Ziua Logo
  Nr. 4023 de sambata, 1 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Vladimir Voronin cere sanctiuni dure
Functionarii Aeroportului de la Chisinau, acuzati de trafic cu pasapoarte romanesti
 31 august, 13:39 
ZIUA foto
Angajatii Aeroportului International de la Chisinau au intrat in vizorul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, informeaza BBC. Ministerul a descoperit in randul functionarilor publici care activau pe teritoriul aeroportului din capitala Republicii Moldova mai multe cazuri extrem de grave de coruptie. Functionarii aeroportului sunt acuzati de contrabanda, fals de acte, abuz in serviciu, protectionism si organizarea migratiei ilegale.
Cetatenii moldoveni sunt ''traficati sistematic''
Tentaculele ''focarului de coruptie'' sesizat de Ministerul moldovean de Interne se intind, potrivit sefului interimar al Directiei de Securitate Interna, Ion Berbinschi, in numeroase directii. Astfel, o parte dintre infractiunile enumerate mai sus au fost comise "sub protectia si cu implicarea factorilor de decizie si a functionarilor de diferit nivel" din cadrul Serviciului Vamal, Serviciului de graniceri, ai Directiei politiei in transporturi, Serviciului de securitate aeronautica a Aeroportului International Chisinau si ai catorva companii aeriene, relateaza BBC. Una dintre infractiunile asupra careia Ion Berbinschi s-a oprit in mod special a fost traficul de persoane. El a aratat ca ''prin intermediul Aeroportului din Chisinau, cu folosirea diferitor mecanisme delictuoase, sunt traficati sistematic cetateni ai Republicii Moldova". Berbinschi a explicat ca "persoanele pleaca din aeroportul Chisinau in baza pasapoartelor de cetatean al Republicii Moldova. In aeroportul Budapesta sunt intalniti de asa-numitul curier, care pleaca, la fel, din Chisinau. Pe parcursul zborului, curierul distribuie buletinele de identitate romanesti. In aeroportul de la Frankfurt, prezinta pasaportul de cetatean al Republicii Moldova si buletinul de identitate romanesc''.
''Organele din Germania, dar si din alte tari'', a mai aratat seful interimar al Directiei de Securitate Interna, ''cunosc faptul ca in Republica Moldova este permisa dubla cetatenie'' si ''sunt dusi in eroare''. "Persoanele respective intra in Germania, iar de aici in Italia, Portugalia, Franta si alte directii", a incheiat Berbinschi descrierea acestui mecanism.
Ion Berbinschi a precizat ca in ultimele doua saptamani autoritatile au retinut pe aeroporturile din Frankfurt si Istambul mai multi cetateni moldoveni care ar fi avut acte false si a caror trecere prin zona de control vamal de la Chisinau a fost organizata chiar de "cativa functionari cu functii de raspundere din cadrul Aeroportului International''.
Aeroportul solicita 800 de euro pentru serviciile oferite
Pentru a pleca in strainatate, a mai aratat Berbinschi, moldovenii trebuiau sa plateasca o asa numita taxa de 4.000 de euro de persoana, iar pentru serviciile oferite in cadrul Aeroportului Chisinau li se cereau 800 de euro. Actuala ancheta, a declarat angajatul Ministerului de Interne, citat de BBC, incearca sa stabileasca cu exactitate pentru ce servicii se plateau bani si ce suma ii revenea fiecarei persoane implicate in parte.
Berbinschi a mai explicat ca buletinele de identitate romanesti si din tarile baltice erau falsificate pe teritoriul Republici Moldova si ca aeroporturile din Budapesta, Istanbul si Praga erau preferate ca puncte de tranzit.
Neregulile de pe Aeroportul International de la Chisinau nu s-au oprit insa aici, a aratat in continuare angajatul Ministerului de Interne. Vamesii si politistii care lucrau acolo au fost implicati si in cazuri de contrabanda cu valuta straina, ei scotand recent din tara nu mai putin de 210.000 de dolari americani.
Controalele au fost cerute chiar de presedintele Voronin
Toate aceste cazuri au fost facute publice, informeaza BBC, la doar o zi dupa ce presedintele Vladimir Voronin a cerut inasprirea controalelor la Aeroportul Internatioal din capitala Republici Moldova. Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei, Voronin s-a aratat ingrijorat de actiunile ilegale ale celor angajati sa asigure ordinea de drept si securitatea cetatenilor. Drept urmare, presedintele moldovean a solicitat inasprirea controalelor la Aeroportul International si sanctionarea dura a functionarilor gasiti vinovati de coruptie.
REACTII LA CALD
Anne Marie LUPASCU, redactor Departament Politica Externa:
''Romania este atinsa doar tangential in cazul acestui scandal, acuzatiile emise de Ministerul de Interne din Republica Moldova vizandu-i, de data asta, pe proprii conationali, respectiv pe complicii lor din Cehia si Ungaria''.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-01
 17:05 
Cioroianu: Daca ramanem la guvernare, premierul devine un Highlander  2007-08-31
3 comentarii
 16:43 
Zece ani fara Printesa Diana  2007-08-31
 15:32 
Huliganul Ganea, suspendat 22 de etape  2007-08-31
 15:18 
CFR scumpeste biletele, cititorii acuza  2007-08-31
 15:08 
Cupa UEFA: FC Nurnberg - RAPID, DINAMO - Elfsborg  2007-08-31
 15:04 
Insula Serpilor: Alegeri locale pentru 36 de ucrainieni  2007-08-31
 12:35 
Geoana propune partidelor un proiect politic comun, invocand acordul Iliescu - Coposu  2007-08-31
1 comentariu
 12:29 
Angela Merkel este cea mai puternica femeie din lume  2007-08-31
 Top afisari / comentarii 
 Neokominternistii lui Tismaneanu, demascati de Victor Frunza (3082 afisari)
 Rusia-SUA, alianta incredibila (3054 afisari)
 Mincinosul de la Chisinau si natangii de la Bucuresti (2743 afisari)
 Cazul Israel Beer (2214 afisari)
 Unde a disparut Mubarak? (2200 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00911 sec.