Ziua Logo
  Nr. 4027 de joi, 6 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Valentino se pregateste sa spuna "adio" modei
 5 septembrie, 13:22 
Cunoscutul designer italian Valentino a anuntat ca renunta la conducerea casei de moda pe care a infiintat-o acum mai bine de 45 de ani. In varsta de 75 de ani, Valentino a dat publicitatii o declaratie in care spune ca retragerea va avea loc, in ianuarie anul viitor, dupa lansarea colectiei pret-a-porter, in octombrie, la Paris si a colectiei haute couture, la inceputul lui 2008. In luna iulie, Valentino a sarbatorit 45 de ani in lumea modei, cu o petrecere extravaganta care a durat trei zile. "Ar fi imposibil sa imi exprim emotia si bucuria pe care le-am simtit cu aceasta ocazie, cand mi s-a aratat atata prietenie si consideratie. Acesta este momentul perfect sa spun "adio" lumii modei", a declarat Valentino. Deocamdata, nu a fost numit un succesor al sau, insa echipa cu care a lucrat in ultimul timp va termina proiectele incepute. Constient ca viziunea casei de moda se va schimba, Valentino a spus ca spera ca tinerii designeri sa ii continue munca.
Copilul de aur al modei italiene
Nascut in Voghera, Italia, in 1932, Valentino Clemente Ludovico Garavani a deprins tainele meseriei la Paris, dupa care s-a intors la Roma pentru a-si deschide primul atelier. A studiat moda la Ecole des Beaux Arts si, mai apoi, la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. A lucrat in atelierele cunoscutei creatoare de moda, Jaqueline de Ribes, pe care o ajuta sa-si deseneze schitele. Dupa cativa ani, s-a asociat cu alti doi tineri entuziasti, Jean Desses si Guy La-roche, o figura emblematica a modei secolului trecut. In 1959, s-a intors la Roma, unde a combinat broderiile pariziene cu materialele si talentul lucratorilor italieni. In 1960, deschide primul sau magazin pe via Condotti, atragand atentia strainilor care veneau sa traiasca din plin epoca dolce vita. Chiar inainte de lansarea primei sale colectii, era deja denumit copilul de aur al modei italiene. A fost premiat cu Nieman Marcus, un soi de Oscar al modei. Colectia Alba din 1967, care a adus cu sine simbolul V, ramas in istorie, a fost incoronarea noului rege al modei. Dupa ce a deschis magazine in Japonia, retelele de distributie au inceput sa trimita hainele sale in toata lumea. In scurt timp, designerul a fost decorat cu doua dintre cele mai inalte distinctii ale statului. La 50 de ani, in plina glorie, interesul lui s-a indreptat catre actiunile umanitare. In 1989, se deschide Accademie Valentino, un centru cultural din Roma, care gazduieste expozitii si evenimente culturale. La aniversarea a 30 de ani de creatii de moda, i s-a organizat una dintre cele mai somptuoase gale aniversare din lume. In 1995, hainele sale din anii '60 ajungeau la Muzeul Guggenheim din New York, in cadrul unei expozitii ce avea ca tema arta italiana de dupa al Doilea Razboi Mondial. Anul acesta, pentru prima oara in ultimii 17 ani, designerul a parasit Parisul si s-a intors la Roma pentru a-si prezenta colectia toamna-iarna 2007-2008. Din colectie n-au lipsit detaliile tipice pentru Valentino: trandafirii, dantela, fundele si ceea ce cunoscatorii numesc "rosul lui Valentino". N-a fost o defilare ca oricare alta, ci a marcat 45 de ani de�cariera.
Creatorul preferat al vedetelor
Elisabeth Hurley si Valentino pe covorul rosu
Este dorit, adulat, trait si exploatat la maximum. Inca din anii '60, Valentino a fost creatorul preferat al multor vedete. Mai intai, a fost rochia alba pe care a croit-o pentru Jacqueline Kennedy la nunta cu Aristotel Onassis. Au urmat Grace de Monaco, principesa Margareta, printesa Diana, reginele ecranului - Joan Collins, Gloria Guinness, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn sau Sophia Loren. Valentino ramane inca unul dintre cei mai iubiti designeri. La 75 de ani, creaza modele unicat pentru Elizabeth Hurley, Halle Berry, Jennifer Garner, Julia Roberts, Jennifer Aniston, Naomi Watts, Claire Danes, Gwen Stefani, Claudia Schiffer, Jennifer Lopez sau Gwyneth Paltrow. Anul acesta, la gala premiilor Oscar, Valentino a fost designerul cel mai solicitat. Rochia purtata de Kate Winslet a impresionat asistenta. Culoarea verde pal s-a asortat perfect cu tenul si machiajul actritei, iar materialul fin si stralucitor i-a scos in evidenta formele. Fasia de material petrecuta peste umar si transformata in trena a adaugat un plus de eleganta tinutei. Tot Valentino, au purtat si actritele Cameron Diaz si Anne Hathaway.
Dana CONERTH  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-06
 17:38 
Comisia Europeana, interpelata in legatura cu initiativa lui Basescu pentru referendum  2007-09-05
1 comentariu
 17:37 
George Soros, actionar la Rosia Montana  2007-09-05
 16:35 
SRI-ul vrea sa fie singurul stapan al interceptarilor  2007-09-05
 15:24 
Bariera irsareliana din Cisiordania va fi mutata  2007-09-05
 14:50 
Cea mai mare retea de falsificatori de bani din Europa are 60% capital romanesc  2007-09-05
 12:44 
Walter Zenga este noul antrenor al echipei Dinamo  2007-09-05
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Rocada hotilor (3027 afisari)
 Hent si tertip (2281 afisari)
 Geoana pe buza prapastiei (2250 afisari)
 Neomitocania (1922 afisari)
 Solidari cu dementul (1874 afisari)
 Tenorul Luciano Pavarotti a plecat dintre noi (426 afisari)
 Un avion s-a plimbat din greseala cu bombe nucleare deasupra SUA (199 afisari)
 ULTIMA ORA: Un soldat roman a fost ucis, iar alti patru raniti in Afganistan (186 afisari)
 Aviatia israeliana a atacat tinte siriene (158 afisari)
 Premierul moldovean propune Romaniei anularea vizelor (157 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00624 sec.