Ziua Logo
  Nr. 4014 de miercuri, 22 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Serviciile secrete se opun infiintarii Autoritatii Nationale de Interceptare
SRI vrea sa fie doar el stapanul interceptarilor
 22 august, 16:00 
Comisia juridica a Senatului i-a audiat astazi pe reprezentantii institutiilor din domeniul apararii, demarand astfel dezbaterile generale pe marginea pachetului legilor sigurantei nationale. Reprezentantii SRI si SIE au criticat infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare, care ar ridica probleme constitutionale si organizatorice. Totodata, reprezentantul Directiei Juridice a SRI a atras atentia asupra interceptarilor ilegale operate de anumite firme si care pot avea drept consecinta santajarea unor personalitati. O alta problema dezbatuta de mandatarii serviciilor, in special cei ai SRI si SIE, a fost cea a comasarii legii securitatii nationale cu legea informatiilor si contrainformatiilor.
SRI si SIE invoca imixtiuni in actul de justitie
Prezenti la audierile din Comisia Juridica a Senatului pe marginea pachetului legilor sigurantei nationale, reprezentantii principalelor servici de informatii - SRI si SIE - au criticat cu vehementa infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare. SRI a aratat ca se opune infiintarii acestei institutii dorind sa fie in continuare unica autoritate in domeniul interceptarilor. Reprezentantul Directiei Juridice a SRI, colonelul Eugen Iorga, a explicat ca proiectul de lege prin care este infiintata Autoritatea Nationala de Informatii creeaza cadrul unui nou serviciu de informatii, care isi aroga competente ce vor cenzura practic activitatea serviciilor cu atributii in domeniu. In plus, a aratat colonelul Iorga, odata cu crearea noii institutii, angajatii ei vor trebui sa activeze in sediile judetene ale serviciului, ceea ce ar fi ''imposibil'', dat fiind ca ''nu se practica in nici-un servicu asa ceva''. El si-a motivat indignarea explicand ca Autoritatea nu se poate dizloca intr-un sediu si intr-o alta institutie distincte de structura SRI, pentru ca cele doua institutii sunt create pe aceeasi infrastructura tehnica.
Reprezentantul SIE prezent la audieri a tinut la randul sau sa sublinieze ca Autoritatea reprezint� o imixtiune in actul de justitie, ceea ce nu poate fi acceptat de SIE.
Ideea infiintarii unei Autoritati Nationale de Interceptare a fost sustinuta in principal de PNL si PD, reaminteste Mediafax. Reprezentantii celor doua partide au facut aceasta propunere in urma numeroaselor suspiciuni privind interceptari realizate pe considerente politice si considerand ca SRI s-ar putea afla in sfera de influenta a sefului statului.
Exista firme care desfasoara clandestin activitati de interceptare
In timpul dezbaterilor de astazi, colonelul SRI Eugen Iorga a tinut sa atraga atentia ca ''sunt o serie de firme, cu diverse obiecte de activitate (...) care desfasoara in mod clandestin activitati de interceptare si recurg la activitati de santaj, inculsiv asupra unor personalitati din viata publica'', evitand insa ca la iesirea de la dezbaterile din Comisia juridica sa-i ofere presei detalii pe aceasta tema. Intrebat in schimb daca SRI are posibilitatea de a preveni interceptarile ilegale, Iorga a raspuns afirmativ: ''Da. Avem structurile specializate. Trebuie obtinuta informatia si trebuie surprins momentul operativ, nu e simplu. Dar avem posibilitati tehnice sa realizam acest lucru'', a declarat colonelul pentru Mediafax.
Potrivit deputatului PSD Ioan Stan, daca SRI are cunostinta ca exista firme care fac interceptari ilegale, trebuie sa le sesizeze Parchetului, care, la randul sau, trebuie sa ia masurile care se impun pentru a curma aceste activitati ilegale.
Presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, s-a aratat de asemenea intrigat de declaratiile facute de Iorga. ''Vom solicita SRI explicatii si dovezi, pentru ca nu imi inchipui ca un ofiter SRI face asemenea afirmatii fara sa aiba dovezi'', a afirmat Radu Stroe, citat de Mediafax.
REACTII LA CALD
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
''Serviciile par, de fapt, sa se teama ca vor trebui sa imparta borcanul cu miere si cu altcineva. La cate scandaluri legate de ascultari ilegale de telefoane, de citit mail-uri etc. au fost in ultimii 17 ani in Romania, ar fi bine sa se <<mai raspandeasca>> interceptarile astea''.
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-22
 16:25 
"Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem"
2 comentarii
 16:19 
Incurcate sunt caile Loteriei
 15:27 
Europarlamentarele, pe 25 noiembrie
 13:59 
Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim
1 comentariu
 13:26 
Un raport CIA cere sanctionarea fostului director al agentiei
 13:23 
Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului
 12:34 
Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine
 Top afisari / comentarii 
 Bancpost pe Loterie (4446 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (3598 afisari)
 Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar (2309 afisari)
 Disputa canadiano-americana pentru Polul Nord (2233 afisari)
 Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura (2047 afisari)
 "Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem" (584 afisari)
 Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim (364 afisari)
 Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine (264 afisari)
 Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului (180 afisari)
 Incurcate sunt caile Loteriei (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00782 sec.