Ziua Logo
  Nr. 4021 de joi, 30 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Actiunile Rompetrol au crescut astazi cu 14%
Afacerea secolului, in presa internationala
 28 august, 17:55 
Dinu Patriciu (ZIUA foto)
Vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol catre compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan este amplu comentata astazi de intreaga presa internationala. BBC sustine ca, prin aceasta tranzactie, Dinu Patriciu, patronul Rompetrol, a asigurat diminuarea dependentei Europei de resursele energetice ale Rusiei. La randul sau, International Herald Tribune (IHT) informeaza ca omul de afaceri roman va investi sute de milioane de dolari obtinute din vanzarea ac�iunilor Rompetrol in realizarea unui fond de investitii directe destinate Romaniei si Republicii Moldova. Postul de televiziune austriac ORF Merge citeaza surse de incredere care sustin ca Patriciu a primit oferta pentru actiunile Rompetrol si din partea concernului rus Gazprom, insa ar fi refuzat oferta din motive politice. Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile Rompetrol au inregistrat o crestere de peste 14% in deschiderea sedintei de astazi, avansurile fiind mentinute si la jumatatea sedintei de tranzactionare. Agentiile de evaluare financiara Standard&Poor's si Fitch anunta ca ar putea revizui in urcare ratingul companiei.
BBC informeaza ca, prin achizitia actiunilor Rompetrol, compania kazaha dobandeste 630 de benzinarii in Europa, in tari precum Georgia, Bulgaria, Spania, Republica Moldova si Franta si aminteste faptul ca tranzactia are nevoie de aprobarea Bruxelles-ului. IHT noteaza ca Dinu Patriciu este membru in conducerea PNL si ca este un apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu, care a refuzat sa comenteze tranzactia. La randul sau, site-ul de stiri bulgar Novinite arata ca Patriciu a cumparat rafinaria falimentara Petromidia, in 2000, cu 50 de milioane de dolari si ca datoriile Rompetrol se situeaza la peste 700 de milioane de dolari. Din cauza acestor datorii, compania este clasata la categoria ''B negativ'' de catre Standard&Poor's, sustine Novinite.
Ratinguri in urcare
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a plasat sub supraveghere cu perspectiva pozitiva ratingul Rompetrol Group NV. De asemenea, agentia a confirmat calificativul KazMunayGaz, ''BBB minus'' iar perspectiva este stabila.
Si Fitch Ratings a plasat sub supraveghere cu perspectiva pozitiva ratingul grupului Rompetrol, relateaza Mediafax. Ratingul reflecta faptul ca, dupa finalizarea tranzactiei ce necesita aprobarea Comisiei Europene, grupul Rompetrol va avea un actionar majoritar mai puternic. Fitch se astepta ca noul investitor sa restructureze financiar grupul pentru a imbunatati lichiditatea scazuta si ratele de creditare, care au reprezentat motivele principale de ingrijorare pentru firma de rating. De asemenea, firma petroliera de stat ar putea imbunatati profilul Rompetrol, de exemplu prin asigurarea accesului, pe termen lung, la zacamintele de petrol din Kazakhstan. Fitch Ratings va revizui ratingul grupului de indata ce planul de afaceri si strategia adoptata pentru Rompetrol vor fi facute publice.
Titluri in crestere
Titlurile Rompetrol Rafinare ii Rompetrol Well Services isi mentin avansurile de peste 14%, la jumatatea sedintei de tranzactionare la BVB, pe o piata in crestere. Actiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ detinut de grupul Rompetrol, afisau la ora 12.00 aceeasi crestere ca in deschiderea sedintei, de 14,29%, la 12,8 bani, pe un rulaj de 329.000 lei. Rompetrol Well Services, divizia de servicii petroliere, isi mentine de asemenea avansul de 14,74%, valoarea transferurilor insumind 3,6 milioane de lei.
Titlurile Rompetrol SA, firma care opereaza rafinaria Vega Ploiesti a Rompetrol, tranzactionate pe piata Rasdaq, raportau un castig de 24,8%, la 31,2 bani pe unitate, pe o lichiditate de 1,07 milioane de lei.
Entuziasmul la cumparare a cuprins, de altfel, intreg sectorul petrolier: SNP creste cu 3%, iar Oil Terminal, cu 6,7%.
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Afacerea secolului''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-28&id=225833
Cititi mai mult in ZIUA de maine!
REACTII LA CALD
Eduard IVASCU, sef Departament Economic:
"Sunt semne ca ecourile vanzarii Rompetrol, catre firma kazaha de stat KazMunaiGaz, nu se vor stinge prea curand. Actiunile firmelor din grupul Rompetrol cresc vertiginos, agentiile de rating anunta posibile imbunatatiri ale calificativelor, toata presa isi da cu presupusul despre ce va face Patriciu cu "maldarul" de bani incasat, iar speculatiile privind implicatiile geopolitice, sau doar politice, ale tranzactiei, merg la foc continuu. "Blitz-ul" realizat de Patriciu pare sa fi luat pe toata lumea prin surprindere. Brokeri, analisti, ziaristi, toti incearca sa vada dincolo de perdeaua informatiilor initiale, fara insa a dispune de prea multe indicii. Desi valoarea la care a fost evaluata compania a fost anuntata oficial, pretul de vanzare poate fi deocamdata doar banuit. Nici intentiile si conexiunile firmei kazahe nu sunt foarte evidente, chiar daca se poate presupune cu destula certitudine, ca aceasta tranzactie va repune Romania pe drumul petrolului caspic spre Europa. Clarificari vor aparea probabil abia peste cateva luni, dupa ce tranzactia va primi avizul Comisiei Europene, iar cele doua companii vor informa mai in detaliu bursele pe care sunt cotate actiunile lor, Bucuresti si respectiv, Londra".
Adrian ENCULESCU  
 Afisari: 1219  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Tovarashii de la.   de Aladin
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-30
 17:50 
Cel mai mare cazinou din lume s-a deschis la Macao  2007-08-28
 17:38 
Mioara Mantale, fost prefect, actual subprefect  2007-08-28
 17:01 
Zile negre pentru Yahoo  2007-08-28
 16:18 
Are sapte ani si cantareste 220 de kilograme  2007-08-28
1 comentariu
 15:42 
Vasile Blaga le-a vorbit femeilor democrate despre necesitatea legalizarii prostitutiei  2007-08-28
 14:47 
Cainii rosii ataca grupele Ligii Campionilor  2007-08-28
 14:47 
Cea mai lunga eclipsa de luna, urmarita cu atentie de NASA  2007-08-28
 14:03 
Mircea Dinescu: Exista candidati la scaunul patriarhal pe lista colaboratorilor  2007-08-28
 13:17 
Varianta Pro Democratia a fost trimisa la Senat  2007-08-28
 Top afisari / comentarii 
 Zbor misterios (3473 afisari)
 La ce bun un doctorat la Sorbona sau la Oxford? (3198 afisari)
 Curentul pro-Anania (2855 afisari)
 SUA si Iranul in plin razboi al amenintarilor (2081 afisari)
 Calificare cu nelinisti (1786 afisari)
 Elena Basescu: Tata are dreptul sa aiba relatia cu presa pe care o are (432 afisari)
 Laura Codruta Kovesi se desparte de sot (272 afisari)
 Accident aviatic soldat cu doi morti (253 afisari)
 Starea de sanatate a senatorului Iorgovan este stabila (155 afisari)
 Rasturnare spectaculoasa de situatie in ancheta uciderii ziaristei Anna Politkovskaia (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00547 sec.