Ziua Logo
  Nr. 4037 de marti, 18 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica
 18 septembrie, 12:52 
Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe
O eventuala interventie militara americana in Iran ar fi "o greseala politica", iar consecintele ar fi "catastrofale", a declarat viceministrul rus de externe, Aleksandr Lussiukov, pentru Vremia Novostei, relateaza AFP. Reactia rusa vine in conditiile in care ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a sosit ieri seara la Moscova, pentru o vizita de doua zile, in plina dezbatere pe tema riscurilor unui razboi impotriva Iranului. Duminica, ministrul francez a vorbit despre riscul unui razboi cu Iranul din cauza programului sau nuclear, declarand ca lumea trebuie sa se pregateasca "pentru ce este mai rau", adica posibilitatea unui razboi cu Iranul, daca Teheranul nu-si suspenda programul nuclar controversat.
Potrivit oficialului rus, "bombardarea Iranului ar fi un pas gresit care ar avea consecinte catastrofale". El si-a exprimat speranta ca tensiunile din regiune nu vor escalada, macar pana la inchiderea summitului tarilor de la Marea Caspica, ce va avea loc la 16 octombrie la Teheran. "Nu stiu daca americanii vor bombarda in timpul summitului. Cred ca se vor abtine, pentru ca altfel vor avea mari probleme", a declarat oficialul rus. "Suntem convinsi ca nu exista o rezolvare militara pentru problema iraniana. Este imposibil. Este evident ca nici pentru problema irakiana nu exista o rezolvare pe cale militara, dar in cazul Iranului totul ar fi si mai complicat", a subliniat el. Lussiukov nu a exclus o eventuala evacuare a specialistilor rusi care lucreaza la construirea centralei din Iran. "Avand in vedere ca situatia este dificila, avem planuri pentru evacuarea specialistilor, dar cred ca forta nu va fi utilizata", a declarat el. Potrivit oficialului, "s-ar putea inregistra o reactie foarte negativa din partea lumii musulmane". "Fireste, nu pot sti ce gandesc Statele Unite", dar o interventie in Iran "ar fi o mare greseala diplomatica si politica", a subliniat el.
Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a declarat, in urma cu doua zile, ca lumea trebuie sa se pregateasca "pentru ce este mai rau", adica posibilitatea unui razboi cu Iranul, daca Teheranul nu-si suspenda programul nuclar controversat.
A urmat reactia Iranului. "Occidentalii spun ca ne impun sanctiuni. Dar nu o pot face. Iranul detine tehnologie de imbogatire a uraniului la nivel industrial si nu va ceda in fata presiunilor comunitatii internationale", a afirmat presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, in timpul unui interviu difuzat de televiziunea nationala. Mai mult, liderul iranian a afirmat astazi ca nu ia in serios declaratiile ministrului francez de Externe, care a vorbit despre riscul unui razboi, daca sanctiunile impotriva programului nuclear iranian raman fara rezultat. "Nu privim cu seriozitate aceste declaratii. Declaratiile mediatice sunt diferite de pozitiile reale", a spus el. Pe de alta parte, Ahmadinejad i-a propus din nou liderului de la Casa Alba sa participe la o dezbatere publica in cadrul careia sa discute despre "marile probleme ale lumii", cu ocazia Adunarii Generale a ONU, care va avea loc in perioada 25 septembrie-3 octombrie. "Nu cred ca asa ceva se va intampla", a declarat zambind purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, intrebata de jurnalisti despre propunerea lansata de liderul iranian.
Intr-o perioada de tensiuni exacerbate intre cele doua tari, un eventual raspuns pozitiv din partea Statelor Unite la propunerea iraniana ar intra in analele diplomatice, avand in vedere acuzatiile reciproce dintre Bush si Ahmadinejad, precum si faptul ca cele doua tari nu mai intretin relatii diplomatice din anul 1980.
Dana CONERTH  
Alte articole
  Iranul si-ar putea muta uraniul in Rusia    (Eveniment, 2009-10-23)
  Rusia este dispusa sa ajute la stabilirea unui dialog direct intre Washington si Teheran    (2009-02-04 18:02)
  Rusia a inceput livrarea de sisteme S-300 Iranului    (2008-12-22 11:09)
  Rusia, Iranul si Qatarul au format o troika a gazelor naturale    (2008-10-21 13:15)
  Rosoboronexport: Rusia ar putea livra sisteme sol-aer Iranului    (2008-09-18 11:50)
  Moscova inarmeaza Teheranul    (2007-12-27 13:04)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Razboiul cu Iranul   de elinescu constantin
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-18
 18:23 
Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat
1 comentariu
 16:49 
Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu
 16:19 
Independenta Kosovo, scoasa de pe agenda comunitatii internationale
 15:57 
DNA cere avizul pentru urmarirea penala a ministrului Chiuariu
 15:38 
Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD
 15:08 
Pensiile private obligatorii, in impas
 12:45 
Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060
 Top afisari / comentarii 
 Plan de atac iminent asupra Iranului (3917 afisari)
 Aurul, cianurile si imaginea Romaniei in lume (2714 afisari)
 Vulnerabilitatea Adriean (2123 afisari)
 Cartelul DNA (1938 afisari)
 Bazilica paleocrestina din secolul al IV-lea (1866 afisari)
 Moscova: O interventie militara in Iran ar fi o greseala politica (600 afisari)
 Restructurarea Guvernului a fost respinsa de Senat (209 afisari)
 Basescu: Chiar daca luam masuri, numarul locuitorilor va mai creste doar in 2060 (199 afisari)
 Guvernul da bani pentru modernizarea stadionului Lia Manoliu (172 afisari)
 Motiunea de cenzura, aprobata in Biroul Permanent al PSD (136 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01251 sec.