Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
O eroare umana, posibila cauza a exploziei de la Oltchim
 15 august, 18:06 
Autoritatile continua ancheta in cazul deflagratiei produse, ieri, la combinatul chimic Oltchim din Ramnicu-Valcea. Reprezentantii societatii nu exclud ca explozia sa fi fost cauzata de o eroare umana. Intre timp, zeci de angajati de la Oltchim vin la Centrul de Transfuzii Valcea, pentru a dona sange pentru colegii lor raniti in deflagratie. Starea a doi dintre cei patru raniti in explozia de la combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea, care au fost dusi la Spitalul de Arsi din Capitala, continua sa fie foarte grava, desi au fost echilibrati.
Din primele cercetari facute la fata locului a rezultat ca explozia ar fi fost cauzata de o eroare umana. Directorului Oltchim, Constantin Roibu, exclude posibilitatea ca accidentul sa fi fost cauzat de vechimea instalatiilor. "Ea a fost construita in ultimii patru ani, iar ultima revizie a fost in luna mai a acestui an", spune Roibu, citat de Realitatea TV. Directorul combinatului a atras insa atentia ca pompa de racire ar fi trebuit sa se activeze singura, in conditiile in care ea trebuia sa fie tot timpul sub tensiune. In aceste conditii, este posibil ca lucratorii de la combinat sa fi omis sa tina sub tensiune pompa respectiva. "Ca urmare a opriri pompei de recirculare a masei de reactie si imposibilitatea pornirii pompei de rezerva a crescut presiunea si temperatura in reactor. Nu pot sa spun daca este greseala umana sau este din cauza instalatiei", a tinut sa sublinieze directorul combinatului.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat, la randul sau ca, in acest moment, este sarcina specialistilor sa stabileasca exact ce anume a dus la producerea exploziei, informeaza Rompres. "Echipamentele erau noi, moderne si s-au comportat corespunzator in situatia creata", a aratat ministrul. "Din pacate", a precizat Pacuraru, "oamenii nu sunt la fel de puternici ca utilajele". "Oricum, vom analiza responsabilitatile care revin atat conducerii, cat si salariatilor de la Oltchim in urma rezultatelor pe care le vom primi de la Comisia de ancheta", a concluzionat ministrul.
Actiunile Oltchim, in scadere la Bursa
La scurt timp de la producerea exploziei, actiunile Oltchim au fost suspendate in sedinta bursiera de ieri, in scopul protejarii investitorilor, in conditiile in care cotatia acestora scazuse deja cu peste sase la suta. In aceasta dimineata, BVB a reluat tranzactionarea titlurilor combinatului. Desi in debutul sesiunii de azi actiunile Oltchim au inregistrat o crestere cu peste doua procente, cotatiile lor erau, la ora 12.00, in scadere cu 1,53 de procente, informeaza Rompres. Conducerea combinatului chimic este increzatoare ca pierderile cauzate de intreruperea productiei vor fi recuperate. Reprezentantii companiei sustin ca explozia de marti nu va influenta semnificativ nici activitatea societatii, nici contractele cu clientii dat fiind ca toate celelalte instalatii functioneaza acum la capacitate maxima. Directorul Oltchim, Constantin Roibu, a declarat ca activitatea la instalatia de polieteri, unde s-a produs explozia, va fi reluata in aproximativ patru zile.
A. O.  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-18
 18:29 
Romii din Sofia se revolta impotriva bulgarilor  2007-08-15
1 comentariu
 17:26 
Infiintarea unei organizatii paramilitare pune pe jar clasa politica din Ungaria  2007-08-15
 15:52 
Filarmonica din Liverpool cucereste "Second Life"  2007-08-15
 15:31 
Record de jucarii chinezesti retrase de pe piata  2007-08-15
 14:56 
Seceta a impins Republica Moldova in pragul foametei  2007-08-15
 13:57 
PSD il vrea premier pe Mircea Geoana  2007-08-15
1 comentariu
 12:56 
Masacru in Irak: 200 de morti in patru atentate sinucigase  2007-08-15
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00900 sec.