Ziua Logo
  Nr. 4019 de marti, 28 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
CNSAS a inceput verificarea ierarhilor
Mircea Dinescu: Exista candidati la scaunul patriarhal pe lista colaboratorilor
-- ULTIMA ORA---Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici nu va fi exclus din Colegiul Electoral Bisericesc, chiar daca CNSAS da, in cazul sau, verdict de colaborare cu Securitatea. 'Nu exista nicio prevedere care sa interzica unui fost colaborator al Securitatii sa faca parte din Colegiul Electoral Bisericesc. Este o personalitate marcanta a acestei tari. Cine il cunoaste pe domnul Balaceanu-Stolnici stie foarte bine care este situatia', a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, citat de Rompres.
 28 august, 14:03 
Mircea Dinescu, membru CNSAS (Lucian Curelariu, ZIUA foto)
Mitropolitul Nicolae Corneanu si academicianul Constantin Balaceanu Stolnici au primit, astazi, in sedinta Colegiului CNSAS, verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, iar Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a fost chemat la audieri saptamana viitoare. Surse din Colegiul CNSAS au declarat, pentru NewsIn, ca arhiepiscopul Pimen, al Sucevei si Radautilor, are dosar de Securitate, urmand ca saptamana viitoare, cel mai probabil luni, sa fie chemat la audieri, fiind intre cei asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi colaborat cu Securitatea.
CNSAS a inceput astazi verificarea dosarelor in care apar nume ale unor inalti prelati, vizati fiind, in primul rand, posibilii candidati la scaunul patriarhal. Inaintea sedintei Consiliului, Mircea Dinescu a declarat ca CNSAS are nume de inalti prelati colaboratori ai Securitatii. Dinescu a avertizat totodata ca "Sfanta noastra Biserica are relatii subterane si la CNSAS". Biserica noastra avea sansa sa elimine orice suspiciune legata de colaborarea cu Securitatea. Noi nu putem sa-i schimbam din functie ca pe politicieni, dar la ei ramane sa-i bata Dumnezeu sau enoriasii. Sansa lor este sa se retraga la manastire, a declarat Mircea Dinescu, membru in CNSAS. Dinescu a declarat ca exista o lista cu 16 nume ale unor oameni cu functii importante in biserica ale caror dosare au fost arse. El a sustinut ca sunt 3 - 4 nume de colaboratori, fara sa nominalizeze. "Sunt persoane de pe lista care candideaza la functia de Patriarh", a declarat Mircea Dinescu.
Purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica, il contrazice pe Mircea Dinescu. "Este halucinant ce spune domnul Dinescu. E prima oara cand aud asa ceva. Iar sunt afirmatii fara acoperire care in mod normal ar trebui probate. Daca domnul Dinescu are documente in acest sens nu stiu ce-l impiedica sa le faca publice", a precizat Constantin Stoica.
Potrivit NewsIn, pana acum, au recunoscut ca au semnat angajamente cu Securitatea episcopul de Tomis, Teodosie, Andrei Andreicut, episcop al Albei, Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, Gherasim, episcop de Ramnic, si Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului si Feleacului. Verificarile CNSAS au fost initiate la cererea societatii civile si preced alegerile pentru noul Patriarh, ce vor avea loc pe 12 septembrie.
Pentru mai multe detalii, accesati si
Dosariada pentru Patriarh http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-28&id=225847
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-28
 17:55 
Afacerea secolului, in presa internationala
1 comentariu
 17:50 
Cel mai mare cazinou din lume s-a deschis la Macao
 17:38 
Mioara Mantale, fost prefect, actual subprefect
 17:01 
Zile negre pentru Yahoo
 16:18 
Are sapte ani si cantareste 220 de kilograme
1 comentariu
 15:42 
Vasile Blaga le-a vorbit femeilor democrate despre necesitatea legalizarii prostitutiei
 14:47 
Cainii rosii ataca grupele Ligii Campionilor
 14:47 
Cea mai lunga eclipsa de luna, urmarita cu atentie de NASA
 13:17 
Varianta Pro Democratia a fost trimisa la Senat
 Top afisari / comentarii 
 Moda autodistrugerii (3293 afisari)
 Afara cu huliganul! (3144 afisari)
 Owen Wilson a incercat sa se sinucida (2663 afisari)
 Amenintarea Chinei la adresa Rusiei (2484 afisari)
 Solidaritate impotriva trecutului  (2010 afisari)
 Afacerea secolului, in presa internationala (1219 afisari)
 Are sapte ani si cantareste 220 de kilograme (407 afisari)
 Mircea Dinescu: Exista candidati la scaunul patriarhal pe lista colaboratorilor (339 afisari)
 Mioara Mantale, fost prefect, actual subprefect (256 afisari)
 Cel mai mare cazinou din lume s-a deschis la Macao (220 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01137 sec.