Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
DNA cere avizul pentru urmarirea penala a ministrului Chiuariu
 18 septembrie, 15:57 
Tudor Chiuariu (foto: Ioana CARLIG)
Dupa Adrian Nastase si Miron Mitrea, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a cerut presedintelui Traian Basescu aviz pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si a fostului ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Ambii sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial.
Ministrul Justitiei sustine ca sesizarea este o reactie la faptul ca inspectia CSM demonstreaza ca activitatea DNA este dominata de incompetenta si abuz in serviciu. Chiuariu a adaugat ca solicitarea intervine si in contextul in care, ieri dimineata, a facut plangere penala impotriva procurorului-sef Doru Florin Tulus pentru abuz in serviciu si fals material si a procurorului Mihai Popa pentru abuz in serviciu. Ministrul il acuza pe Popa ca nu a solutionat nici un caz si, in plus, a tinut mai multe dosare la sertar pana cand faptele s-au prescris.
Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy se considera o victima a razboiului dintre DNA si Chiuariu: "Am primit vestea de la presa cu stupoare. Este evident ca sunt o victima a razboiului politic dintre DNA si Tudor Chiuariu". Mai mult, Nagy sustine ca probele evocate de procurori nici nu exista. Fostul ministru a afirmat ca sta la dispozitia insitutiilor justitiei dar ca nu se increde in rezolvarea cazului: "Voi asista la taraganari, fara sa se intample nimic si fara a se ajunge la o concluzie".
DNA a anuntat, in urma cu o saptamana, ca efectueaza acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii realizate de Compania Posta Romana precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite firme. Este vorba despre o hotarare de guvern emisa in luna aprilie, contrasemnata de Nagy si avizata de Chiuariu, prin care se legaliza asocierea dintre Posta Romana si o companie privata , in vederea realizarii unei investitii pe un teren din centrul Bucurestilor.
In replica, Tudor Chiuariu, a declarat ca avizarea Hotararii de Guvern nr. 377/2007, prin care terenul din Calea Victoriei nr.133-135 a trecut in proprietatea Postei Romane, s-a facut cu respectarea prevederilor legale.
Aceasta solicitare din partea DNA vine intr-un moment tensionat, dupa ce ieri au aparut in presa pasaje din raportul CSM referitor la activitatea DNA, care puneau sectia condusa de procurorul Doru Tulus intr-o lumina defavorabila.
Comisia de la Cotroceni se va intruni, saptamana viitoare, si va formula un raport in care va propune aprobarea inceperii urmaririi penale sau clasarea cazului. Pe baza raportului, decizia finala va fi luata de presedintele Traian Basescu. Daca Chiuariu va fi urmarit penal, el va fi si suspendat din functie pentru 45 de zile, dupa care va fi inlocuit daca ancheta nu se termina in acest interval de timp. In ceea ce-l priveste pe Zsolt Nagy, acesta a mai fost implicat intr-un alt dosar in timpul mandatului sau, iar acum este urmarit penal pentru fapte de coruptie.
Pe masa presedintelui Basescu, au ajuns saptamana trecuta si dosarele de coruptie ale lui Adrian Nastase si Miron Mitrea.
A.E.  
 Afisari: 113  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-18
 18:23 
Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat
1 comentariu
 16:49 
Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu
 16:19 
Independenta Kosovo, scoasa de pe agenda comunitatii internationale
 15:38 
Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD
 15:08 
Pensiile private obligatorii, in impas
 12:52 
Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica
1 comentariu
 12:45 
Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00616 sec.