Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Independenta Kosovo, scoasa de pe agenda comunitatii internationale
 18 septembrie, 16:19 
Wolfgang Ischinger
Comunitatea internationala inclina sa nu mai ofere provinciei Kosovo perspectiva clara a independentei sub supraveghere, afirma Wolfgang Ischinger, emisarul european in Troica internationala, in ceea ce pare a fi o concesie facuta Serbiei si Rusiei, relateaza editia online a ziarului "The Independent". UE sustine ca a venit momentul pentru gasirea unei solutii ''realiste'' la problema Kosovo. Intre timp, oficialii de la Pristina ameninta ca vor proclama unilateral independenta Kosovo daca ''Occidentul ezita sa ia aceasta decizie''. In replica, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a pus in garda comunitatea internationala asupra riscurilor recunoasterii unilaterale a independentei Kosovo, afirmand ca acest lucru va provoca ''o reactie in lant in lume, iar solutia nu va stabiliza situatia in Europa''. Diplomatul UE, Wolfgang Ischinger, participa, astazi si maine, la Londra, la discutii cu delegatiile sarba si cea din Kosovo, pentru pregatirea unei intalniri directe intre cele doua parti, programata a avea loc la New York.
Wolfgang Ischinger sustine ca trebuie sa se renunte la ''etichete'' si sa se treaca la gasirea unei solutii realiste la problema Kosovo: ''Etichetele nu au nici o valoare. De unde vor proveni veniturile in Kosovo? Vor continua sa se bazeze pe ajutor strain''. Intrebat daca scopul negocierilor este acordarea independentei provinciei, diplomatul UE a raspuns: "As spune ca vom incerca sa gasim o solutie care sa ofere statutul de independenta sub supraveghere. As lasa deschisa problema independentei. Mai degraba un statut clar de supraveghere". Cele doua parti par insa sa fi facut progrese, atat Serbia, care se opune declararii independentei provinciei Kosovo, cat si delegatia etnicilor albanezi acceptand ideea unei supravegheri internationale. Ischinger a precizat ca Troica internationala inclina sa accepte cererea Serbiei in sensul eliminarii din discutii a planului emisarului ONU, Marti Ahtisaari: "Nu as insista pentru planul Ahtisaari, dar acesta nu este exclus de pe agenda".
Inainte de a pleca spre Londra, premierul kosovar, Agim Ceku, si-a exprimat speranta ca discutiile se vor concentra pe "probleme tehnice intre cele doua state independente". Totodata, oficialii de la Pristina ameninta ca vor proclama unilateral independenta Kosovo, daca Occidentul ezita sa ia aceasta decizie. ''Suntem pregatiti si determinati sa decidem singuri, in pofida consecintelor cu care ne-am putea confrunta'', a subliniat Agim Ceku.
Serbia participa, sub egida unei troici internationale create de Grupul de Contact pentru Kosovo, la negocieri cu liderii etnicilor albanezi din Kosovo pentru definirea statutului provinciei. Discutiile au fost reluate la Londra si se vor incheia pe 10 decembrie. Etnicii albanezi, care constituie 90% din populatie, isi revendica independenta. Belgradul, sustinut de catre Rusia, se declara de acord cu o larga autonomie a provinciei, dar respinge cu fermitate ideea de independenta a Kosovo.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Independenta Kosovo se dovedeste din ce in ce mai greu de realizat. Diplomatia rusa - prin amanari si negocieri prelungite - a reusit sa depaseasca toate termenele dorite de occidentali. Desprinderea Kosovo de Serbia nu mai pare a fi o solutie - insa este clar ca albanezii kosovari nu vor accepta sa ramana subordonatii Belgradului''.
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 118  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-18
 18:23 
Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat
1 comentariu
 16:49 
Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu
 15:57 
DNA cere avizul pentru urmarirea penala a ministrului Chiuariu
 15:38 
Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD
 15:08 
Pensiile private obligatorii, in impas
 12:52 
Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica
1 comentariu
 12:45 
Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00810 sec.