Ziua Logo
  Nr. 4023 de sambata, 1 septembrie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Duel liberalo - social-democrat pe tema motiunii de cenzura
Teodor Melescanu: PSD ori intra in rahat, ori se face de rahat
 30 august, 17:15 
Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL (ZIUA foto)
"Situatia PSD-ului e foarte dificila. Ori intra in rahat, ori se face de rahat". Desi este greu de crezut, declaratia ii apartine ministrului Apararii, Teodor Melescanu, vicepresedinte al Partidului National Liberal, care - profitand de atmosfera relaxata de la scoala de vara a tinerilor liberali - a folosit un limbaj mai putin uzual in discursurile publice. Melescanu le-a explicat tinerilor ca anuntul facut de PSD privind depunerea unei motiuni de cenzura a pus acest partid "intr-o situatie fara iesire" si ca, daca motiunea va trece de Parlament, "cartile de joc" vor fi in mana lui Traian Basescu, care nu are nici o intentie in a-l desemna pe Mircea Geoana premier. In replica, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a declarat ca Melescanu s-a exprimat intr-un mod neobisnuit la adresa social-democratilor. "Nu cred ca genul asta de adresare il caracterizeaza. Cand va reveni la un limbaj propriu, PSD va avea o reactie la opiniile sale pe marginea motiunii de cenzura", a precizat Diaconescu.
In opinia lui Melescanu, declansarea alegerilor anticipate ar fi o solutie mai buna in ipoteza caderii Cabinetului Tariceanu 2 decat "balbaiala" generata de formarea unui nou guvern. Melescanu a explicat ca, daca motiunea nu va trece, PSD va primi o lovitura, iar daca va trece, va oferi sefului statului posibilitatea de a numi pe cine vrea prim ministru. Melescanu sustine ca, pentru PSD, costurile ar fi mai mici daca se opreste acum si nu depune motiune de cenzura. Pe de alta parte, el considera ca nici PD nu ar trebui sa sustina motiunea intrucat ea se refera si la perioada in care au fost la guvernare democratii, ceea ce ar echivala cu un vot de blam pe care parlamentarii PD si l-ar da singuri. Totusi, Melescanu a spus ca motiunea este si "un lucru foarte bun pentru ca permite Guvernului sa vina in fata Parlamentului sa dea niste informatii si raspunsuri care sunt mai pertinente decat ceea ce apare in presa sau in alta parte". El a adaugat ca "nu e nici o rusine sa cazi cu un guvern in Parlament", insa ceea ce nu poate accepta sunt "jocurile de culise din diferitele palate pentru schimbarea prim-ministrului". "Avem alte prioritati decat motiunea de cenzura. Avem un bolovan mult mai mare pe cap - bugetul de stat pe 2008", a afirmat Teodor Melescanu. In replica, social-democratii au declarat ca vor avea o reactie la opiniile lui Melescanu pe tema motiunii, numai cand liberalul va renunta la acest gen de adresare, care nu il caracterizeaza.
Alegerile nu trebuie sa rasplateasca serviciile credincioase aduse partidului de catre unii sau altii
Melescanu a declarat ca, in ceea ce priveste lista PNL pentru europarlamentare, "cea mai buna solutie ar fi aceea de a trimite oameni tineri care sa obtina o experienta utila pentru o viitoare cariera in institutiile Uniunii Europene sau in politica interna, si nu oameni care sa fie rasplatiti pentru serviciile lor. Melescanu a subliniat ca PNL trebuie sa mearga pe ideea unei investitii in viitor, prin tineri, si nu pe ideea ca alegerile europene trebuie concepute ca "un mod de a rasplati serviciile credincioase aduse, de-a lungul a numerosi ani, partidului de catre unii sau altii". "Sunt doua modalitati de a privi la alegerile pentru Parlamentul European. O posibilitate este sa-i iei pe cei care sunt cei mai cunoscuti, daca se poate sa fie trei - patru fosti ministri, trei - patru fosti presedinti de Parlament, ii pui pe lista si iti maresti sansele de a obtine un numar de voturi. Aceasta viziune este ingusta. Eu cred ca abordarea corecta si serioasa este aceea de a trimite din partea liberalilor in PE niste oameni care sa obtina un tip de experienta practica, care sa le permita fie sa faca cariere in legislativul sau executivul european, fie sa vina acasa cu experienta pe are o castiga in PE pentru a castiga in cariera politica", a sustinut Teodor Melescanu.
Si social-democratii agreaza ideea promovarii tinerilor in structurile partidului. Prezent la Piatra Neamt, la intalnirea cu liderii filialei PSD, Mircea Geoana a declarat ca, pe locul cinci in lista pentru europarlamentare, partidul va avea un tanar, care va fi ales in urma unei selectii in randul tinerilor social-democrati. "Vom face o selectie pentru un tanar de foarte buna calitate care sa ocupe aceasta pozitie eligibila si sa ne reprezinte in Parlamentul European". Numele primilor patru candidati ai PSD pentru Parlamentul European sunt, in ordinea in care i-a mentionat liderul PSD, Titus Corlatean, Victor Ponta, Adrian Severin si Vasile Puscas.
PNL si PSD cer mai multi bani pentru Aparare
Dupa ce Ministerul Economiei si Finantelor a propus alocarea unui procent de 1,75% din PIB pentru Ministerul Apararii, ministrul Teodor Melescanu a declarat ca, in 2008, Apararea are nevoie de mai multi bani decat cei prevazuti de Finante, in caz contrar nu ar fi posibila respectarea angajamentelor fata de NATO. Intr-o intalnire cu membrii Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala a Camerei Deputatilor, el a afirmat ca, in urma unor proiectii financiare, un fond bugetar de 1,75 la suta din PIB ar fi insuficient si nu ar acoperi nici macar cheltuielile de intretinere. "Daca nu se vor aloca fondurile necesare, atunci ar trebui sa ne stabilim un nivel de ambitie si sa revizuim obligatiile pe care ni le-am asumat fata de NATO si UE", a declarat ministrul Melescanu. Sustin acest punct de vedere si social-democratii, care au respins astazi propunerea facuta de Ministerul Economiei si Finantelor. PSD considera ca "Ministrul Finantelor nu intelege importanta sectorului de aparare si nu evalueaza consecintele nefaste ale subfinantarii bugetare in acest domeniu, care se vor concretiza in nerespectarea angajamentelor asumate in calitatea de membru NATO si UE".
REACTII LA CALD
Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:
"Anuntata motiune de cenzura a PSD infierbanta limbajul parlamentarilor. Vicepresedintele liberal Teodor Melescanu s-a lepadat de diplomatie pentru cateva minute si a declarat ca social-democratii ori intra..., ori se fac... Reactia liberalului Melescanu marcheaza clar faptul ca puntile de prietenie dintre liberali si social-democrati s-au prabusit si ca initiativa PSD-ului este perceputa drept o actiune urat mirositoare".
Dana CONERTH  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-09-01
 18:43 
Elena Basescu: Tata are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are  2007-08-30
2 comentarii
 17:10 
Europa vrea sa limiteze accesul companiilor rusesti pe piata comunitara  2007-08-30
 16:48 
Rasturnare spectaculoasa de situatie in ancheta uciderii ziaristei Anna Politkovskaia  2007-08-30
 16:34 
Laura Codruta Kovesi se desparte de sot  2007-08-30
1 comentariu
 14:17 
Accident aviatic soldat cu doi morti  2007-08-30
 13:14 
Mass-media americane inghit sume-record din campaniile de imagine  2007-08-30
 12:57 
Starea de sanatate a senatorului Iorgovan este stabila  2007-08-30
 12:47 
Cioroianu: Nu exista dovezi potrivit carora consulul general ar fi primit mita  2007-08-30
 Top afisari / comentarii 
 Neokominternistii lui Tismaneanu, demascati de Victor Frunza (3082 afisari)
 Rusia-SUA, alianta incredibila (3054 afisari)
 Mincinosul de la Chisinau si natangii de la Bucuresti (2743 afisari)
 Cazul Israel Beer (2214 afisari)
 Unde a disparut Mubarak? (2200 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00779 sec.