Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Liberalii se agata de pensii ca sa ramana la guvernare
Vosganian: Motiunea PSD il ajuta doar pe Basescu
 16 august, 16:40 
Varujan Vosganian (foto: Mircea PAUN)
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a reluat avertismentul lansat ieri legat de caderea Guvernului si a anuntat ca, pe langa amanarea maririi pensiilor, adoptarea unei motiuni de cenzura ar fi benefica doar presedintelui Basescu. ''Ar fi pentru a doua oara cand un act politic, dupa referendum, ar ajuta presedintele Romaniei, care si acum, ca si atunci, este pe o panta descendenta'', a atentionat Vosganian, intr-o conferinta de presa. De cealalta parte, PD si PSD fac front comun si sustin ca schimbarea Executivului nu ar duce la amanarea maririi pensiilor si dau asigurari ca indexarea va avea loc cu sau fara guvernul Tariceanu II. In plus, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca PSD ii santajeaza pe liberali pentru a obtine resurse, iar PNL pe social-democrati cu declaratii ''aberante'' privind amanarea majorarii pensiilor.
Vosganian a aratat ca, indiferent de posibilele scenarii, daca o motiune de cenzura este adoptata de Parlament, bugetul pentru anul 2008 nu va putea fi aprobat inainte de ianuarie-februarie 2008. In aceste conditii, ministrul sustine ca nu se va respecta decizia de majorare a pensiilor la 1 ianuarie si sunt in pericol o serie de alte investitii, printre care si marile proiecte de infrastructura. In acelasi timp, Vosganian a reamintit ca, dupa intrarea in UE, Romania si-a asumat anumite obligatii de raportare catre autoritatile de la Bruxelles si, prin urmare, trebuie sa asigure fondurile de finantare a proiectelor care utilizeaza bani europeni.
''Motivele invocate de PSD pentru motiunea de cenzura, respectiv reflectarea cresterii economice in veniturile populatiei si absorbtia fondurilor europene, sunt false probleme si arata necunoasterea fenomenelor economice'', sustine ministrul.
Proiectul legii bugetului pe 2008 va fi prezentat Guvernului pe 30 septembrie.
Victor Ponta (foto: Mircea PAUN)
Nu moare nimeni daca pleaca Tariceanu
"Daca va cadea Guvernul PNL si vine un Guvern social-democrat, nu numai ca vom sustine aceasta marire a pensiilor, dar am putea sa o facem in forma noastra initiala care prevede o pensie mai mare decat cea aprobata de Guvern. Deci chestia asta, pleaca Tariceanu si moare Romania, sa fim seriosi! Nici cei 10% care mai vor sa voteze cu Tariceanu, nici ei nu cred in chestia asta", este de parere Victor Ponta, vicepresedinte PSD, citat de RealitateaTV.
"Deocamdata, domnul Vosganian, care a fost principalul oponent al majorarii pensiilor, in 2004, cand a facut programul de guvernare trebuie sa-si aminteasca ca toate partidele au votat aceasta lege. Prin urmare, nici un partid care va veni la putere nu va putea sa amane sau sa anuleze aceasta lege. (...) Indiferent ca se ajunge la alegeri anticipate sau nu, punerea in aplicare a acestei legi nu este in pericol", a sustinut Gheorghe Barbu, vicepresedinte PD.
Liberalii si social-democratii se santajeaza reciproc
''In vreme ce PSD santajeaza Guvernul cu introducerea unei motiuni de cenzura in scopul de a obtine, in preajma alegerilor, resurse pentru partid, PNL santajeaza PSD prin afirmatii publice aberante referitoare la amanarea majorarii pensiilor'', a declarat Emil Boc, citat de Rompres.
Emil Boc (ZIUA foto)
In opinia democratilor, nici o formatiune politica si nici un guvern nu poate refuza aplicarea si respectarea legii pentru majorarea punctului de pensie prin legea bugetului de stat pe 2008. ''Partidul Democrat dezavueaza modul in care alianta netransparenta dintre PNL si PSD creeaza mesaje menite sa ingrijoreze opinia publica, in timp ce singura preocupare a celor doua formatiuni este, pentru PNL, mentinerea la putere, iar pentru PSD, obtinerea de avantaje oferite de putere. Prin acest santaj, in care sunt folosite categoriile sociale defavorizate doar pentru impartirea puterii, asistam la cea mai grava degradare a climatului politic din Romania de dupa 1989'', a afirmat presedintele PD.
Paul Pacuraru: Majorarea pensiilor va intra in vigoare, indiferent daca Guvernul cade sau nu
Majorarea pensiilor va intra in vigoare, chiar daca Partidul Social Democrat (PSD) va depune o motiune de cenzura, a declarat, astazi, pentru Rompres, ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Ministrul liberal a respins astfel acuzele liderului democrat, Emil Boc, potrivit caruia PSD si PNL se santajeaza reciproc, transmitand mesaje menite sa ingrijoreze opinia publica in privinta majorarii pensiilor.
Paul Pacuraru (ZIUA foto)
"Legea pensiilor este deja votata de Parlament. Prin urmare, majorarea pensiilor este deja votata de Parlament. Majorarea pensiilor, si daca Guvernul cade, si daca Guvernul nu cade, va intra in functiune, incepand cu 1 septembrie, pentru pensiile agricole si, incepand cu 1 ianuarie, pentru pensiile din sistemul public", a explicat ministrul Muncii.
Pacuraru a afirmat ca termenul de "santaj", folosit de Emil Boc, constituie de fapt pozitia fiecarui partid in raport cu o anumita realitate. "Eu cred ca fiecare partid este si independent, si autonom pe scena politica. Fiecare partid decide, in functie de interesele proprii si de judecata lui asupra situatiei politice interne, ce are de facut. Deci, eu nu pun aceasta situatie in termeni de santaj. PSD nu ne santajeaza pe noi. Vrea anumite lucruri si are caderea sa o faca. PNL deocamdata este in situatia de a guverna si are responsabilitatea unei bune guvernari. Sigur ca dansii exercita o presiune asupra noastra, sigur ca noi avem raspunsurile pe care le avem", a sustinut Paul Pacuraru.
REACTII LA CALD
Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:
''Temerea lui Vosganian nu este intemeiata pentru ca, in primul rand, nu stim sigur ca motiunea de cenzura va trece. In al doilea rand, nu stim cine va forma noul Guvern. Este foarte greu de crezut ca, oricine va alcatui un eventual nou Executiv, isi va permite sa amane majorarea pensiilor din 2008, an electoral''.
Adrian ENCULESCU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-18
 16:51 
Din toamna, o paine va costa cat doua  2007-08-16
1 comentariu
 16:11 
Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala  2007-08-16
 15:20 
NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina  2007-08-16
 15:01 
Harsh Times (Vremuri grele)  2007-08-16
 14:10 
30 ani de la moartea lui Elvis Presley  2007-08-16
 12:46 
Cutremur in Peru  2007-08-16
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00928 sec.