Ziua Logo
  Nr. 4014 de miercuri, 22 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Mircea Geoana catre Traian Basescu
"Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem"
 22 august, 16:25 
Mircea Geoana, presedintele PSD (Mircea Paun, ZIUA foto)
Dupa ce ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, cerea ajutorul sefului statului, Traian Basescu, pentru a "instala" un nou Guvern, mai stabil decat cel actual, astazi, liderul social-democrat si-a mai inasprit tonul, dand presedintelui o replica taioasa. Daca subiectul privind o posibila cadere a Guvernului si formarea unuia nou "este de ras", inseamna ca avem cu totii motive sa plangem, a declarat Geoana, comentand reactia presedintelui Basescu, care a ras cu pofta, refuzand sa comenteze dorinta liderului PSD de a deveni premier.
"In conditiile in care acest Guvern va cadea, exista o obligatie comuna a partidelor parlamentare si a sefului statului de a da Romaniei o formula guvernamentala stabila si competenta. Daca asta e un subiect de ras, inseamna ca avem cu totii motive sa plangem, pentru ca nu acesta este tipul de abordare. Eu am spus ca avem obligatia sa dam statului un Guvern competent si stabil. Iar presedintele Romaniei este liber sa faca ceea ce doreste domnia sa. Sa intretina criza sau sa aduca stabilitatea. Sa puna un Guvern care sa fie la fel de slab in Parlament ca si competenta ca actualul Guvern sau Guvernul Aliantei sau unul mai puternic si mai competent. Este problema domniei sale. Deci nu este subiect de ras", a concluzionat Geoana.
PSD se viseaza la guvernare
Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a dat de inteles ca motivul pentru care partidul sau ar trebui adus la guvernare este ca, un Guvern PSD ar fi unul puternic si competent. Geoana ii transmite presedintelui Romaniei ca acum este momentul sa isi indeplineasca dorinta de a scapa de Tariceanu, dar si de a alege fie un Executiv slab, fie unul competent. "De doi ani presedintele Traian Basescu insista sa plece de la guvernare Calin Popescu Tariceanu. Iata, acum s-a indeplinit pohta ce-a pohtit. Intrebarea este ce face dupa? Daca tara merita in continuare un Guvern cu o sustinere de 20%, certaret si incompetent, sau unul puternic. Noi credem ca exista si variante mai bune", a declarat Geoana. Liderul PSD spune totusi ca, indiferent de culoarea politica a viitorului Executiv, ceea ce conteaza este ca in programul de guvernare sa se regaseasca politicile publice ale partidului sau, printre care cresterea pensiilor si reforma educatiei, reamintind ca, o prioritate pentru partidul sau este si reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal.
PD, PC si PRM vor anticipate, PSD doreste negocieri
Democratii, conservatorii si peremistii propun alegerile anticipate ca singura solutie pentru iesirea din actuala criza politica. Cu gandul la guvernare, insa, social-democratii propun discutii pentru o noua majoritate guvernamentala. La randul lor, liberalii cred ca PD si PSD ar trebui sa-si asume guvernarea. "PRM s-a pronuntat in cursul anului trecut si la inceputul acestui an pentru alegerile anticipate", a sustinut Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM. "Singura solutie optima pentru ca Romania sa depaseasca starea de criza politica in care este de mai bine de un an de zile sunt alegerile anticipate, pentru ca ar da posibilitatea crearii unei noi majoritati, care sa fie consfintita prin votul electoral. In momentul acesta nu se poate constitui o majoritate normala in Parlamentul Romaniei. PD-ul nu se va asocia cu nici o formatiune politica in vederea constituirii unui Guvern, PNL-ul se pare ca nu vrea sa se asocieze cu PSD-ul in vederea guvernarii. Nici una dintre formatiunile politice nu are o compatibilitate anume cu alta forta politica cu care sa poata sa constituie o majoritate", este de parere Ioan Oltean, vicepresedinte PD, citat de Realitatea TV. "Cel mai corect ar fi alegeri anticipate. Echilibrul politic este atat de fragil in Parlament, incat nici un partid nu e in stare sa guverneze cu un sprijin parlamentar substantial", a sustinut Dan Voiculescu, presedinte PC. "PSD si-ar dori respectarea votului din 2004, respectarea votului dat de cetatenii Romaniei, si anume guvern social-democrat. Totul depinde de noi in acest moment, noi introducem motiunea de cenzura, se voteaza, in acel moment mingea trece de la noi la domnul presedinte. Iar eu sunt convins ca, daca domnul presedinte isi respecta obligatia morala si politica de a nominaliza un prim-ministru de la cel mai important grup parlamentar, de la PSD, guvernul PSD ar trece de Parlament", a declarat Victor Ponta, vicepresedinte PSD.
"Daca PSD-ul va vota motiunea alaturi de PD, atunci cele doua formatiuni vor trebui sa-si asume guvernarea. Mie mi se pare hilar ca acum trei luni PSD sa spuna ca Guvernul Tariceanu este cea mai potrivita solutie pentru Romania si ca avem nevoie de stabilitate politica si nu avem nevoie de alegeri anticipate, dupa trei luni sa spuna: facem motiune de cenzura, cerem si sprijinul PD-ului, ii cere lui Basescu sa fie desemnat Geoana prim-ministru, deci, in conditiile astea, tot acea alianta PSD - PD ar trebui sa hotarasca, mai departe, daca merg impreuna sau daca vor anticipate", considera Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL.
Dana CONERTH  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Domnul Geoana....   de Radu Dragan
singura solutie   de cosor ion
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-22
 16:19 
Incurcate sunt caile Loteriei
 16:00 
SRI vrea sa fie doar el stapanul interceptarilor
 15:27 
Europarlamentarele, pe 25 noiembrie
 13:59 
Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim
1 comentariu
 13:26 
Un raport CIA cere sanctionarea fostului director al agentiei
 13:23 
Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului
 12:34 
Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine
 Top afisari / comentarii 
 Bancpost pe Loterie (4446 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (3598 afisari)
 Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar (2309 afisari)
 Disputa canadiano-americana pentru Polul Nord (2233 afisari)
 Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura (2047 afisari)
 "Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem" (584 afisari)
 Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim (364 afisari)
 Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine (264 afisari)
 Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului (180 afisari)
 Incurcate sunt caile Loteriei (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01318 sec.