Ziua Logo
  Nr. 4013 de marti, 21 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Un cercetator roman a descoperit secretul kilogramelor in plus
Obezitatea ar putea fi provocata de un virus
 21 august, 16:50 
Dr. Magdalena Pasarica, cercetator la Centrul de Cercetari Biomedicale din Pennington
Un virus comun determina celulele susa adulte din corpul uman sa se transforme in celule adipoase. Aceasta este concluzia unui studiu, prezentat la Boston, de cercetatorul roman, Magdalena Pasarica, profesor la Centrul de Cercetari Biomedicale din Pennington, Louisiana. Rezultatele vin dupa ani intregi de cercetare ale adenovirusului 36, vinovat pentru infectiile respiratorii si oculare, dar care ar putea sta la baza unui vaccin impotriva obezitatii.
In timpul cercetarilor, echipa coordonata de medicul roman a descoperit ca virusul adenovirus-36 sau Ad-36 a provocat acumularea de grasime in organism, experimentele de laborator fiind realizate pe animale. Profesorul Magdalena Pasarica, coordonatorul studiului, a obtinut celule susa adulte din tesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operatii de liposuctie. Celulele susa sunt un tip de celule care exista intr-o forma imatura si se pot dezvolta in mai multe tipuri de celule specializate. Jumatate dintre ele au fost expuse virusului Ad-36. Dupa o saptamana, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat in celule adipoase, in timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificari. "Este pentru prima data cand observam un efect asupra celulelor umane", a declarat pentru Associated Press, medicul roman.
Nikhil Dhurandhar, profesor la Centrul de cercetari biomedicale Pennington din cadrul Sistemului Universitar de Stat Louisiana si membru al echipei de cercetare a declarat: "Nu vorbim de prevenirea tuturor tipurilor de obezitate ci de cea provocata de acest virus, dorim sa avem un vaccin care sa previna aceasta boala".
Cercetatorii au demonstrat ca expunerea la acest virus determina celulele susa din organismul uman sa se transforme in celule de stocare a grasimii, Ad-36 fiind numai unul din cei zece agenti patogeni descoperiti pana acum, care pot provoca obezitatea.
Cercetatorii de la Pennington sustin ca multor oameni nu le vine sa creada ca obezitatea ar putea fi provocata de un virus. Ei recunosc ca alimentatia in exces provoaca o crestere in greutate, insa spun ca acesta este un adevar partial. In opinia lor, obezitatea poate avea si cauze genetice sau poate fi provocata de infectii sau virusuri. In cazul in care teoria lor va fi confirmata, un vaccin care sa previna obezitatea ar putea fi scos pe piata in urmatorii cinci-zece ani.
Opinia este impartasita si de alti cercetatori. Samuel Klein, de la Centrul de Nutritie al Universitatii de Medicina din Washington spune ca ''Obezitatea are un numitor comun. Mancam mai multe calorii decat putem arde. Pur si simplu nu putem ignora aceasta lege a fizicii. Doctorul Klein sustine ca sunt foarte multe cauze care pot declansa acumularea de grasime. ''Acest virus este doar un factor minor, usor depasit de genetica, chiar si de obiceiurile culinare din copilarie. Nu vrem ca persoanele obeze sa simta ca este numai vina lor pentru ca nu este...dar pana la urma oamenii hotarasc cat si ce sa manance'', a explicat Klein.
Un studiu anterior a aratat ca persoanele obeze prezinta de trei ori mai multe probabilitati de a fi infectate cu Ad-36 decat persoanele slabe.
La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de persoane, dintre care 20 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani, sufera de obezitate, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
REACTII LA CALD
Cristina STEFAN, redactor ZIUA online:
''Sunt de acord cu doctorul Klein. Nu cred ca descoperirea relatiei dintre virus si obezitate va rezolva problema. Trebuie sa avem grija ce, cat si cand mancam. Dar ma bucur ca un roman a facut descoperirea''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-21
 18:20 
Geoana il roaga pe Basescu sa-l ajute sa "instaleze" un nou Guvern
4 comentarii
 18:07 
Fara turism electoral
 14:11 
Autorul alarmei cu bomba la Cotroceni, acuzat de acte de terorism
 13:41 
Sarkozy se pronunta in favoarea ''castrarii chimice'' a pedofililor
 13:11 
Reclamele ii scot din sarite pe utilizatorii de Internet
 13:08 
Inele cu piatra pe interior
 Top afisari / comentarii 
 Cel mai faimos triunghi amoros din istoria rockului (2904 afisari)
 Trei insule care pot schimba lumea (2448 afisari)
 Jurnalista anti-Putin, eliberata de la nebuni (2097 afisari)
 Utopia (1857 afisari)
 Scandal in Ghencea (1831 afisari)
 Geoana il roaga pe Basescu sa-l ajute sa "instaleze" un nou Guvern (383 afisari)
 Obezitatea ar putea fi provocata de un virus (179 afisari)
 Sarkozy se pronunta in favoarea ''castrarii chimice'' a pedofililor (147 afisari)
 Inele cu piatra pe interior (126 afisari)
 Autorul alarmei cu bomba la Cotroceni, acuzat de acte de terorism (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00665 sec.