Ziua Logo
  Nr. 3996 de miercuri, 1 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editia de ora 16
"Filmele mele sunt intotdeauna parte a gandirii, emotiilor, tensiunilor, visurilor si dorintelor mele"
A murit Ingmar Bergman
 30 iulie, 15:25 
Doliu in lumea filmului mondial. Cunoscutul regizor suedez Ingmar Bergman a murit astazi, la resedinta sa de pe insula suedeza Faaro, la varsta de 89 de ani. Legenda a cinematografului mondial in adevaratul sens al cuvantului, Bergman a realizat de-a lungul unei cariere prolifice peste 40 de filme, printre care "Fragii salbatici", "Scene din viata conjugala" sau "Sonata de toamna". Nominalizat de noua ori la Oscar, a obtinut trei astfel de trofee pentru cel mai bun film strain, pentru peliculele "Primavara Virgina", "Printr-o sticla intunecata" si "Fanny si Alexander". Pe langa numeroasele proiecte de succes, Ingmar Bergman a avut o viata de familie tumultoasa. A fost casatorit de cinci ori si a avut noua copii, printre care o fiica despre existenta careia nu a aflat decat dupa 22 de ani de la nasterea sa. Filmele sale au fost influentate de viata de familie si amintirile din copilarie. Intr-un interviu acordat televiziunii publice suedeze, Bergman marturisea ca nu se poate uita la propriile filme, din cauza emotiilor puternice.
Bergman a incetat din viata la resedinta sa de pe insula suedeza Faaro. Trecerea in nefiinta a regizorului a fost anuntata in aceasta dimineata de membrii familiei acestuia, care au adaugat ca funeraliile vor avea loc in cadru intim, in prezenta prietenilor sai, la o data neanuntata inca.
Cariera impresionanta
Nascut in1918 la Uppsala in familia unui pastor suedez, Bergman a fost foarte marcat de educatia sa religioasa, severa si austera. Ulterior a urmat cursurile Universitatii din Stockholm, unde a invatat tainele meseriei de regizor montand piese de Strindberg si Shakespeare cu o trupa de studenti. A montat circa 50 de piese si a scris peste 10 scenarii.
Incepand cu 1944 a avut o dubla cariera teatrala si cinematografica. Initial asistent regizor, Ingmar Bergman a lansat primul sau film, 'Criza', in 1945.
De-a lungul carierei, a regizat peste 40 de filme, printre care 'Fragii salbatici' (1957), 'Strigate si soapte' (1972), 'Scene din viata conjugala' (1974) si "Sonata de toamna".
Problemele cu fiscul suedez il fac pe Bergman sa se stabileasca in Germania, in 1976. Aici a realizat 'Oul sarpelui', un film despre ascensiunea nazismului. Revenit in Suedia, a turnat, in 1982, filmul 'Fanny si Alexander', o opera-testament despre copilaria sa si pasiunea pentru spectacol, distins cu patru premii Oscar.
In 2003, Ingmar Bergman revine in spatele camerei si realizeaza o productie pentru televiziunea suedeza, intitulata 'Saraband' si difuzata apoi si in cinematografe.
Filmele sale trateaza intrebari fundamentale de moralitate, singuratate si credinta, urmand sa redea in acelasi timp simplitatea si claritatea vietii, opusa stilizarii si metaforizarii specifice altor realizatori de film.
Trei Oscaruri
Nominalizat de noua ori la Oscar, Ingmar Bergman a obtinut trei astfel de trofee pentru cel mai bun film strain.
Regizorul a castigat prima sa statueta pentru cel mai bun film strain in 1961, cu "Primavara Virgina", pelicula avand la baza o balada suedeza din secolul XIII despre o familie care si-a razbunat moartea fiicei.
In anul urmator, a reusit sa obtina un al doilea Oscar, pentru productia "Printr-o sticla intunecata", film ce exploreaza efectul schizofreniei atat asupra unui pacient suferind de aceasta boala, cat si a familiei acestuia.
A treia distinctie a obtinut-o, in 1982, cu poate cel mai popular fim al sau - "Fanny si Alexander". Povestea o spun, in acest caz, doi copii care sufera de pe urma hotararii mamei lor de a se marita a doua oara, cu un functionar. Filmul se remarca fata de lucrarile anterioare ale lui Bergman printr-o atmosfera voit mai calda si mai pronuntat sentimentala. Versiunea pentru cinematograf a fost adaptata dupa mini-seria pentru TV.
Viata de familie
Bergman si Liv Ullman, una din actritele sale preferate
Ingmar Bergman a fost casatorit de cinci ori si a avut nu mai putin de noua copii. Opera sa a explorat adesea tensiunile dintre cuplurile casatorite. Bergman spunea despre munca sa: "Filmele mele sunt intotdeauna parte a gandirii, emotiilor, tensiunilor, visurilor si dorintelor mele. Cateodata acestea apar din trecutu-mi, alteori cresc din prezenta-mi existenta", spunea regizorul, citat de bbc.com
De la moartea ultimei sale sotii, Ingrid, in 1995, Ingmar Bergman locuia singur o mare parte a anului pe insula Faaro, in Marea Baltica, care a servit drept decor pentru mai multe dintre filmele sale.
Regizorul suedez s-a casatorit de cinci ori si a avut noua copii, printre care o fiica despre existenta careia nu a aflat decat dupa 22 de ani.
Nu putea sa se uite la propriile filme
In urma deciziei de retragere din viata de regizor, Bergman a continuat sa munceasca in teatru si televiziune. Ultima sa productie, o drama de familie, "Sarabanda", a fost difuzata pe posturile de televiziune suedeze in decembrie 2003 si a avut milioane de telespectatori. Productia a avut ca personaje principale doi dintre eroii seriei Tv precedente, "Scene from a Marriage".
In cadrul unei gale organizate in onoarea sa, cu ocazia implinirii varstei de 70 de ani, in 1988, Woody Allen spunea despre Bergman ca a fost "probabil cel mai mare artist de cinema, de la inventarea camerei de luat vederi"
In 2004, Bergman a marturisit public ca nu a putut niciodata sa-si vada propriile fime, pentru ca il deprima. "Devin atat de tensionat incat imi vine sa plang si ma intristez extrem de tare", a marturisit cineastul. "Mi se pare ingrozitor", a adaugat regizorul, cu ocazia unuia dintre rarele sale aparitii la televiziunea suedeza.
REACTII LA CALD
Margarita GEICA, redactor sef adjunct:
"Cu Bergman, moare si un anume fel de a face filme, de a spune povesti. Perfectiunea imaginilor in alb-negru, cadrele lungi, detaliile inedite sunt emblematice pentru felul in care regizorul stia sa te transpuna, ca spectator, in lumea lui. Nu avea nevoie de multe cuvinte, de multe dialoguri. Intelegeai ce simtea personajul din felul in care, spre exemplu, i se reflecta lumina unei lumanari in privire sau dupa cum isi odihnea mana pe lemnul harsiit al mesei".
Cristina STEFAN  
 Afisari: 137  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2007-08-01
 18:12 
Moartea Patriarhului  2007-07-30
3 comentarii
 17:14 
Germania ezita in privinta deschiderii pietei muncii pentru romani si bulgari  2007-07-30
 16:32 
PD trage de timp in cazurile Murgeanu si Marinescu  2007-07-30
 16:11 
Ministrul Educatiei vrea sa scape elevii de chinul testelor nationale  2007-07-30
 15:58 
Salariatii lezati pot cere daune patronilor  2007-07-30
 13:52 
Florian Pittis, internat in stare grava la Institutul Oncologic  2007-07-30
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu se prabuseste din avion in jacuzzi (4746 afisari)
 Patriarhul politic (3897 afisari)
 Patriarhul Teoctist - o persoana controversata (3296 afisari)
 Sex-ambasadoarea vrea in Centrala (3118 afisari)
 Probe ignorate in asasinatul de la Mangalia (2375 afisari)
 Diplomatia romana - o afacere de famiglie (352 afisari)
 Schimbari radicale in sistemul de invatamant (165 afisari)
 Becali nu da prime dupa debutul cu dreptul al Stelei in Liga Campionilor (134 afisari)
 TVR1, scoasa din Basarabia (124 afisari)
 Romania, mai aproape de petrolul caspic (100 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00762 sec.