Ziua Logo
  Nr. 4016 de vineri, 24 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Banca Mondiala critica reforma din Justitie
 24 august, 17:26 
Tudor Chiuariu (foto: Ioana CARLIG)
Banca Mondiala a criticat cu duritate reforma judiciara din Romania, intr-un aide memoire elaborat in urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar desfasurata in iunie la Bucuresti, informeaza NewsIn. In replica la acuzatiile aduse Cosiliului Superior al Magistraturii, aceasta institutie, pe un glas cu PRM-ul, apreciaza ca Banca Mondiala si-ar fi depasit atributiile, iar PNL, PSD, PRM si UDMR considera ca vinovat de situatie nu este Tudor Chiuariu, abia numit ministru al Justitiei.
In aid memoir-ul Bancii Mondiale (BM) se arata ca institutia este extrem de ingrijorata de ''incetinirea reformelor'' si ''de actiuni care nu sunt consecvente cu strategia de reforma''. Banca Mondiala atrage atentia asupra faptului ca progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante care au fost incluse in programul Guvernului de reforma si care au fost sustinute de BM si de UE, informeaza NewsIn. Astfel, de exemplu, rationalizarea sistemului de instante, pentru care banca a acordat asistenta financiara, stagneaza inca din 2006. Monitorizarea performantei judiciare, o alta initiativa de reforma sustinuta prin finantare de BM, nu a inregistrat nici ea progrese notabile. Banca Mondiala acuza Consiliul Superior al Magistraturii ca pare sa se dezica de intentia initiala de a realiza evaluari regulate ale performantei judecatorilor si instantelor, existand doar o propunere ca aceste evaluari sa se realizeze numai in cazul judecatorilor care aplica pentru functii superioare sau de conducere.
Un alt domeniu in care se inregistreaza, potrivit BM, un adevarat regres, este acela al promovarii unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit. Banca noteaza in aceasta privinta ca ''practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen al aptitudinilor, continua s� fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie utilizata numai cu caracter exceptional".
In documentul citat se arata in final ca echipa bancii a discutat aceste aspecte cu ministrul Tudor Chiuariu iar acesta a dat asigurari ca Guvernul nu va incetini procesul reformei Justitiei si ca ministerul va lua masurile necesare pentru a continua reformele respective. Ministrul a subliniat ca Guvernul va produce un Nou Plan de Actiune privind Masurile de reforma pana in octombrie 2007, informeaza NewsIn.
Victor Ponta (foto: Mircea PAUN)
Victor Ponta: Nu Chiuariu e vinovat, pentru ca ''el nu decide nimic''
Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat pentru NewsIn ca Ministrul Justitiei nu este de vina pentru criticile aduse Romaniei pe reforma judiciara. Potrivit lui Ponta, ''Chiuariu nu e de vina'', pentru ca ''el nu decide nimic'', fiind ''pus acolo de un grup de oameni de afaceri condus de domnul Relu Fenechiu''. Victor Ponta a mai aratat ca Tudor Chiuariu ''nu stie si nu poate''. Vicepresedintele PSD a adaugat ca remarcile din memoriul BM arata ca ''drumul pe care mergem e foarte prost''. El a respins insa ipotezele potrivit carora crticicile din raportul BM la adresa Justitiei ar fi fost induse de asa-numite cercuri din interiorul tarii. Reactia de joi a lui Tudor Chiuariu la sedinta CSM, noteaza NewsIn, a fost aceea de a sustine ca "unii dintre expertii BM sunt apropiati de Alina Mungiu Pippidi", directorul Societatii Academice Romane.
Eckstein Kovacs: Schimbarile vizate se intind pe mandatele a trei ministri
Memoriul Bancii Mondiale nu are obiectii care sa se refere la persoana lui Tudor Chiuariu, dat fiind ca schimbarile vizate se intind pe mandatele a trei ministri, a declarat astazi pentru NewsIn presedintele Comisiei juridice a Senatului, reprezentantul UDMR, Eckstein Kovacs. Actualul ministru al Justitiei, a subliniat Eckstein, se afla in situatia ''delicata'' de a fi succesorul Monicai Macovei, care, a precizat el, a beneficiat de ''increderea deplina'' a forurilor internationale. Presedintele Comisiei juridice a Senatului a subliniat ca este foarte greu ca raspunderea intre cei trei ministrii sa fie disecata si ca aide memoireul trebuie sa arate ca exista un interes al organismelor internationale pentru bunul mers al justitiei.
Corneliu Vadim Tudor (foto: Ioana CARLIG)
C.V. Tudor: Nu Banca Mondiala e cea care trebuie sa faca ordine in sistemul judiciar
Desi a recunoscut problele existente in sistem, liderul PRM a minimalizat criticiile lansate de BM, noteaza NewsIn. Corneliu Vadim Tudor a subliniat ca Tudor Chiuariu ''e prea nou, prea proaspat acolo ca sa aiba responsabilitati'' si a descris Banca Mondiala drept "o structura a crimei economico-financiare, ca si Fondul Monetar International". ''Nu ea este cea care trebuie sa faca ordine in sistemul judiciar din Romania'', a concluzionat presedintele PRM.
Norica Nicolai: Obiectiile Bancii Mondiale sunt reale
Liderul PNL Norica Nicolai a declarat pentru NewsIn ca, desi obiectiile BM sunt reale, fenomenul semnalat de institutia citata reprezinta o problema mai veche a Romaniei si ca Tudor Chiuariu nu poate fi considerat vinovat, dat fiind ca mandatul sau la minister este destul de recent. Ea a aratat ca este de acord ca Romania are intarzieri atat in privinta modernizarii si informatizarii sistemului judiciar, procese ce urmau sa se deruleze in baza unor programe cu finantare din partea BM, cat si in ce priveste legislatia sau procesul de numire si evaluare a magistratilor.
CSM: BM si-a depasit atributiile
Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat remarcile reprezentantilor Bancii Mondiale ca fiind o ''ingerinta in activitatea justitiei'', informeaza NewsIn. CSM considera ca ''este surprinzatoare aprecierea acestei institutii de credit cu privire la stadiul reformei sistemului judiciar, competenta acesteia limitandu-se la modul de derulare de catre Consiliul Superior al Magistraturii a proiectelor finantate de Banca Mondiala''. In plus, arata CSM, ''acuzatiile Bancii Mondiale la adresa Consiliului Superior al Magistraturii nu au fundament real si nu intra in sfera atributiilor acesteia''. Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza totodata ca informatiile de care a beneficiat Banca Mondiala ar fi fost fragmentate.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-24
 16:21 
Nadia Comaneci si Dan Bittman, candidati PNL la europarlamentare
 16:20 
Predarea religiei in scoli ar putea deveni optionala
2 comentarii
 15:31 
Dioxina din Danone, sub limita maxima admisa
 14:36 
Palatul Balcic al Reginei Maria, motiv de disputa intre autoritatile bulgare
 14:29 
Interceptari telefonice ar dovedi ca un inalt functionar al Ambasadei Romane la Chisinau ar fi primit mita
 13:47 
Directorul Loteriei vrea sa fie ministru al Apararii
 12:40 
Directorul comercial al REMIN Baia Mare, retinut de DNA pentru luare de mita
 Top afisari / comentarii 
 Filmul mortii Patriarhului (6786 afisari)
 Cand Minciuna sta cu presedintele la masa (4109 afisari)
 Diana era insarcinata, dar nu cu Dodi (4083 afisari)
 Cumnatul Loteriei (3006 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (III) (2760 afisari)
 Palatul Balcic al Reginei Maria, motiv de disputa intre autoritatile bulgare (532 afisari)
 Directorul Loteriei vrea sa fie ministru al Apararii (369 afisari)
 Nadia Comaneci si Dan Bittman, candidati PNL la europarlamentare (255 afisari)
 Banca Mondiala critica reforma din Justitie (239 afisari)
 Dioxina din Danone, sub limita maxima admisa (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00692 sec.