Ziua Logo
  Nr. 4018 de luni, 27 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Dupa venirea americanilor, pretul terenurilor din zona a explodat
Pentagonul investeste 55 de milioane de dolari la Kogalniceanu
 27 august, 17:17 
Guvernul de la Washington va investi 55 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei Mihail Kogalniceanu. Suma va fi folosita atat pentru constructia unor cladiri in zona, cat si pentru imbunatatirea bazei aeriene, titreaza cotidianul american, "Stars and Stripes". Potrivit publicatiei, investitia va incuraja economia locala. Dovada ca, de la anuntul venirii americanilor in Constanta, pretul de vanzare a proprietatilor din vecinatatea bazei aeriene a crescut spectaculos, ajungand la sute de mii de dolari pe hectar.
Potrivit "Stars and Stripes", SUA vor cheltui peste 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii si imbunatatirea bazei aeriene de la Kogalniceanu. "Pentru armata americana, Romania este un nou aliat din NATO, dispus sa ii puna la dispozitie baze strategice, mai ieftine si mai apropiate de centrul Europei si Orientul Mijlociu, fara restrictiile pe care le-ar impune tarile occidentale. La randul sau, Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, vede in venirea militarilor americani o ocazie de a da un impuls economiei locale", se arata in paginile publicatiei americane.
Prezenta militarilor americani in apropierea portului Constanta va avea, probabil, un impact economic mic asupra tarii cu 23 de milioane de locuitori, comenteaza publicatia amintita. Daca venirea militarilor americani va fi urmata, insa, de cea a investitorilor, atunci exista sperante reale pentru o revigorare a economiei locale. In sustinerea ideii, "Stars and Stripes" scrie ca armata americana cumpara zilnic produse in valoare de mii de dolari de la producatori din zona, in loc sa le aduca din alta parte si ca sute de romani si-au gasit de lucru, dupa venirea americanilor. Publicatia noteaza ca, la exercitiul din aceasta vara, "Proof of Principle", participa aproape 600 de romani, de la frizeri pana la bucatari. Mai mult, firmele din zona sunt ajutate de Guvernul american, care a organizat intalniri de afaceri. Maiorul Christopher Foote, director de logistica in cadrul ''Joint Task Force-East'', a declarat ca unii oameni de afaceri romani sunt dornici sa profite de pe urma extinderii bazei si a investitiilor straine, dar multi dintre ei nu sunt siguri ce anume doresc americanii si de ce au nevoie. "Ei pun o multime de intrebari", a spus Foote. "Sunt nerabdatori sa gaseasca o cale de a se implica in cresterea economica. Ei vad aceasta crestere si vor sa stie cum pot deveni parte integranta".
Cristina STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-27
 17:20 
Procurorul general al SUA demisioneaza
 17:02 
Listele pentru europarlamentare, la toamna
 16:18 
Dinu Patriciu a vandut 75% din Rompetrol
1 comentariu
 15:26 
Geoana: PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta
 13:51 
Ganea a sarit la gatul tusierului
1 comentariu
 12:52 
Recompensa de un milion de euro celor care ii denunta pe incendiatori
 Top afisari / comentarii 
 Blestemul faraonilor loveste din nou (4953 afisari)
 Tortionarii de la 4 (4008 afisari)
 Fobia Plesu (3010 afisari)
 Inca un mister dezlegat la Histria (1711 afisari)
 Chisinaul nu renunta la acuzatii (1327 afisari)
 Ganea a sarit la gatul tusierului (407 afisari)
 Dinu Patriciu a vandut 75% din Rompetrol (243 afisari)
 Recompensa de un milion de euro celor care ii denunta pe incendiatori (181 afisari)
 Geoana: PSD va vota impotriva oricarui guvern de dreapta (155 afisari)
 Procurorul general al SUA demisioneaza (143 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01023 sec.