Ziua Logo
  Nr. 4016 de vineri, 24 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
O publicatie moldoveana pro-rusa aduce acuzatii grave
Interceptari telefonice ar dovedi ca un inalt functionar al Ambasadei Romane la Chisinau ar fi primit mita
 24 august, 14:29 
ZIUA foto
ULTIMA ORA
Informatiile referitoare la scandalul vizelor, ce parvin pe calea presei de la Chisinau, sunt "neconcludente si par a cauta mai curand o polemica cu substrat politic, care sa eludeze fondul problemei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. "Urmare a informatiilor vehiculate in presa din Republica Moldova privind situatia creata in jurul eliberarii vizelor la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza solicitarea adresata autoritatilor Republicii Moldova de a utiliza canalele oficiale de dialog direct existente pentru a furniza probe concrete, cu nume si date certe, privind presupusele ilegalitati comise sau sprijinite de catre membri ai Ambasadei Romaniei la Chisinau", se arata in documentul citat. Ministerul precizeaza ca, in masura in care informatiile solicitate vor fi transmise in timp util si se refera la aspecte concrete, vor fi luate in considerare in analiza facuta de MAE asupra cazului. "Deocamdata, informatiile ce parvin pe calea presei de la Chisinau sunt neconcludente si par a cauta mai curand o polemica cu substrat politic, care sa eludeze fondul problemei", sustine MAE. Ministerul subliniaza ca este adeptul principiului potrivit caruia "nimeni nu este de neinlocuit-inclusiv in activitatea consulara", sugerand posibilitatea ca, in cazul demonstrarii culpabilitatii personalului diplomatic, acesta sa fie demis.
La inceputul saptamanii viitoare, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, va sustine o conferinta de presa pe aceasta tema.
------------
Publicatia pro-rusa "Nezavisimaia Moldova" dezvaluie ca politia din Republica Moldova a interceptat o convorbire telefonica dintre un barbat suspectat ca face parte dintr-o retea criminal� si un inalt functionar de la Consulatul Roman din Chisinau, informeaza BBC. In timpul convorbirii telefonice, relateaza publicatia, inaltul functionar roman a acceptat, contra unei sume de bani, sa perfecteze vize unui grup de cetateni moldoveni, printre care si copii care nu aveau procura necesara din partea parintilor.
Potrivit publicatiei moldovene, grupul care se ocupa de obtinerea vizelor, ocolind procedurile legale, era urmarit de mult timp, inclusiv prin interceptarea convorbirilor telefonice dintre diferite persoane si functionari ai Consulatului Roman la Chisinau. Din grup faceau parte si copii care nu aveau procura necesar� din partea parintilor, noteaza aceeasi publicatie. De altfel, subtitlul articolului din Nevazisimaia afirma ca "pentru bani, Consulatul Romaniei putea oferi viza pana si pentru scoaterea unui copil peste hotare, fara actele necesare". Publicatia conchide, relateaza NewsIn, citand BBC, ca, prin gravitatea sa, "acest caz isi pierde caracterul sau <<local>> si capata dimensiunile criminalitatii clasice transnationale, ale unei afaceri de trafic organizat spre Uniunea Europeana a persoanelor sub <<acoperis>> diplomatic".
Potrivit BBC, in presa din Republica Moldova se poate constata o polarizare in problema scandalului vizelor, in functie de pozitia adoptata de aceasta fata de guvernare. Presa moldoveana are fie o loialitate absoluta fata de guvernare, fie se ramarca prin critici intransigente la adresa acesteia.
Astfel, Igor Burciu, redactorul sef adjunct al cotidianului Flux din Republica Moldova, a declarat pentru Realitatea TV ca ''este limpede ca aceasta operatiune cu bataie lunga a politiei moldovenesti, care se desfasoara intr-un context de netransparenta totala, nu poate fi rupta de contextul general al ofensivei antiromanesti a puterii de la Chisinau. Exponentii guvernarii comuniste, ghidati de Moscova, sunt nemultumiti de optiunea europeana a populatiei basarabene si in acest fel incearca sa alimenteze asa-zisul scandal cu diplomatul de la ambasada Romaniei pentru a declansa un razboi pe toate fronturile impotriva Romaniei''. Burciu a sublinat ca ''aceasta desfasurare de forte e gandita la Moscova si doar pusa in practica la Chisinau'', in conditiile in care ''Moscova este nemultumita de vectorul european al Republicii Moldova''.
Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu, noteaza la randul sau intr-un articol de opinie ca "bravada mediatica a pseudodiplomatilor de la Chisinau nu face decat sa probeze din nou lipsa comportamentului si culturii europene a autoritatilor unui stat ce doreste sa acceada in institutii europene", informeaza NewsIn.
Cititi mai mult in ZIUA de maine!
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Basescu amorseaza scandalul vizelor de la Chisinau''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-23&id=225639
''Diplomat roman de la Chisinau acuzat de luare de mita"
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-18&id=225458
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
''Scandalul vizelor romanesti de la Chisinau pare sa degenereze intr-o forma prea putin placuta pentru Romania. Prostia - altfel nu poate fi numita - unui functionar MAE care s-a amestecat in cercuri dubioase risca sa aduca prejudicii grave Romaniei. Declaratia inflamata a presedintelui Basescu, care a amenintat Republica Moldova, indica faptul ca presedintele nu este informat - sau chiar mai rau, este dezinformat. Pentru a nu stiu cata oara in cursul acestui an, MAE se dovedeste a fi mai degraba o institutie parazitara si ineficienta''.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-24
 17:26 
Banca Mondiala critica reforma din Justitie
 16:21 
Nadia Comaneci si Dan Bittman, candidati PNL la europarlamentare
 16:20 
Predarea religiei in scoli ar putea deveni optionala
2 comentarii
 15:31 
Dioxina din Danone, sub limita maxima admisa
 14:36 
Palatul Balcic al Reginei Maria, motiv de disputa intre autoritatile bulgare
 13:47 
Directorul Loteriei vrea sa fie ministru al Apararii
 12:40 
Directorul comercial al REMIN Baia Mare, retinut de DNA pentru luare de mita
 Top afisari / comentarii 
 Filmul mortii Patriarhului (6786 afisari)
 Cand Minciuna sta cu presedintele la masa (4109 afisari)
 Diana era insarcinata, dar nu cu Dodi (4083 afisari)
 Cumnatul Loteriei (3006 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (III) (2760 afisari)
 Palatul Balcic al Reginei Maria, motiv de disputa intre autoritatile bulgare (532 afisari)
 Directorul Loteriei vrea sa fie ministru al Apararii (369 afisari)
 Nadia Comaneci si Dan Bittman, candidati PNL la europarlamentare (255 afisari)
 Banca Mondiala critica reforma din Justitie (239 afisari)
 Dioxina din Danone, sub limita maxima admisa (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00763 sec.