Ziua Logo
  Nr. 4021 de joi, 30 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Un medic american a fraierit romanii
Transplant cu celule stem, pedepsit cu inchisoarea
 29 august, 17:05 
Intentia unui doctor american, Alfred Sapse, de a veni in Romania pentru a face implant de celule stem este categoric respinsa de Agentia Nationala de Transplant (ANT) si medicii oftalmologi, intrucat nici o procedura de acest fel nu a fost omologata in tara, iar respectivul nu are permis de libera practica. Victor Zota, presedintele ANT a subliniat ca orice procedura de acest gen se pedepseste cu inchisoarea. Precizarile au fost facute in urma unor anunturi dintr-o publicatie, cu privire la unele interventii medicale de transplant cu celule stem, la nivel ocular. Medicul american Alfred Sapse care a efectuat consultatii contra cost, in avans, pentru interventii chirurgicale ce ar urma sa aiba loc in Romania. Mai multi romani au cazut in plasa medicului platind sume importante de bani.
"Am citit, in Piatra Neamt, un articol aparut intr-o publicatie privind un anume doctor, Alfred T. Sapse, care intentioneaza sa vina in Romania pentru a face implant de celule stem pentru a vindeca tesuturi multiple in zona oftalmologica, renala, hepatica, pulmonara. Acelasi om sa faca interventii pentru toate aceste tesuturi mi se pare cam greu de realizat. Dar, referindu-ma strict la oftalmologie, vreau sa precizez ca aceste tesuturi nu se pot vindeca prin transplant de celule stem, nici la noi si nici in alta parte. Se pare ca medicul Sapse ar fi dat niste consultatii la Hotelul Intercontinental si a pretins suma de 2.500 dolari pentru fiecare pacient, chipurile pentru a implanta celule stem, lucru nepermis in Romania'', a declarat, pentru Mediafax, managerul Spitalului Clinic Urgente Oftalmologice din Bucuresti, Monica Pop.
Alfred T. Sapse
Medicul i-a acuzat de inselatorie pe reprezentantii firmei SC Celule Stem SRL, care sustin ca pot face tratamente prin care sa vindece de boli incurabile: ''E cea mai mare inselatorie din lumea medicala din tara. Cred ca ne aflam in fata unei retele de inselatorie care functioneaza in India si In Mexic. Acest procedeu este unul criminal, pentru ca doctorul american Alfred Sapse nu are nici un act de provenienta a celulelor stem. Poate infecta cu sifilis sau cu HIV orice pacient. Ceea ce sustine el nu se poate realiza''.
''Problema transplantului de celule stem a creat in Romania, din nefericire, o isterie generala. De aceea, as vrea sa lamuresc cateva lucruri. Transplantul de celule stem este recunsocut ca fiind o procedura valida si care vindeca - fara nici un fel de discutie - numai afectiunile maligne ale sangelui, deci, numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice. Nicaieri in lume nu au fost validate ca tratamente. Mai mult, eu nu am primit nici o cerere de import de celule stem si nici nu am autorizat vreun medic strain care sa incerce in premiera in Romania un astfel de tratament'', a subliniat Victor Zota.
Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!
-----
REACTII LA CALD
Carmen POPESCU, redactor Departament Social:
"Lumea medicala ii atentioneaza pe cei bolnavi sa nu cada in plasa doctorului american. Alfred Sapse are 82 de ani, a terminat Medicina in Romania dar nu a obtinut permis de libera practica pentru tara noastra. Iar procedura anuntata nu e autorizata pentru ca e inca in faza de cercetare in strainatate. Sapse promite ca, incepand cu 7 septembrie, contra a 5.000 de euro, celulele stem injectate in burta vor reda vederea pacientilor. Vorbim despre cea mai mare escrocherie medicala post-decembrista''.
-----
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Depozit de viata''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-04-30&id=219843
''Clone fara prejudicii''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-09&id=213803
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-30
 18:19 
KazMunaiGaz ar vrea sa preia integral grupul Rompetrol  2007-08-29
 17:41 
Partidele politice nu vor referendum pentru uninominal  2007-08-29
 15:22 
Invazie de meduze uriase pe litoral  2007-08-29
2 comentarii
 14:11 
Teze unice in locul Testelor nationale pentru admiterea la liceu  2007-08-29
 13:49 
Costumul lui Spider-man ar putea deveni realitate  2007-08-29
 13:37 
Steaua, sansa Romaniei pentru Liga Campionilor  2007-08-29
 Top afisari / comentarii 
 Zbor misterios (3473 afisari)
 La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford? (3198 afisari)
 Curentul pro-Anania (2855 afisari)
 SUA si Iranul in plin razboi al amenintarilor (2081 afisari)
 Calificare cu nelinisti (1786 afisari)
 Elena Basescu: Tata are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are (432 afisari)
 Laura Codruta Kovesi se desparte de sot (272 afisari)
 Accident aviatic soldat cu doi morti (253 afisari)
 Starea de sanatate a senatorului Iorgovan este stabila (155 afisari)
 Rasturnare spectaculoasa de situatie in ancheta uciderii ziaristei Anna Politkovskaia (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00711 sec.