Ziua Logo
  Nr. 4014 de miercuri, 22 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Europarlamentarele, pe 25 noiembrie
 22 august, 15:27 
Calin Popescu Tariceanu (foto: Ioana CARLIG)
Executivul a stabilit, in sedinta de astazi, ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba loc pe 25 noiembrie. In urma cu doua zile, in urma consultarilor de la Palatul Victoria, initiate de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, PNL, UDMR, PC si PRM au optat pentru organizare scrutinului la sfarsitul lunii noiembrie, majoritatea optand pentru ziua de 25. PSD-ul a fost singurul partid care a propus ca alegerile sa aiba loc pe 9 decembrie. Democratii au refuzat sa participe la consultari si nu au avansat nici-o data, dar au acuzat ''preventiv'' PNL-ul ca incearca sa amane data europarlamentarelor, iar pe premierul Tariceanu, ca transforma consultarile intr-un exercitiu de imagine.
"Romania va avea o reprezentare alcatuita din 35 de parlamentari si cred ca organizarea in bune conditii, nu numai cele logistice, ci si crearea cadrului de dezbateri pe teme europene, este un test important", a declarat premierul Tariceanu, in cadrul unei conferinte de presa. "Nici eu, nici partidul meu nu ne pricepem sa fraudam alegeri, asa ca temerile partidelor nu cred ca sunt justificate. Doresc sa asigur electoratul ca Guvernul va lua toate masurile pentru ca Romania sa treaca cu bine acest examen", a subliniat seful Executivului.
Locomotiva PD va fi Sorin Frunzaverde
Ioan Oltean, vicepresedintele PD, a anuntat ca partidul sau a finalizat lista cu candidati pentru alegerile europarlamentare, iar in momentul in care conducerea o va definitiva, aceasta lista va fi facuta publica. "Locomotiva PD va fi Sorin Frunzaverde, fost ministru al Apararii. Domnia sa va fi secondat de mai multe figuri importante ale partidului printre care primarul minicipiului Oradea. Toti se vor stradui sa convinga electoratul ca prin ceea ce reprezinta vor putea face o figura frumoasa la Parlamentul European".
Surpriza pe lista PSD
Cu toate ca PSD propusese data de 9 decembrie pentru euroalegeri, partidul se declara pregatit pentru acestea si anunta o surpriza pe listele sale. "Noi nu avem o problema deosebita, important pentru noi este ca aceste alegeri sa aiba loc. Suntem pregatiti, avem un sef de campanie, in persoana lui Liviu Dragnea si, saptamana viitoare, vom anunta si lista candidatilor, care va fi compusa din euro-observatori, in special", a declarat Victor Ponta, pentru RealitateaTV. Social-democratul spune ca nu va exista "o locomotiva a campaniei" deoarece "chestia asta se practica doar in PD, unde nu exista decat Traian Basescu si restul sunt vagoane". Ponta sustine ca el nu se afla pe lista eligibila pentru PE.
PRM: este o data rezonabila independent de carcotelile PSD
Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, considera ca data de 25 noiembrie este rezonabila din punctul de vedere al partidului sau, dar ca importante sunt demersurile care pot fi initiate pentru a stopa fraudarea alegerilor. "25 noiembrie este o data rezonabila independent de carcotelile PSD, care adopta o atitudine de pasivitate, fara sa se implice constructiv", a adaugat Bolcas.
PLD: o confruntare electorala este binevenita
Vicepresedintele PLD, Raluca Turcan, sustine ca stabilirea datei euroalegerilor este un lucru bun. In plus, Raluca Turcan a declarat ca "o confruntare electorala este binevenita in acest context politic". PLD a semnalat insa doua probleme: ca orice decizie poate fi schimbata de Guvern si necesitatea unei campanii de informare pe teme europene: "Chiar daca s-a stabilit o data, ne putem astepta ca Guvenul sa se razgandeasca. De asemenea, PLD cere Guvernului sa initieze o campanie de informare pentru a comunica populatiei ce inseamna aceste alegeri".
Potrivit Tratatului de aderare, Romania trebuie sa desfasoare alegerile pentru cele 35 de posturi de europarlamentari pana in 31 decembrie 2007.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-22
 16:25 
"Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem"
2 comentarii
 16:19 
Incurcate sunt caile Loteriei
 16:00 
SRI vrea sa fie doar el stapanul interceptarilor
 13:59 
Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim
1 comentariu
 13:26 
Un raport CIA cere sanctionarea fostului director al agentiei
 13:23 
Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului
 12:34 
Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine
 Top afisari / comentarii 
 Bancpost pe Loterie (4446 afisari)
 Razboiul care tot bate la usa (3598 afisari)
 Palatul Cotroceni, bulversat de un vacar (2309 afisari)
 Disputa canadiano-americana pentru Polul Nord (2233 afisari)
 Legea pensiilor, motivul motiunii de cenzura (2047 afisari)
 "Daca formarea unui nou Guvern e de ras, avem cu totii motive sa plangem" (584 afisari)
 Becali: Omoram ceva din Hagi, luam prima de calificare si dupa aia mai vorbim (364 afisari)
 Iaurturi Danone ce contin o substanta toxica au fost retrase din magazine (264 afisari)
 Basescu: Romania va raspunde "extrem de dur" la acuzele Chisinaului (180 afisari)
 Incurcate sunt caile Loteriei (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00817 sec.