Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
ULTIMA ORA
Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat
 18 septembrie, 18:23 
Mircea Paun, ZIUA foto
Parlamentarii au votat impotriva celor doua ordonante care reglemeteaza activitatea Executivului. Ordonanta de restructurare a ministerelor din Cabinetul Tariceanu II, OUG 24, a fost respinsa cu 62 de voturi impotriva, 2 abtineri si 18 voturi pentru, in timp ce ordonanta cu numarul 25, care modifica schema de organizare a agentiilor si a secretariatului general al Guvernului a fost respinsa cu 58 de voturi impotriva, 3 abtineri si 17 voturi pentru.
Senatorii PSD, PRM, PD si PLD au votat "impotriva", iar cei ai PNL, UDMR si PC, au votat "pentru". Asa cum era de asteptat, senatorii PSD au respins ordonanta prin care a luat nastere actuala formula a Guvernului, ceea echivaleaza, in opinia lor, cu un vot de blam dat Executivului. Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca intr-o astfel de situatie Guvernul ar trebui sa revina la forma de organizare anterioara ultimei restructurari. PSD are si sprijinul democratilor, care spun si ei ca, daca Parlamentul nu aproba ordonanta, actualul Executiv trebuie sa plece. Planul PSD este respins de liberali, care spun ca o asemenea decizie nu ar putea duce la caderea Cabinetului Tariceanu. Secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a declarat ca, indiferent de votul senatorilor, Guvernul Tariceanu va ramane in functie, asa cum a fost investit de Parlament, "cu o foarte larga majoritate", in urma cu cinci luni si jumatate. Planul PSD este contrazis si de specialistii in Drept Constitutional. Ion Stanomir, profesor de Drept Constitutional, a declarat la Realitatea TV ca, din punct de vedere juridic, singura modalitate prin care un guvern poate fi inlaturat este motiunea de cenzura: "Guvernul e obligat sa demisioneze daca e confruntat cu o motiune de cenzura de succes, in schimb nu e obligat constitutional sa demisioneze daca se respinge aceasta Ordonanta". Si Lucian Mihai, fost presedinte al Curtii Constitutionale, spune ca, in cazul respingerii ordonantei nu trebuie sa se produca incetarea mandatului.
Guvernul are la dispozitie acum doua posbilitati: fie sa emita o ordonanta de urgenta care sa ii permita sa functioneze in actuala formula, fie sa atace la Curtea Constitutionala decizia de astazi a Senatului.
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"PSD face eforturi disperate pentru a-si recapata capitalul de imagine din perspectiva celui mai important partid de opozitie. Pentru ca motiunea de cenzura a fost receptata ca o actiune cu multe balbaieli, partidul lui Mircea Geoana a impus un vot negativ in Senat pentru ordonantele 24 si 25 astfel incat sa creeze impresia ca pune Cabinetul Tariceanu in mare dificultate. Parctic, cu acest demers, social-democratii isi consolideaza imaginea de luptator impotriva Executivului. Pe de alta parte, motiunea de cenzura, "1000 de zile de haos-sfarsitul guvernului de dreapta", reprezinta inca un subterfugiu al PSD: PD-ul nu ar vota niciodata un asemenea act care incriminaeza perioada in care a stat la guvernare, si, in acelasi timp, PSD camuflaeza eventualele voturi impotriva motiunii ale parlamentarilor sai".
Dana CONERTH  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ping-pong cu guvernul   de VLAD DUMITRU
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-18
 16:49 
Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu
 16:19 
Independenta Kosovo, scoasa de pe agenda comunitatii internationale
 15:57 
DNA cere avizul pentru urmarirea penala a ministrului Chiuariu
 15:38 
Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD
 15:08 
Pensiile private obligatorii, in impas
 12:52 
Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica
1 comentariu
 12:45 
Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01142 sec.