Ziua Logo
  Nr. 4032 de miercuri, 12 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
PSD a amanat depunerea motiunii de cenzura pana saptamana viitoare
 10 septembrie, 15:29 
Mircea Geoana (foto: Mircea PAUN, ZIUA foto)
"Depunerea motiunii de cenzura a PSD a fost amanata", a anuntat presedintele PSD, Mircea Geoana, la incheierea Biroului Permanent al PSD. Geoana a precizat ca pesedistii "nu au vrut sa suprapuna motiunea cu alegerea noului patriarh, moment extrem de important pentru viitorul Romaniei", de la care nu vor sa abata atentia publicului. Biroul Permanent al PSD a facut astazi prima lectura a textului motiunii impotriva Executivului, care "se refera la cei 3 ani de guvernare de dreapta". "Documentul va fi finalizat in cursul acestei saptamani, iar martea viitoare a fost convocat Comitetul Executiv National, care va vota textul final, a mai anuntat liderul social democrat. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a respins speculatiile aparute in presa potrivit carora PSD nu ar fi reusit sa stranga semnaturi suficiente pentru depunerea motiunii. Geoana spune ca era imposibil ca PSD sa inceapa strangerea de semnaturi atat timp cat textul motiunii nu este finalizat. Liderul PSD a dat asigurari ca documentul va fi semnat de toti parlamentarii social-democrati, chiar daca raman in continuare neincrezatori in succesul motiunii.
Motiunea deranjeaza cuibul de viespi din politica romaneasca
Motiunea de cenzura deranjeaza cuibul de viespi din politica romaneasca si grupurile economice ale caror afaceri pe care le au cu actualul guvern vor cadea, a afirmat, presedintele PSD, Mircea Geoana, la finalul sedintei Biroului Permanent National al partidului. 'Sunt multe afaceri mari, inclusiv privatizari, inclusiv achizitii de tot felul si, evident, lumea este deranjata ca noi, prin motiunea noastra, schimbam axele de forta ale politicii romanesti. Exista si semne de intrebare legitime in partid, dar este clar ca aceasta motiune de cenzura deranjeaza foarte multa lume, este si un baraj de presa, este si un baraj al tuturor celor care nu doresc ca politica romaneasca sa capete un nou curs", a sustinut Geoana.
El a subliniat ca discutiile avute in sedinta BPN, pe tema votului parlamentarilor PSD la motiune, au fost ''extrem de productive".
'Si vreau sa reconfirm ca toti parlamentarii nostri, dupa ce vom finaliza textul motiunii, vor fi disciplinati in promovarea si sustinerea motiunii in Parlament", a adaugat Geoana.
Referindu-se la discutiile cu alte partide parlamentare pe tema motiunii, Mircea Geoana a aratat ca ''va veni si momentul in care toata lumea va dori sa vada textul motiunii. Chiar daca exista o mica sau mare ipocrizie politica din partea a doua dintre aceste partide (n.r. PD si PLD), toti sunt interesati de aceasta motiune, unii ca sa scape de ea, altii ca s-o vada trecuta", a declarat Geoana.
Emil Boc: Motiunea de cenzura este o '' petarda politica''
Emil Boc ( Lucian CURELARIU, ZIUA foto)
Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, sustine ca social-democratii nu sunt in stare sa isi duca la indeplinire o promisiune lansata public, in speta introducerea unei motiuni de cenzura. ''Ceea ce se intampla acum in PSD confirma teza noastra ca asistam la un santaj public intre PSD si PNL pentru bani si pozitii politice. PSD este incapabil sa-si definitiveze o promisiune facuta. Noi credem ca, fie motiunea nu va fi depusa, fie, daca va fi depusa, nu va fi votata si sustinuta de unii parlamentari ai PSD'', a declarat Emil Boc, la finalul sedintei BPN al PD.
Potrivit lui Boc, asistam la "un simplu joc de imagine, la o petarda politica si nu la un demers serios''. "Daca, totusi, motiunea va fi depusa noi o vom trata cu seriozitate", a subliniat presedintele PD. El a respins acuzatiile lui Mircea Geoana, conform carora ar exista discutii intre democrati si social-democrati pentru ca acestia din urma sa nu sustina motiunea de cenzura anuntata de conducerea partidului.
''Nu avem ce sa negociem cu PSD. Suntem un partid serios, nu ne coordonam dupa discutii care au loc pe holul Parlamentului. Forul de conducere al PD e BPN. Nu am mandatat si nu am avut niciun fel de discutie pe marginea acestui subiect'', a precizat Boc. Pe de alta parte, el a mentionat ca PD nu are in vedere sa initieze, la randul sau, o motiune de cenzura.
UMDR vrea un acord bine conturat cu PSD
UDMR nu sustine motiunea de cenzura, dar ar dori un acord foarte bine conturat cu PSD, pentru sustinerea demararii unor deziderate precum bugetul de stat si alegerile pentru Parlamentul European. Marko Bela a reafirmat, insa, ca UDMR, fiind la guvernare, nu va sustine motiunea de cenzura a PSD la adresa Cabinetului Tariceanu.
"Ceea ce sustinem noi, luand in considerare si prioritatile momentului, bugetul, alegerile pentru PE, stabilitatea politica, reglementarea relatiilor in coalitia PNL-UDMR, optam pentru ducerea mai departe a acestui guvern si intre PSD, eventual pe baza unei intelegeri sau pe baza unui acord foarte bine conturat. Nu am discutat elementele unei astfel de intelegeri, dar suntem de acord cu o astfel de necesitate. Eu as opta pentru o astfel de forma de colaborare", a afirmat Marko Bela.
El a spus ca guvernul PNL-UDMR a beneficiat de foarte multe ori de sustinerea PSD prin vot in Parlament si ca de aceea este necesar sa existe "o relatie transparenta, foarte bine reglementata intre PSD si PNL, respectiv UDMR, si vom incerca sa impunem o corelare intre dezideratele prioritare ale UDMR, ale PNL si ale PSD, subiectul cel mai important din acest punct de vedere fiind bugetul pentru anul 2008".
REACTII LA CALD
Ovidiu BANCHES, redactor Departamentul Politica Interna:
"Anuntata in urma cu o luna, motiunea de cenzura a PSD se afla in acelasi stadiu de intentie, iar ultimele replici schimbate de liderii social-democrati nu fac decat sa problematizeze si mai tare demersul menit sa duca la caderea Guvernului. Inainte de a deveni realitate, motiunea ramane o chestiune de bucatarie interna a PSD, o tema de dezbatere aprinsa intre sustinatorii acestui gest politic si grupul, tot mai numeros, al celor care remarca riscurile demersului".
D.C.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-12
 18:53 
Deputatul Ion Stan vrea ca dosarele preotilor sa mearga la BOR  2007-09-10
 16:13 
Procurorii anticoruptie acuza presiuni din partea ministrului Tudor Chiuariu  2007-09-10
 14:58 
Melescanu: Nu avem ce negocia cu nimeni si in niciun caz cu domnul Ungureanu  2007-09-10
 14:22 
Vin ploile!  2007-09-10
 12:50 
Iliescu: Declaratiile lui Geoana sunt imprudente si neloiale  2007-09-10
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Testamentul lui Pavarotti (3988 afisari)
 Iliescu se intoarce (3572 afisari)
 Ziua Patriarhului (2854 afisari)
 Presedintele isi da in petic, totul e OK (2293 afisari)
 Cursul bancar al lui Gigi (1855 afisari)
 Rusia a testat cea mai puternica bomba termobarica din lume (1250 afisari)
 ULTIMA ORA: IPS Daniel este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (811 afisari)
 Guvernul rus a demisionat (132 afisari)
 O noua alerta de tsunami a fost emisa in Indonezia (119 afisari)
 Germania - Romania, amical cu pretentii (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00665 sec.