Ziua Logo
  Nr. 4011 de sambata, 18 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Garda Nationala" se teme de o eventuala agresiune din partea Romaniei
Infiintarea unei organizatii paramilitare pune pe jar clasa politica din Ungaria
 15 august, 17:26 
Propunerea extremei dreapta din Ungaria de a infiinta un organism de aparare civila numit "Garda Nationala" a dat fiori intregii clase politice. Potrivit publicatiei "Nepszabadsag", daca partidul de guvernamant doreste amanarea discutiilor, iar liberalii resping categoric ideea, fostul ministru al Apararii din primul Guvern postcomunist, Lajos Fur, a declarat ca sprijina initiativa extremei dreapta. De aceeasi parere este si ministrul Apararii, Imre Szekeres. Acesta sustine ca este dispus sa ajunga la un consens in aceasta privinta cu toate partidele din Parlament.
Declaratia presedintele partidului de extrema dreapta din Ungaria, Jobbick, Gabor Vona potrivit careia membrii gruparii "Garda Nationala" sau "Garda Ungara" sunt ingrijorati cu privire la Romania si Slovacia, doua tari in care se afla comunitati etnice maghiare, si ale caror guverne pot ataca Ungaria a aprins spiritele in randul clasei politice ungare. Janos Martonyi, oficial de rang inalt in cadrul formatiunii conservatoare de opozitie si fost ministru de Externe in ultimul Guvern conservator a declarat ca unul dintre cele mai importante proiecte ale sale a fost sporirea cooperarii cu tarile invecinate, precum Romania si Slovacia."Ma opun declaratiilor sau evenimentelor care ar fi impotriva acestui lucru", a declarat Martonyi pentru cotidianul citat.
Gardistii vor purta uniforme negre si vor fi pregatiti pentru folosirea armelor
Miscarea si-a propus ca obiectiv "pregatirea spirituala, sufleteasca, fizica a tinerilor pentru aparitia unor situatii exceptionale, cand este nevoie de oameni tari, puternici". Sustinatorii ideii au explicat ca, in vreme de pace, o asemenea organizatie ar putea ajuta la interventia in caz de dezastre si ca, in timp de razboi, ea ar putea functiona ca o unitate de rezerva, ca si in alte tari ale NATO. In acest scop "gardistii", care vor purta uniforme negre, vor fi pregatiti si pentru folosirea armelor, lucru care a atras atentia serviciilor secrete ungare. Mai mult, in urma cu doar o saptamana, Unitatea Comunitatii Evreiesti din Ungaria semnala aparitia gruparii paramilitare, aratand intr-un comunicat ca "Garda Ungara" ameninta linistea evreilor din tara. Comunitatea evreiasca din Ungaria cataloga drept incurajator faptul ca Forumul Democratic Ungar (MDF), Partidul Socialist Ungar (MSZP), Alianta Democratilor Liberi (SZDSZ) au condamnat direct infiintarea acestui grup de lupta, dar a criticat totodata faptul ca celelalte partide parlamentare ungare nu recunosc adevaratul pericol pe care-l reprezinta Garda Ungara.
Initiatorii gruparii incearca sa obtina sustinere parlamentara
Politicienii nu reusesc sa ajunga la un punct de vedere comun legat de aceasta grupare. Ministrul Apararii, din primul guvern post-comunist al Ungariei (1990-1994), Lajos Fur, pare dispus sa sustina extrema dreapta si chiar sa participe la lansarea oficiala a gruparii care reuneste 56 de membri, relateaza cotidianul "Nepszabadsag" in editia de astazi. De cealalta parte, Agnes Vadai, un inalt reprezentant al Ministerului Apararii, a aratat la randul sau ca argumentul miscarii ungare de extrema dreapta este unul "prostesc" si a respins total ideea unei garzi civile in Ungaria. Ministrul ungar al Apararii, Imre Szerekes, spune insa ca initiativa conservatorilor cu privire la crearea unei garzi nationale i se pare binevenita si ca este gata sa incerce sa ajunga la un consens cu toate partidele parlamentare in aceasta problema. Ministrului Apararii nu-i va reusi insa prea usor sa ajunga la consensul dorit, in conditiile in care liberalii, membri ai coalitiei de guvernare, se situeaza pe pozitii diametral opuse in aceasta chestiune. Liberalii au respins cu fermitate toate ideile privitoare la crearea unei garzi civile, in orice forma ar fi ea si au invocat in acest sens exemplul negativ al "Garzilor muncitoresti" de trista amintire din vremea comunismului.
REACTII LA CALD
George Damian, redactor Departamentul Politica Externa:
"Tulburarile de strada din martie 2006 cand politia de la Budapesta s-a dovedit timp de doua zile incapabila sa stapaneasca grupurile de extrema dreapta au anuntat revenirea in forta a extremei drepte in estul Europei - si asta in ciuda "linistii" aduse de Uniunea Europeana. Pana la manifestarile din martie 2006 extrema dreapta din estul Europei se rezuma la articole, brosuri si foi pliante. Maghiarii au dovedit ca se poate mai mult - cum ar fi blocarea Budapestei timp de doua zile. "Garda Maghiara" nu reprezinta altceva decat o forma "legala" a celor care au incendiat masini si agresat politisti in urma cu un an".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 246  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-18
 18:29 
Romii din Sofia se revolta impotriva bulgarilor  2007-08-15
1 comentariu
 18:06 
O eroare umana, posibila cauza a exploziei de la Oltchim  2007-08-15
 15:52 
Filarmonica din Liverpool cucereste "Second Life"  2007-08-15
 15:31 
Record de jucarii chinezesti retrase de pe piata  2007-08-15
 14:56 
Seceta a impins Republica Moldova in pragul foametei  2007-08-15
 13:57 
PSD il vrea premier pe Mircea Geoana  2007-08-15
1 comentariu
 12:56 
Masacru in Irak: 200 de morti in patru atentate sinucigase  2007-08-15
 Top afisari / comentarii 
 Arhiva comica a Securitatii (11618 afisari)
 Nicolas Sarkozy de Nagy-Bocsa, Presedintele Frantei (4609 afisari)
 S-a inventat masina de spalat rufe fara detergent (2771 afisari)
 Tariceanu trei (2548 afisari)
 Terorismul global sau globalizarea terorismului (2276 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01730 sec.