Ziua Logo
  Nr. 4023 de sambata, 1 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Kievul cere Romaniei sa demonstreze ca Bastroe polueaza
Insula Serpilor: Alegeri locale pentru 36 de ucrainieni
 31 august, 15:04 
---
ULTIMA ORA
Aproximativ 4.000 de activisti ai blocului KUCIMA au pichetat ieri sediul ambasadei Romaniei din Kiev. Manifestantii au cerut anularea pretentiilor teritoriale fata de Ucraina si ca PRM sa-si ceara oficial scuze pentru pretentiile asupra Insulei Serpilor, o parte a regiunilor Cernauti si Odesa, informeaza publicatia electronica Delovaia gazeta, citata de HotNews. Pe pancardele purtate ieri de manifestanti se putea citi ''Bucuresti, mainile jos pe de Ucraina!'', ''MAE, spune adevarul despre pretentiile romanilor!'', ''UE, ia atitudine fata de mintile infierbantate ale romanilor!'', ''NATO, calmeaza Romania!''. Cei mai radicali dintre membrii organizatiei, precizeaza HotNews, au aruncat cu oua in cladirea ambasadei. Protestatarii au inconjurat sediul ambasadei Romaniei si au solicitat in zadar prezenta ambasadorului sau a imputernicitilor acestuia, pentru a inmana un ''ultimatum popular'', care cere renuntarea la orice pretentii asupra Insulei Serpilor. Nici un reprezentant al corpului diplomatic al Romaniei nu a iesit in fata demonstrantilor blocului KUCIMA.
Ministerul Afacerilor Externe va reactiona prin mijloacele diplomatice uzuale fata de declaratiile vicepremierului ucrainean Aleksandr Kuzmuk privind organizarea alegerilor locale in satul Belai din Insula Serpilor, a declarat, pentru ROMPRES, purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica.
''Pozitia romana se circumscrie si in acest caz pozitiei exprimate cu claritate in situatiile anterioare similare, in special reactiei partii romane fata de decizia partii ucrainene din februarie 2007 de a atribui denumirea de Satul Alb asezarii care ar fi situata in Insula Serpilor'', a precizat Ilie Banica.
In acest context, pozitia partii romane va ramane neschimbata.
-----
Vicepremierul Ucrainei Aleksandr Kuzmuk a anuntat ieri ca pe Insula Serpilor vor fi organizate alegeri locale, informeaza Interfax-Ukraina, citat de HotNews. Kuzmuk a adaugat ca problema organizarii de alegeri se va decide imediat dupa legislativele de la sfarsitul lunii septembrie. Potrivit HotNews, Ministerul Roman al Afacerilor Externe si-ar putea exprima un punct de vedere in aceasta chestiune in cursul zilei de astazi.
Insula Serpilor e locuita de 36 de oameni
Aflat ieri intr-o vizita in Insula Serpilor, vicepremierul Ucrainei a amintit ca pe insula functioneaza 22 de obiective economice, inclusiv un far, o statie de cercetare stiintifica, o sectie de posta, o banca, precum si o unitate de graniceri. ''Acolo unde lucreaza institutii si daca totul corespunde statutului de asezare omeneasca'', a explicat Alexandr Kuzmuk, ''fireste ca se impune o conducere legala''. Kuzmuk a precizat ca problema organizarii alegerilor va fi decisa imediat dupa alegerile legislative din Ucraina de la sfarsitul lunii septembrie, informeaza HotNews.
In legatura cu dezvoltarea insulei, Kuzmuk a declarat ca planurile de viitor prevad imbunatatirea sistemului de aprovizionare cu energie electrica si apa a localitatii, dezvoltarea infrastructurii turistice. El a precizat ca insula este un loc ''potrivit pentru un hotel excelent, cu plaje minunate''. Viceministrul ucrainian a adaugat ca, in timpul vizitei, a discutat telefonic cu premierul Viktor Ianukovici care ar fi promis sa controleze personal procesul de dezvoltare al Insulei si a localitatii infiintate aici. Pe insula locuiesc in prezent 36 de oameni, potrivit presedintelui Consiliului raional Odessa, Nikolai Skorik.
Conflictul pentru Insula Serpilor s-ar putea incheia in 2008
Raspunzand unei intrebari referitoare la pozitia Romaniei, potrivit careia Insula nu este decat o stanca, Kuzmuk a declarat ca nici un tribunal, nici chiar Curtea europeana nu are dreptul sa modifice faptul ca respectivul teritoriu apartine Ucrainei. ''Noi actionam astfel incat sa contribuim la dezvoltarea tarii noastre'', a raspuns responsabilul ucrainean. Conflictul dintre Romania si Ucraina in privinta Insulei Serpilor se afla pe rolul Curtii Internationale de Justitie, ce urmeaza sa dea o solutie definitiva in 2008.
In ceea ce priveste intentia Ucrainei de a organiza alegeri locale in insula, HotNews anunta ca Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a luat inca nici o pozitie. Purtatorul de cuvant al MAE a declarat pentru HotNews ca ministerul si-ar putea exprima totusi un punct de vedere in cursul zilei de astazi.
O alta problema controversata - cea a canalului Bastroe
Cu o zi inainte de vizita vicepremierului Alexandr Kuzmuk in Insula Serpilor, ministrul ucrainian de Externe arata ca ''Ucraina este pregatita sa isi apere interesele economice in relatiile cu Romania, atat in ceea ce priveste proiectul canalului Bastroe, cat si legat de suzeranitatea asupra Insulei Serpilor''. Arseniy Yatsenyuk a subliniat ca Romania trebuie sa aduca dovezi pentru a proba acuzatiile potrivit carora canalul Bastroe afecteaza mediul inconjurator, informeaza Rompres, citand Interfax. Aratand ca nu exista nici o confirmare oficiala ca Ucraina ar fi incalcat vreun acord international de protectia mediului, oficialul a tinut sa precizeze ca ''o serie de experti ucrainieni au depistat astfel de incalcari ale acordurilor de protectia mediului din partea unor state vecine cu noi'' .
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-01
 17:05 
Cioroianu: Daca ramanem la guvernare, premierul devine un Highlander  2007-08-31
3 comentarii
 16:43 
Zece ani fara Printesa Diana  2007-08-31
 15:32 
Huliganul Ganea, suspendat 22 de etape  2007-08-31
 15:18 
CFR scumpeste biletele, cititorii acuza  2007-08-31
 15:08 
Cupa UEFA: FC Nurnberg - RAPID, DINAMO - Elfsborg  2007-08-31
 13:39 
Functionarii Aeroportului de la Chisinau, acuzati de trafic cu pasapoarte romanesti  2007-08-31
 12:35 
Geoana propune partidelor un proiect politic comun, invocand acordul Iliescu - Coposu  2007-08-31
1 comentariu
 12:29 
Angela Merkel este cea mai puternica femeie din lume  2007-08-31
 Top afisari / comentarii 
 Neokominternistii lui Tismaneanu, demascati de Victor Frunza (3082 afisari)
 Rusia-SUA, alianta incredibila (3054 afisari)
 Mincinosul de la Chisinau si natangii de la Bucuresti (2743 afisari)
 Cazul Israel Beer (2214 afisari)
 Unde a disparut Mubarak? (2200 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01020 sec.