Ziua Logo
  Nr. 4036 de luni, 17 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de pranz
Tariceanu catre elevi: "Sa invatati bine si cu spor, pentru al vostru viitor!"
Scolile romanesti si-au deschis astazi portile
 17 septembrie, 16:56 
Pentru aproximativ trei milioane si jumatate de elevi, clopotelul a sunat astazi inceputul unui nou an scolar. Festivitatile nu au putut ascunde, insa, starea deplorabila in care se gasesc multe din unitatile de invatamant din Romania. Peste 40% dintre scoli si gradinite nu au primit autorizatie sanitara de functionare, iar in peste zece mii din cele 24.000 de unitati de invatamant nu exista conditii pentru ca elevii sa poata invata. In plus, aproape 6000 de scoli si gradinite nu au nici apa curenta, iar o parte dintre unitatile de invatamant au toaleta in curtea scolii. In comuna Soimus din Hunedoara, scoala a inceput cu proteste. Elevi si parinti au cerut sa se intoarca in vechea scoala care, intre timp, a fost retrocedata vechilor proprietari. In alte locuri, insa, elevii si-au gasit astazi scolile renovate si bancile schimbate. Un astfel de exemplu este scoala din Mogosoaia, unde cel care a sunat clopotelul a fost chiar premierul Calin Popescu Tariceanu.
Mai multi bani pentru educatie
Premierul Tariceanu a insistat, in discursul de deschidere a anului de invatamant, asupra importantei dascalilor ca modele de viata pentru cei aflati pe bancile scolii: "Avem atat de mare nevoie sa redescoperim dascalul de vocatie, mentorul, profesorul care iti ramane in memorie si la 30 de ani si la 50 de ani. Romania are nevoie de dascali care sa educe copiii, care sa le insufle curajul de a spune si de a recunoaste adevarul, de a gandi liber si de a pretui cinstea. O educatie care pretuieste democratia si libertatea si, nu in ultimul rand, ii invata pe copii elementarul bun-simt. De aceea, cred cu tarie ca elevii au nevoie de mentori adevarati, care sunt in primul rand invatatorii si apoi profesorii, si nu de asa-zisi idoli creati pe ecranul televizorului", a spus primul-ministru, care i-a mentionat in acest context de profesorii sai de limba romana si matematica.De altfel, premierul Tariceanu a insistat asupra faptului ca"scoala nu trebuie sa fie o fabrica de diplome", ci sa formeze mai degraba caractere, oameni care sa poata gandi si singuri, oferindu-le astfel elevilor o educatie solida pentru viata.
Calin Popescu Tariceanu (foto: Mircea PAUN)
El a promis mai multi bani pentru educatie, aratand ca daca Guvernul va aloca, in 2008, 6% din PIB pentru educatie, corpul profesoral si comunitatea locala vor trebui sa aiba un cuvant mai mare de spus in privinta cheltuirii acestor fonduri, cat si in alegerea unei programe scolare care sa se adapteze pietei fortei de munca. Premierul Tariceanu le-a recomandat insa oamenilor simpli din Mogosoaia, care i s-au plans ca alocatiile pentru copii nu sunt suficiente, ca, pe langa aceasta sursa de venit, sa aiba grija sa isi gaseasca si un loc de munca.Rugat de o invatatoare sa le scrie un mesaj pe tabla celor mici, pentru a-si aduce aminte de prima zi de scoala, premierul Calin Popescu-Tariceanu a lua o bucata de creta si i-a indemnat, in scris, pe boboci: "Sa invatati bine si cu spor, pentru al vostru viitor!". Cu ocazia deschiderii noului an scolar, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, prezent la Iasi, a declarat ca vor fi alocate noi fonduri pentru scolile din tara, intrucat doreste un sistem de invatamant cu un spirit inovator si "nu doar cu acoperisuri si ziduri mai rezistente". "Elevii de astazi au nevoie de spatii moderne de invatare si, in acelasi timp, de o educatie profunda. Doresc sa avem o scoala atractiva, cu programe si proiecte care sa va capteze si sa va dezvolte forta creatoare", a subliniat Adomnitei.
Vacanta de o zi pentru politicieni
Inceputul saptamanii i-a gasit pe politicieni in diverse locuri din tara, unde au participat la festivitatile de deschidere a unui nou an de invatamant. Daca presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a aflat in judetul Prahova, in comuna Alunis, ministrul Internelor, Cristian David s-a aflat la Scoala de agenti de politie "Vasile Lascar" din Campina. Presedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, a participat, impreuna cu vicepresedintii Raluca Turcan si Cornel Stirbet, la deschiderea anului scolar in Sibiu.Cu acest prilej, politicianul si-a adus aminte de pataniile din prima zi de scoala, cand s-a luat la bataie cu un coleg, dar si de primii ani din cariera, munciti in industria alimentara. Presedintele UDMR, Marko Bela, a participat, duminica, la inaugurarea scolii din Acatari, judetul Mures, iar Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a luat parte la festivitatile de deschidere ale anului scolar, in unitatile de invatamant unde studiaza fiicele sale Cezara si Patricia. "Am vrut sa adresez un mesaj elevilor carora le-am spus ca daca ai carte ai parte si le-am transmis sa nu se lase vrajiti de posibilitatea dobandirii peste noapte a unor averi nemuncite sau de modele de televiziune facile, ci sa puna mana pe carte, pentru ca este singura lor sansa de a reusi in viata, atat ca persoane, cat si ca profesionisti", a spus Boc.
Primul clopotel a sunat cu proteste
In comuna Soimus din Hunedoara, scoala a inceput cu proteste, relateaza RealitateaTV. Elevi si parinti au cerut sa se intoarca in vechea scoala care a fost retrocedata vechilor proprietari intre timp. Din aceasta cauza, copiii sunt nevoiti sa invete intr-un cort militar si in cladirea Starii Civile. Primarul comunei spune ca a investit de-a lungul timpului 600.000 de lei in renovarea scolii, iar acum, proprietarul cladirii ii cere fie 20.000 de lei chirie pe luna, fie 1,7 milioane pentru cumpararea scolii, bani de care primaria nu dispune.
foto: Mircea PAUN
Nemultumit ca instanta i-a dat castig de cauza fostului proprietar, edilul comunei a actionat statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
De la laptop la abac
Desi au existat bani de la Guvern - sute de milioane de euro - accesul copiilor la educatie in conditii civilizate ramane imposibil de realizat, mai ales in zona rurala, din cauza delasarii edililor si a aparatului birocratic impus de ministerul Educatiei. De aceea, dupa jumatate de an in care au avut tot timpul sa acceseze fonduri si sa realizeze lucrarile de renovare a scolilor, guvernantii constata ca primarii nu au folosit nici macar jumatate din sutele de milioane de euro puse la dispozitie. Bani destinati dotarilor elementare pentru o scoala: grup sanitar, ferestre, mobilier. Ministrul Educatiei a afirmat in fata Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor ca doar 58 la suta din unitatile de invatamant au autorizatie de functionare. Din cele 24.063 de unitati de invatamant, 2.193 nu au depus inca solicitari pentru autorizatii, 5.721 nu au obtinut autorizatia sanitara de functionare din cauza lipsei apei sau a grupurilor sanitare, iar alte 2.264 nu au incheiat lucrarile contractate. Asta deoarece structurile locale nu au putut absorbi fondurile alocate de minister pentru ca unitatile de invatamant nu au incheiat contracte pentru modernizare si reparatii.Pana cand primarii vor invata sa cheltuie banii, prapastia dintre rural si urban se adanceste. In orase, in special in cele mari, elevii isi iau notite pe laptop, in timp ce la sate elevii de la I - IV inca mai invata sa socoteasca cu abacul. In Capitala, 11 scoli vor ramane inchise. Toti cei 4.000 de elevi care invata in aceste scoli vor fi mutati in alte unitati de invatamant.Nici la capitolul dascali calificati nu stam prea bine. Dintre cei peste 260.000 de profesori care vor intra anul acesta in clase, peste 65.000 sunt suplinitori.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-17
 18:01 
Tariceanu: Motiunea PSD urmareste crearea de instabilitate politica
2 comentarii
 16:10 
DNA acuza CSM ca a permis publicarea raportului Inspectiei Judiciare
 15:18 
Franta avertizeaza asupra unui posibil razboi cu Iranul
 14:11 
Microsoft, amendata cu jumatate de miliard de euro
 13:41 
"Clanul Soprano" este marele castigator al premiilor Emmy
 12:35 
Traian Basescu: Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Putinul nostru (2700 afisari)
 Gogeamite plagiatul (2395 afisari)
 Cosmarul unui castigator la Loto (2376 afisari)
 Taracila: Guvernul cade maine (1990 afisari)
 "Vulpea" la Mitropolie (1415 afisari)
 Franta avertizeaza asupra unui posibil razboi cu Iranul (232 afisari)
 Traian Basescu: Pensiile private sunt o lovitura pentru statul paternalist (222 afisari)
 Tariceanu: Motiunea PSD urmareste crearea de instabilitate politica (214 afisari)
 DNA acuza CSM ca a permis publicarea raportului Inspectiei Judiciare (183 afisari)
 Microsoft, amendata cu jumatate de miliard de euro (106 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00906 sec.