Ziua Logo
  Nr. 4010 de vineri, 17 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Printre posibilii vinovati, fosta conducere a RAAPPS si Serban Mihailescu
Dosarul privind tiparirea pasapoartelor, pe masa DNA si a Curtii de Conturi
 17 august, 17:13 
Ilie Bolojan (foto: Lucian CURELARIU)
Departamentul de Control al Guvernului a anuntat ca va trimite la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) raportul de control privind incheierea si derularea in conditii dezavantajoase si cu deficiente de preoceduri a contractului dintre RAAPPS si o firma austriaca pentru tiparirea de pasapoarte. Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului, sustine ca respectivul contract a fost incheiat la o valoare de doua ori mai mare decat pretul pietei. Bolojan l-a nominalizat pentru incheierea defectuoasa a acestui contract si pe secretarul general al Guvernului de la vremea respectiva, Serban Mihailescu, care neaga insa acuzatiile.
Contractul a fost incheiat in mod ''defectuos''
In raportul prezentat astazi de Ilie Bolojan se arata ca, desi toate opera�iunile legate de contractul din 2001 trebuiau sa fie finantate de firma germana Bundesdruckerei, in ziua incheierii documentului, RAAPPS a fost autorizat prin hotarare de Guvern sa contracteze un credit extern, garantat de Executiv. Bolojan a aratat ca, de altfel, inca de la desemnarea castigatorului licitatiei de tiparire a pasapoartelor au existat nereguli. De exemplu, oferta Companiei Nationale ''Imprimeria Nationala'' a fost descalificata in ciuda faptului ca pretul era la jumatate din cel al firmei castigatoare. Motivul invocat a fost acela ca Imprimeria Nationala nu a virat direct in contul regiei garantia de participare, limitandu-se la a prezenta o scrisoare de garantie bancara. In raport este criticat faptul ca aceeasi unitate de masura nu a fost aplicata si in cazul ofertei Bundesdruckerei International Services Gmbh. Bolojan a precizat de asemenea ca aceasta din urma ar fi trebuit sa fie descalificata, pentru ca oferta financiara nu a continut informatiile de detaliu pentru fundamentarea pretului final in baza caruia i-a fost adjudecata oferta.
Amendamentele contractului apasa asupra buzunarului cetatenilor
O alt� neregula asupra careia a insistat secretarul general al Guvernului a fost constatata la cele 12 amendamente adaugate din 2001, care au dus la o valoare finala a contractului de aproximativ 73 milioane euro, in conditiile in care valoarea initiala a contractului era de numai 35 de milioane. Aceste costuri aparute ulterior prin aprobarea amendamentelor sunt recuperate din buzunarul cetatenilor, care trebuie sa plateasca o taxa de emitere a pasaportului de 64,2 lei. Bolojan a precizat ca ultimul act aditional, incheiat in luna aprilie, a majorat valoarea totala a contractului cu nu mai putin de 1,1 milioane euro pentru livrarea de componente hardware. "Modul in care s-a semnat amendamentul pentru furnizarea unor echipamente denota superficialitate si lipsa oricarei forme de negociere din partea RAAPPS", a tinut sa sublinieze secretarul general al Guvernului.
Serban Mihailescu (ZIUA foto)
Bolojan a nominalizat vinovatii
Date fiind toate aceste nereguli, Departamentul de Control al Guvernului a propus ca raportul cuprinzand rezultatele verificarilor sa fie transmis la DNA, la Curtea de Conturi, la Secretariatul General al Guvernului si la Ministerul Internelor si Reformei Administrative, pentru analiza si dispunerea masurilor legale ce se impun ca urmare a incalcarii principiilor transparentei si tratamentului egal la procedura de achizitie publica derulata de RA-APPS, relateaza Rompres
Bolojan a mai precizat ca, printre cei nominalizati pentru incheierea defectuoasa a acestui contract se numara si secretarul general al Guvernului de la vremea respectiva, Serban Mihailescu. Pe langa acesta, a adaugat Bolojan, sunt nominalizati si cei care au asigurat conducerea RA-APPS de la data semnarii contractului si cei care au semnat direct sau ca responsabili respectivul document.
In incheiere, secretarul general al Guvernului a aratat ca, in cazul in care vor fi confirmate neregulile semnalate de catre Curtea de Conturi, contractul ar putea fi anulat.
Serban Mihailescu respinge toate acuzatiile
Senatorul social-democrat Serban Mihailescu a declarat pentru Rompres ca nominalizarea sa de catre Bolojan nu reprezinta decat o consecinta a demersului anuntat de PSD de a depune o motiune de cenzura. El s-a grabit sa respinga toate acuzatiile care i-au fost aduse, aratand ca ''intregul contract a fost supervizat de o comisie de licitatie” si ca ''totul a fost supus aprobarii Guvernului''. Mihailescu s-a aratat totodata surprins de faptul ca aceste acuzatii au fost formulate la atata vreme de la incheierea controversatului contract. ''Nu inteleg de ce, dupa sapte ani, apar tocmai acum niste aspecte care deranjeaza pe cineva'', a declarat fostul secretar general al Guvernului pentru Rompres.
Pentru mai multe detalii accesati si:
''Demiteri la varful RAAPPS''
http://www.ziua.ro/news.php?data=2007-07-26&id=739
''RA-APPS <<pierde>> pasapoartele''
http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-01-25&id=214751
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-17
 17:39 
Mircea Geoana: Guvernul Tariceanu trebuie sa plece
2 comentarii
 17:08 
1-0 pentru Kremlin in cazul rachetei cazute in Georgia
 16:13 
Tariceanu: "Ministrul Flutur mergea cu curca la raze"
 13:48 
Presedintele George W. Bush va fi socru
1 comentariu
 13:37 
Consiliul Judetean Covasna, somat sa demonteze panoul cu "Tinutul Secuiesc"
 Top afisari / comentarii 
 Mazilirea lui Teofan (5750 afisari)
 Injectii cu "Elixirul tineretii" (3180 afisari)
 O decizie dramatica (3025 afisari)
 Rascoala tiganilor din Sofia (2259 afisari)
 Rromii nostri sunt mai altfel decat tiganii lor? (1643 afisari)
 Mircea Geoana: Guvernul Tariceanu trebuie sa plece (264 afisari)
 Tariceanu: "Ministrul Flutur mergea cu curca la raze" (254 afisari)
 Presedintele George W. Bush va fi socru (250 afisari)
 Consiliul Judetean Covasna, somat sa demonteze panoul cu "Tinutul Secuiesc" (116 afisari)
 1-0 pentru Kremlin in cazul rachetei cazute in Georgia (77 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00836 sec.