extinde virusi sau satura aceste retele printr-un influx puternic de date. Statele Unite sunt tot mai preocupate de riscul sporit pe care il prezinta atacurile informatice. Potrivit presei, hackerii chinezi au lansat in iunie o operatiune de piratare a sistemului informatic care deserveste cabinetul secretarului american al Apararii, Robert Gates.
Estonia a fost, de asemenea, tinta unor atacuri cibernetice recente, autoritatile de la Tallinn suspectand implicarea Moscovei.
"Serviciile de informatii externe chineze si ruse figureaza printre cele mai agresive cu privire la sistemele informatice americane sensibile si protejate, infrastructurile si proiectele de dezvoltare in curs de derulare", a avertizat directorul comunitatii americane de informatii, Michael McConnell. "Eforturile lor ating nivelurile practicate in perioada Razboiului Rece", a subliniat el in cursul unei audieri in Camera Reprezentantilor.
Potrivit unui raport militar american, China a inceput, in 2005, sa integreze operatiunile informatice in exercitiile sale militare, printre care simularea de "atacuri impotriva retelelor inamice de Internet".
Armata americana si-a manifestat pentru prima data interesul pentru razboiul virtual la sfarsitul anilor '90, recunoscand ca a comis atacuri electronice impotriva Serbiei in timpul razboiului din Kosovo.
Eforturile americane in acest domeniu au fost sporite in cursul ultimilor ani, in timp ce rivalii, precum China, si-au extins cercetarile, iar gruparea al-Qaida exploateaza Internetul pentru a recruta membri si pregati atacuri.
"Trebuia sa patrundem in acest spatiu virtual", a declarat generalul in rezerva John Abizaid, fostul comandant al trupelor americane stationate in Orientul Mijlociu.
"Din vremea lui Napoleon, razboiul a fost terestru si maritim. Astazi, trebuie sa actionam nu doar pe pamant, mare, in aer si spatiu, dar trebuie sa intelegem ca spatiul virtual este un front de lupta care necesita atentie si vigilenta constanta. Nu este suficient doar sa il privim", a adaugat el.
Pentru alte informatii puteti accesa si
SUA, atacate informatic de China http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-09-05&id=226207&kword=Pentagon+atac
Dana CONERTH  
 Afisari: 173  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-19
 18:21 
Mircea Geoana: Motiunea de cenzura va fi depusa pe 24 septembrie
2 comentarii
 16:26 
Chiuariu: DNA deschide dosare pe care le foloseste "in scop de santaj"
 15:41 
Noi speculatii referitoare la atacul Israelului asupra Siriei
1 comentariu
 15:40 
''Tratat'' cu electrosocuri pentru ca a intrerupt discursul senatorului Kerry
 13:19 
Steaua in fata unui nou debut in Liga Campionilor
 12:24 
Emil Boc: Guvernul Tariceanu trebuia sa-si dea demisia de ieri
 11:10 
Senatorul Marius Marinescu a fost exclus din PD
 Top afisari / comentarii 
 Razboi rece nevazut intre China, Rusia si SUA (3668 afisari)
 Iata testamentul lui Pavarotti (3439 afisari)
 Presa germana: Romania, cea mai corupta tara UE (3224 afisari)
 Basescu vrea sa fie prim-ministru (2214 afisari)
 Dinte pentru dinte (2070 afisari)
 Noi speculatii referitoare la atacul Israelului asupra Siriei (370 afisari)
 Senatorul Marius Marinescu a fost exclus din PD (281 afisari)
 Mircea Geoana: Motiunea de cenzura va fi depusa pe 24 septembrie (193 afisari)
 Emil Boc: Guvernul Tariceanu trebuia sa-si dea demisia de ieri (175 afisari)
 Razboiul cibernetic (173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00796 sec.