Ziua Logo
  Nr. 4003 de joi, 9 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
OSCE: Racheta gasita langa Tbilisi a cazut dintr-un avion care zbura dinspre Rusia
Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc
 9 august, 13:20 
ULTIMA ORA
Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a calificat lansarea unei rachete asupra localitatii Tsitelubani drept un incident care trebuie tratat cu seriozitate si ale carui circumstante trebuie elucidate. In plus, intr-o convorbire telefonica avuta cu omologul sau georgian Gela Bezhuashvili, Cioroianu a dat asigurari ca subiectul va fi discutat si cu partenerii europeni si euro-atlantici.
---
Tensiunile diplomatice Tbilisi si Moscova continua. Georgia cere Consiliului de Securitate al ONU sa ancheteze atacul aerian al Rusiei asupra teritoriului sau, incident catalogat de Ministrul georgian de Externe drept "act de agresiune". Un raport preliminar al OSCE arata ca "racheta gasita in Georgia a cazut dintr-un avion care zbura dinspre Rusia. In document nu se precizeaza, insa, cu certitudine ca racheta a cazut dintr-un avion rusesc, deoarece observatorii nu au putut identifica nici aeronava, nici proiectilul. Situatia din zona a intrat in atentia organizatiilor internationale. Uniunea Europeana a indemnat ambele parti la retinere, in timp ce liderii Tarilor Baltice si-au exprimat deschis sprijinul pentru Georgia. O racheta a cazut, marti, fara sa explodeze, la 60 de kilometri de Tbilisi. Guvernul georgian sustine ca proiectilul a fost lansat de un avion rusesc, insa Moscova dezminte orice implicare in incident si ii acuza pe georgieni ca au lansat chiar ei racheta, pentru a destabiliza situatia in Osetia de Sud.
Georgia cere mediere ONU
Georgia solicita intrunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru a analiza presupusul atac aerian al Rusiei asupra teritoriului sau. Ministrul georgian de Externe a catalogat acest incident "act de agresiune" din partea Rusiei.
"Consiliul de Securitate trebuie sa condamne cu fermitate atacul asupra teritoriului unei tari suverane", a precizat adjunctul reprezentantului permanent georgian la ONU. Oficialii de la Tbilisi considera raidul o incalcare a Cartei ONU, care condamna recursul la forta.
Seful Statului Major rus: Acuzatiile, o provocare la adresa Rusiei
Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Iuri Baluievski, a calificat acuzatiile Georgiei drept o "provocare la adresa Rusiei", conform Reuters.
"Sunt convins ca aceasta este o provocare din partea Georgiei. (...) Este o provocare la adresa trupelor de mentinere a pacii rusesti si la adresa Rusiei intregi. /../ Georgia este, la ora actuala, intr-o stare de confuzie, deoarece daca problema Kosovo va fi solutionata prin acordarea suveranitatii provinciei, atunci Georgia ar putea pierde Abhazia si Osetia de Sud", a adaugat Baluievski.
OSCE: Racheta gasita in Georgia a cazut dintr-un avion care zbura dinspre Rusia
"Avionul din care a cazut racheta gasita in Georgia zbura din directia Rusiei", arata raportul interimar al observatorilor internationali, citat de Reuters. "Observatorii OSCE au primit traseul observat pe radar al avionului, ce a patruns in zona venind dinspre nord-est si a iesit in aceeasi directie", se arata in raport.
In document nu se precizeaza insa cu certitudine ca racheta a cazut dintr-un avion rusesc, deoarece observatorii nu au putut identifica nici aeronava, nici obuzul. Documentul preliminar a fost redactat de Echipa Comuna de Monitorizare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Tarile Baltice sprijina Georgia
Lideri din cele trei tari baltice si-au manifestat sprijinul pentru Georgia si au cerut o ancheta internationala privind tirul de racheta tras, potrivit Guvernului georgian, de Rusia, informeaza AFP.
Presedintele estonian, Toomas Hendrik Ilves, l-a contactat telefonic pe omologul sau georgian Mihail Saakasvili, afirmand ca incidentul este inadmisibil deoarece incalca suveranitatea Georgiei. 'Este necesara o ancheta internationala obiectiva, completa si rapida pentru a cunoaste circumstantele acestui incident', a afirmat Ilves, citat de Rompres.
Ministrul leton de Externe, Artis Pabriks, a cerut de asemenea o ancheta internationala, potrivit biroului sau de presa. "El a condamnat ferm incidentul si a afirmat ca poate fi vazut ca o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei", noteaza sursa citata.
La randul sau, presedintele lituanian, Valdas Adamkus, i-a telefonat presedintelui Mihail Saakasvili, exprimand preocuparea Lituaniei fata de acest incident.
Pentru detalii, accesati site-ul ZIUA:
"Rusii au aruncat o bomba in Georgia"
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-08-08&id=224960
"Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau"
http://www.ziua.net/news.php?data=2007-08-07&id=801
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Apelul Georgiei la Consiliul de Securitate al ONU este singurul pas logic, in conditiile in care expertii OSCE au confirmat ca avionul care a lansat racheta venea dinspre Rusia. Deocamdata este destul de greu de spus ce s-a intamplat - insa daca dovezile suplimentare vor indica faptul ca avioanele au fost rusesti, atunci Moscova se va gasi intr-un impas diplomatic din care ii va fi foarte dificil sa iasa."
Cristina STEFAN  
 Afisari: 149  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
O problema prea mica   de Val
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-09
 16:20 
Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei
 16:14 
Endeavour si-a inceput misiunea in spatiu
 15:05 
Un roman si-a injunghiat fiica
 14:59 
Bridge to Terabithia (Podul catre Terabithia)
 14:33 
Pavarotti, spitalizat de urgenta
 12:46 
Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Minciunile anti-Teoctist (6570 afisari)
 Care cu care in cursa pentru Patriarhie (3455 afisari)
 China ameninta SUA (2990 afisari)
 Paravan pentru Basescu (2474 afisari)
 Cu cine se va alia Rusia? (2334 afisari)
 Americanii nu cred in "varianta nucleara" a Chinei (757 afisari)
 Un roman si-a injunghiat fiica (325 afisari)
 Dan Fatuloiu pleaca de la sefia IGP (178 afisari)
 Georgia cere ONU sa ancheteze atacul aerian rusesc (149 afisari)
 Pavarotti, spitalizat de urgenta (129 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01468 sec.