Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Graceland, SUA: zeci de mii de fani s-au adunat la resedinta Regelui rock-ului
30 ani de la moartea lui Elvis Presley
 16 august, 14:10 
(Foto EPA)
Milioane de oameni din lumea intreaga il omagiaza astazi pe Regele rock-ului, la implinirea a 30 de ani de la disparitia sa. Zeci de mii de fani s-au adunat in Memphis, la Graceland- fosta resedinta a artistului - pentru a lua parte la ceremoniile programate in saptamana dedicata marelui artist.
Ceremoniile au inceput, ca in fiecare an, cu un priveghi la Graceland. Fanii veniti din toate colturile lumii au aprins lumanari pentru Elvis. Printre ei s-a numarat si fosta lui sotie, actrita Priscilla Presley. "Punea suflet in fiecare melodie pe care o canta. Cand asculti o melodie de-a sa spui imediat: Gata! asta este preferata mea. Apoi asculti alt cantec. Si iarasi spui. Si asta este preferatul meu. O a treia melodie iti reinvie diverse amintiri. Cand cresti cu muzica lui Elvis, ajungi ca fiecare melodie a sa sa aiba cate-o semnificatie", apune Priscilla. La 30 de ani de la disparitia artistului, Elvis inseamna o adevarata industrie: de la haine asemanatoare cu cele pe care le-a purtat Regele pe scena, pana la tatuaje si fixativ care iti aranjeaza parul a la Elvis. O industrie care aduce un profit de circa 40 de milioane de dolari pe an. Elvis Presley a murit pe 16 august 1977, la 42 de ani, din cauza unor probleme cardiace agravate de abuzul de droguri.
Lisa Marie Presley, in duet cu Regele rock-ului
Site-ul Spinner.com va lansa, maine, cu ocazia comemorarii a 30 de ani de la moartea lui Elvis Presley un videoclip cu Lisa Marie Presley care canta piesa "In the Ghetto", acompaniata de tatal sau. Vocea Lisei Marie a fost adaugata peste versiunea originala din 1969 a hitului."Nu am plans niciodata cand am facut ceva, dar m-am pierdut cand am auzit-o", a spus Presley. "E destul de organic. Nu sunt clopote si fluiere - m-au adaugat doar pe mine in inregistrarea originala."
Veniturile obtinute din vanzarea melodiei vor fi folosite pentru a construi adaposturi temporare pentru oamenii strazii din New Orleans.
Proiectul va fi similar cu Presley Place, o cladire cu 12 apartamente pentru persoanele fara adapost din Memphis, construita de Elvis Presley Enterprises in 2001.
Lisa Marie, de 39 de ani, participa astazi la un concert din Memphis, la care tatal ei va aparea in inregistrari video si va fi acompaniat de fosta sa trupa.
Istoria unui Rege
In ziua de 8 ianuarie 1935, in Tupelo, un mic orasel din statul american Mississippi, intr-o casa modesta, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a nascut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron, s-a nascut fara probleme, devenind singurul copil al familiei. In Tupelo,Elvis are si primele contacte cu muzica. Canta in corul bisericii impreuna cu familia. Tot in orasul natal, are pentru prima data ocazia sa-i asculte pe cantaretii de blues, care-i vor influenta cariera, dar si muzica country, difuzata la radiourile americane.
Prima aparitie pe scena are loc la varsta de 10 ani, cand canta in cadrul unui concurs de tinere talente organizat in Tupelo, castigand premiul al doilea. La aceasta varsta, primeste in dar si prima chitara. Nu dupa mult timp, se muta in nordul orasului Memphis. Aici munceste in diferite locuri pentru a-si ajuta familia, in paralel urmand liceul si continuind sa cante la chitara.
Primul single ii aduce si primul disc de aur
Dupa absolvirea liceului, munceste in diferite fabrici din oras, iar in 1953 inregistreaza primul demo la Memphis Recording Service (mai tarziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta contine piesele "My Happiness" (Bucuria mea) si "That's When Your Heartaches Begin", demo pe care il face cadou mamei sale.
Inregistreaza un al doilea demo la acelasi studio, iar in vara, la sugestia lui Marion Keisker, inregistreaza o serie de cinci single-uri printre care si celebrul "That's All Right" alaturi de Scotty Moore (chitara) si Bill Black (bas). Obtine contracte in mici cluburi din Sud continuind totodata sa lucreze si la Crown Electric. Dupa ce este respins la preselectia pentru "Grand Ole Opry", fiind indrumat de organizatori sa se intoarca la slujba sa de conducator de camioane, i se ofera un contract pe un an in cadrul programului "Louisiana Hayride", realizat de KWKH Radio, principalul concurent al "Grand Ole Opry". Aici il intalneste pe Colonel Tom Parker, promotor si manager, cu care, in 1955, va semna un contract.
In noiembrie 1955, Elvis semneaza cu RCA Records, Colonel Parker negociind vanzarea tuturor inregistrarilor facute la "Sun Studio" de catre interpret contra imensei (in acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de catre RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicala. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de inregistrari in studioul RCA din Nashville alaturi de grupul back in vocals Jordanaires, unde, printre alte piese, va inregistra si "Heartbreak Hotel". Single-ul este promovat de RCA si a fost vandut in peste 300.000 de exemplare numai in primele trei saptamani, fiind si primul single al lui Elvis ce va inregistra vanzari de peste un milion de exemplare, aducandu-i interpretului primul disc de aur.
Elvis devine copilul minune al Americii
28 ianuarie 1956 este momentul primei sale aparitii intr-o emisiune de televiziune "Stage Show" la CBS. Tot in acest an, ii apare si primul album intitulat "Elvis Presley", care a ajuns foarte repede pe prima pozitie in Billboard 200 si a ramas acolo timp de zece saptamani. Semneaza un contract pe sapte ani cu Paramount Pictures, apare la "The Steve Allen Show" la NBC unde canta "Hound Dog", continua sa concerteze in toata America, lanseaza single dupa single si semneaza un contract pentru o serie de trei aparitii la "Ed Sullivan Show" contra sumei record, in acel moment, de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie este proclamata Ziua Elvis Presley in orasul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului sau film - "Love Me Tender". Pelicula are un succes imens, iar Elvis primeste recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar pentru copilul minune al Americii, vanzarile de pe urma numelui lui Elvis ajungand la un total de 22 de milioane de dolari.
Inceputul anului 1957 il gaseste lucrand la al doilea sau film - Loving You. In martie, cumpara Graceland, atat pentru el cat si pentru familia sa, iar in mai incepe lucrul la filmul "Jailhouse Rock". Totodata, canta pentru prima data in Canada �i Hawaii, filmeaza "King Creole", la inceputul anului 1958, apoi este recrutat in armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.
In noiembrie 1959, Elvis o cunoaste pe Priscilla Ann Beaulieu, fata vitrega a capitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas, la Weisenbadem Air Force Base, unde Elvis a fost repartizat. Aceasta ii va deveni mai tarziu sotie. La inceputul lui martie 1960, este lasat la vatra si incepe sa lucreze la noul album intitulat" Elvis is Back" (Elvis s-a intors).
Pe 1 mai 1967, Elvis se casatoreste cu Priscilla, in Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naste Lisa Marie Presley, singurul lor copil. La sfarsitul anului 1968, Elvis revine in Memphis unde inregistreaza doua albume extraordinare - "From Elvis in Memphis" si "From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis" - ce vor contine, printre altele, marile hituri "In the Ghetto", "Suspicious Minds", "Don't Cry Daddy" si "Kentucky Rain". In martie 1969, Presley se reintoarce pe platourile de filmare pentru ceea ce va fi ultimul sau film, " It is a Change Of Habit".
In august, sustine in Las Vegas o serie de spectacole ce va stabili un nou record in ceea ce priveste audienta concertelor ce aveau loc in orasul cazinourilor. La sfarsitul anului 1969, este lansat single-ul "Suspicious Minds", care devine primul lui single ce ajunge pe locul intai in topul Billboard. In februarie 1970, inregistreaza un album live in Las Vegas ce poarta numele "On Stage". In noiembrie acelasi an, apare documentarul "That's The Way It Is", ce are un mare succes atat din punctul de vedere al criticilor, cat si al incasarilor.
Viata sa a fost un sir nesfarsit de turnee, inregistrari de albume si singles-uri
Din acest moment si pana in august 1977, viata lui Elvis este un sir nesfarsit de concerte si turnee, aparitii la emisiuni de televiziune, inregistrari de albume si single-uri. Singurul lucru notabil este divortul de Priscilla, in octombrie 1973, care s-a mutat din resedinta de la Graceland impreuna cu fica lor, Lisa Marie. Stresul turneelor si lipsa de odihna incep sa-si spuna cuvantul, Elvis avand nevoie de mai multe spitalizari. Tot in aceasta perioada, incepe sa ia pastile energizante si droguri. Pe 16 august 1977, intors la Graceland, Elvis pregateste ultimele detalii in legatura cu spectacolul ce avea sa-l sustina in Portland (Maine) a doua zi si apoi se retrage pentru a se odihni. Este gasit mort a doua zi dimineata, in urma unui infarct miocardic. La aflarea vestii, intreaga lume a fost in stare de soc.
Dana CONERTH  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-18
 16:51 
Din toamna, o paine va costa cat doua  2007-08-16
1 comentariu
 16:40 
Vosganian: Motiunea PSD il ajuta doar pe Basescu  2007-08-16
 16:11 
Romanii din Valea Timocului, recunoscuti ca minoritate nationala  2007-08-16
 15:20 
NASA a descoperit o stea cu o coada lunga de 13 ani-lumina  2007-08-16
 15:01 
Harsh Times (Vremuri grele)  2007-08-16
 12:46 
Cutremur in Peru  2007-08-16
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00905 sec.