Ziua Logo
  Nr. 4001 de marti, 7 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
Un nou episod tensioneaza relatiile dintre Moscova si Tbilisi
Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau
 7 august, 14:05 
Autoritatile georgiene au anuntat ca, ieri seara, doua avioane rusesti de lupta au lansat asupra unui sat din apropierea capitalei Tbilisi o bomba de 700 de kilograme, dar proiectilul nu a explodat, relateaza Reuters. Rusia a negat toate aceste informatii, sustinand ca nu a incalcat spatiul aerian al Georgiei si ca nu a lansat nici o bomba asupra satului Tsitelubani. Ministrul georgian de Interne denunta Rusia pentru ceea ce numeste un "act de agresiune". Ministerul georgian de Externe a anunta deja ca l-a convocat pe ambasadorul rus la Tbilisi pentru a-i inmana o nota de protest.
Satul este situat in apropiere de orasul Gori, la cativa kilometri sud de regiunea separatista Osetia de Sud, care reprezinta unul din motivele disensiunilor dintre Moscova si Tbilisi. Ministrul georgian de Interne a declarat astazi ca "doua avioane de lupta rusesti au zburat din Rusia spre teritoriul georgian, luni seara, si au lansat o bomba de 700 de kilograme asupra satului Tsitelubani, aflat la aproximativ 65 de kilometri nord-vest de capitala Tbilisi. Din fericire, aceasta nu a explodat, altfel ar fi fost un dezastru". Se pare ca bomba a cazut pe un camp, foarte aproape de o ferma, provocand un crater adanc de circa 5 metri. "Radarele noastre indica faptul ca aceste avioane au zburat dinspre Rusia si apoi s-au indreptat in aceeasi directie din care venisera. Evaluez acest fapt drept un act de agresiune, comis de avioane decolate de pe teritoriul altui stat", a spus ministrul georgian de Interne,Vano Merabishvili.
Rusia dezminte "actul de agresiune"
Ministerul rus al Apararii, citat de RIA Novosti, a negat informatile furnizate de Ministerul georgian de Interne, sustinand ca avioanele ruse nu au efectuat nici un zbor in regiunea mentionata de autoritatile de la Tbilisi. In concluzie, sustine oficialul, spatiul aerian georgian nu putea fi incalcat de avioanele ruse. Colonelul rus Alexander Drobyshevsky a declarat pentru Reuters ca "Rusia nu a violat granitele Georgiei suverane" si ca "fortele aeriene rusesti nu au efectuat zboruri deasupra Georgiei nici luni si nici marti".
Analistii speculeaza ca un conflict cu Georgia ar putea fi folosit in avantajul gruparilor de la Kremlin, care urmaresc sa obtina pozitii importante dupa alegerile prezidentiale ce urmeaza sa se desfasoare in Rusia, in 2008. Oficialii rusi au sustinut ca, in trecut, Georgia a inscenat "provocari" ale Moscovei pentru a distrage atentia de la esecurile propriului sau guvern. Interesant este, in acest context, ca Osetia de Sud, un mar al discordiei intre cele doua state, a cofirmat tirul de racheta, indicand insa ca acesta a provenit de la un avion georgian si nu de la unul rus. Potrivit CNN, oficialii Osetiei de Sud, care s-a rupt de Georgia in anii '90, urmau sa se intalneasca chiar astazi cu oficialii georgieni, insa au anulat intrevederea dupa pretinsul atac aerian. Reprezentantii osetieni si-au motivat decizia afirmand ca Georgia nu le poate garanta siguranta. La randul sau, Tbilisiul a acuzat Moscova ca a incercat sa impiedice negocierile cu Osetia. Un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Extrene a anuntat ca, in urma incidentului de luni, a decis sa-l convoace pe ambasadorul rus la Tbilisi, pentru a-i inmana o nota de protest. "L-am convocat pe ambasadorul rus in Georgia la Ministerul Afacerilor Externe pentru a-i inmana nota noastra de protest. Vom invita la ministerul nostru ambasadorii statelor straine pentru a discuta situatia", a declarat purtatorul de cuvant Nino Kajaia, citat de Reuters.
O istorie tensionata
Relatiile dintre Moscova si Tbilisi s-au deteriorat in special dupa alegerea presedintelui Mikhail Saakasivili, in 2003, si din cauza politicii sale pro-occidentale. Pe de alta parte, Abhazia si Osetia de Sud au constituit, de-a lungul timpului, marul discordiei in relatiile ruso-georgiene. Cele doua republici separatiste au primit constant sustinere morala si financiara din partea Rusiei. Pe de alta parte, Rusia acuza autoritatile de la Tbilisi ca promoveaza politici anti-ruse.
Ultima criza majora a relatiilor dintre Moscova si Tbilisi s-a produs anul trecut, cand Tbilisiul a deportat patru ofiteri ai armatei ruse, acuzati de spionaj. Moscova a raspuns retragandu-si ambasadorul din Tbilisi si taind legaturile sale aeriene, navale si postale cu Georgia. Apoi Rusia a deportat cateva mii de georgieni catalogati drept imigranti ilegali.
REACTII LA CALD
George DAMIAN, redactor Departament Politica Externa:
"Lansarea unei rachete aer-sol dintr-un avion rusesc impotriva unui sat georgian face parte din complexele manevre diplomatice si militare orchestrate de Moscova in zonele in care intentioneaza sa-si mentina controlul. Separatismele si conflictele inghetate - alaturi de prezenta militara rusa - au constituit principalele metode prin care Rusia si-a conservat interesele in spatiul fostului URSS".
Alina OLTEANU  
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-07
 18:35 
Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni
 18:11 
Conservatorii vor repolitizarea functiei de prefect
 15:34 
Regizorul Sydney Pollack este bolnav
 15:28 
Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist
 15:27 
70 de copii suspecti de hepatita, internati in acelasi timp
 14:51 
Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei
 14:49 
Candidatii la scaunul de Patriarh, verificati de CNSAS
 12:48 
Cod Galben in 23 de judete
 Top afisari / comentarii 
 Cauzele mortii Patriarhului (9004 afisari)
 Masoneria, bau-baul suprem si ultim (7428 afisari)
 Plagiatul care ucide (3377 afisari)
 Sondaj fantoma cu PD in prabusire (2660 afisari)
 Pittis ingropat azi la Bellu (2540 afisari)
 Florian Pittis condus pe ultimul drum de sute de oameni (819 afisari)
 Cod Galben in 23 de judete (177 afisari)
 Colegiul National al Medicilor a preluat ancheta in cazul Teoctist (159 afisari)
 Georgia acuza Rusia ca a lansat o bomba pe teritorul sau (140 afisari)
 Matt Damon il surclaseaza pe Brad Pitt, Jeniffer Aniston este deasupra Angelinei (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01132 sec.