Ziua Logo
  Nr. 4030 de luni, 10 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
J.M. Barroso: Premierul are nevoie de sprijin politic pentru continuarea reformelor
 7 septembrie, 13:53 
Jose Manuel Barroso, presedintele CE
Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a atras atentia, la intalnirea pe care a avut-o in aceasta dimineata cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ca reforma din sistemul judiciar din Romania, progresele in combaterea coruptiei la nivel inalt sau cele din agricultura vor fi atent urmarite de CE. Pentru continuarea reformelor in Romania, Barroso a afirmat ca premierul roman are nevoie de sustinerea clasei politice. Romania are inca deficiente in sectorul agricol, legate in special la identificarea parcelelor de teren, iar Comisia Europeana va analiza masurile care trebuie luate, pe baza auditului aflat in derulare, fara a activa clauzele de salvgardare, a declarat, presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Oficialul european a aratat ca, "la nivel global", Comisia Europeana este multumita de progresele inregistrate de Romania dupa ce a devenit membru UE.
CE va monitoriza combaterea coruptiei la nivel inalt
"Sunt foarte fericit ca primul-ministru sustine eforturile noastre de avansare pe toate domeniile critice. Pe de alta parte, vrem sa vedem angajament si din partea celorlalti politicieni pentru a avea un succes in acest sens. Consideram ca primul-ministru si echipa sa, cu sprijin din partea noastra si a fortelor politice din Romania, ar trebui sa acorde cea mai mare atentie si suport la nivelul cel mai inalt reformelor", a spus Barroso. El a precizat ca l-a informat pe Tariceanu de faptul ca viitorul raport al Comisiei Europene va fi prezentat in 2008 si se va concentra pe sectoare de preocupare majora, cum ar fi coruptia la nivel inalt. "Dumneavoastra trebuie sa faceti totul pentru a participa mult mai activ in procesele europene. Acest lucru este foarte important pentru noi. Si cand vorbesc de Romania si Europa, nu ma refer numai la politicieni si Guvern, ci si la societate. Noi avem incredere in viitorul acestei tari si de-abia asteptam sa vedem toate contributiile pe care Romania le poate aduce pentru acest proces de integrare europeana", a adaugat Barroso.
Pe 19 septembrie, CE va prezenta un pachet de legi pentru piata energiei
Toate tranzactiile din domeniul energiei, care implica inclusiv intrarea pe piata europeana a unei companii din spatiul sovietic, vor fi analizate de Comisia Europeana ca orice alta operatiune comerciala, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso. El a raspuns astfel la o intrebare a presei, adresata la finalul intalnirii cu premierul Calin Popescu Tariceanu, in care au fost invocate problemele energetice ce fac subiectul unor dezbateri intense la nivel european privind protectia pietei interne si prin care a fost solicitat sa comenteze asupra efectului intrarii pe piata "a unei companii din afara spatiului european, de exemplu sovietic".
"Orice tranzactie va fi analizata de Comisie ca orice alta operatiune comerciala. In momentul in care primim o notificare privind o achizitie importanta, departamentele Comisiei efectueaza o analiza a compatibilitatii acestei tranzactii cu regulile pietei interne", a spus Barroso. Oficialul european a aratat ca, la 19 septembrie, CE va prezenta un pachet foarte important pentru piata energiei, pe baza caruia sa continue reforma pietei energiei pentru combaterea schimbarilor climatice si innoirea resurselor de energie.
Tariceanu: Vizita lui Barroso e un semn de buna colaborare intre Bruxelles si Bucuresti
Premierul Calin Popescu Tariceanu (Ioana Carlig, ZIUA foto)
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, astazi, dupa intrevederea avuta cu presedintele Comisiei Europene, care se afla pentru prima oara intr-o vizita oficiala in Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana, ca a avut o serie de discutii extrem de utile si pragmatice cu seful Executivului european, in cadrul carora au fost abordate subiecte incepand cu alegerile europarlamentare pana la efectele schimbarilor climatice, informeaza Rompres. Tariceanu a subliniat ca vizita sefului CE constituie un semnal de buna cooperare intre Executivul de la Bruxelles si Romania si, totodata, aceasta vizita precede alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie, care constituie o premiera pentru cetatenii romani in sensul ca vor participa pentru prima oara la dezbaterea unor teme de interes european. Premierul a subliniat ca Romania a demonstrat seriozitate in cele opt luni de cand a devenit membra a UE in demersurile de a concretiza obiectivul de a crea o Europa unita mai puternica, care sa fie un actor influent la nivel global.
In cadrul discutiilor dintre premierul Tariceanu si seful Comisiei Europene au fost abordate subiecte precum tratatul de reforma a Uniunii, continuarea reformelor in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei, prioritatea Guvernului de la Bucuresti de a asigura o rata ridicata de absorbtie a fondurilor europene, schimbarile climatice, implementarea strategiei Lisabona la nivel national. De asemenea, cei doi au discutat si pe tema situatiei din Kosovo si din Republica Moldova, in contextul politicii europene de vecinatate, subiecte pe care Romania le considera deosebit de importante in Europa de sud-est, dupa cum a precizat Tariceanu. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso s-a intalnit astazi la pranz cu presedintele PSD, Mircea Geoana, apoi a avut o intrevedere cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.
D.C.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-10
 17:47 
Traian Basescu va fi operat maine la Spitalul Militar  2007-09-07
2 comentarii
 16:37 
Ford pluseaza la 57 de milioane de euro pentru Craiova  2007-09-07
2 comentarii
 15:25 
Liniste, doarme Bunicuta!  2007-09-07
3 comentarii
 15:24 
Ben Laden pregateste un mesaj video pentru 11 septembrie  2007-09-07
 15:07 
Trei posibile "mecanisme de santaj" ale Chisinaului in problema dublei cetatenii  2007-09-07
 13:08 
George W. Bush a gafat din nou  2007-09-07
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Seicul si chelnerita (5519 afisari)
 Superarme, superbani (3007 afisari)
 Insuportabila nesimtire a "elitei" (2867 afisari)
 Ierarhii si esecul dosariadei (2485 afisari)
 Adriane, daca ma iubesti, intoarce-te! (2275 afisari)
 Iliescu: Declaratiile lui Geoana sunt imprudente si neloiale (324 afisari)
 Procurorii anticoruptie acuza presiuni din partea ministrului Tudor Chiuariu (154 afisari)
 Vin ploile! (119 afisari)
 Deputatul Ion Stan vrea ca dosarele preotilor sa mearga la BOR (110 afisari)
 Melescanu: Nu avem ce negocia cu nimeni si in niciun caz cu domnul Ungureanu (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00741 sec.